Takip Et

Uzman Diyetisyen Hilal ÜRETMEN
DİYET REHBERİ

Kurban Bayramı'nda beslenmeye dikkat!

10 Ağustos 2019, Cumartesi

     

Kurban Bayramı'nda sağlık ve hijyen kurallarına uygun olarak etin dinlendirilmesi, depolanması, pişirilmesi ve servis edilmesi gerekir. Özellikle sıcak olan bu günlerde mikroorganizmalar hızlı çoğaldığı için ette oluşabilecek sağlık riski minimuma indirilmelidir.

Kurban kesildikten hemen sonra güneş görmeyen serin bir yerde 3-4 saat bekletilmelidir.

Buzdolabında (4 derece) 1 gün boyunca hem lezzet hem yumuşaklık için etin olgunlaşması sağlanmalıdır

Daha sonra tüketilmeyecek olan et porsiyonlara ayrılıp buzdolabı poşetleriyle derin dondurucuya kaldırılır.

Derin dondurucudan çıkarılıp uygun koşullarda çözdürülen et tekrar dondurulmamalıdır.

Etin hangi yöntem kullanılarak pişirileceği etin türüne göre değişmektedir. Bağ dokusu yüksek etleri pişirirken kaynatma, haşlama, ağır ateşte pişirme gibi uzun sürede pişirilebilir. Bağ dokusu düşük etler ise kavurma, fırınlama gibi yüksek ısıda pişirmeye daha uygundur.

Etin içinde vücudun ihtiyacı olan B vitamini (B1, B2, B6, B12), D vitamini, demir, selenyum, çinko gibi birçok vitamin ve mineral bulunur.

Sakatat ve yağlı etlerde doymuş yağın yüksek olması kolesterolü artırdığından tüketilmemelidir.

Etleri kızartmak yerine fırında pişirme, haşlama, ızgara yöntemleri kullanılmalıdır.

İkram edilen ağır tatlılar ve yağlı yemekler tercih edilmemelidir.

Şerbetli tatlılar yerine taze meyve tüketilmelidir.

Günde yaklaşık 3 litre su içilmelidir.

Kalp damar hastaları, diyabet ve diğer kronik hastalığı bulunanlar sağlıklı beslenme düzenini bozmamalı ve sağlıklı seçimler yapmalıdır.

Tansiyon hastaları çok fazla çay, kahve, maden suyu ve soda içmemelidir.

Demir eksikliği, kansızlık varsa et tüketilen öğünde yoğurt ve diğer süt ürünleri tercih edilmemeli, et C vitamini içeren bol salata ile tüketilmelidir.

Yemekten 2 saat sonra yürüyüş yapılmalıdır.

Tüm okurlara sağlıklı ve hayırlı bayramlar... 



Yazarın Tüm Yazıları

Sağlıklı Saçlar İçin En İyi Besinler

21 Ocak 2020, Salı

Baharatların Gücü

13 Ocak 2020, Pazartesi

Gripten Korunmak İçin Beslenme Tüyoları

6 Ocak 2020, Pazartesi

Yeni Yıla Sağlıklı Girin!

30 Aralık 2019, Pazartesi

Bitki Çayları

23 Aralık 2019, Pazartesi

İncelten Kış Tarifleri

16 Aralık 2019, Pazartesi

Ödemi Azaltan İpuçları

9 Aralık 2019, Pazartesi

Anne Sütü Mucizesi

2 Aralık 2019, Pazartesi

Protein: Doğal mı Yapay mı?

25 Kasım 2019, Pazartesi

Gece Yeme Sendromu

17 Kasım 2019, Pazar

Kasım Ayı Sebzeleri

11 Kasım 2019, Pazartesi

Yeşil Çayın Sağlık Üzerine Etkileri

4 Kasım 2019, Pazartesi

Bereket Sembolü Nar

28 Ekim 2019, Pazartesi

Diyette Yağlı Tohumların Yeri

21 Ekim 2019, Pazartesi

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 8 Besin

14 Ekim 2019, Pazartesi

Diyet ve Motivasyon

7 Ekim 2019, Pazartesi

Zihin dostu ceviz

30 Eylül 2019, Pazartesi

Mevsim Değişikliğinde İştah Kontrolü

23 Eylül 2019, Pazartesi

Akdeniz Diyeti

16 Eylül 2019, Pazartesi

Sağlıklı Beslenme Çantası Hazırlama

9 Eylül 2019, Pazartesi

Beslenme Beyninizi Nasıl Etkiler?

2 Eylül 2019, Pazartesi

Ev Dışında Yemek Seçimi

26 Ağustos 2019, Pazartesi

Üzüm ve Sağlık: “Resveratrol”

19 Ağustos 2019, Pazartesi

Kurban Bayramı'nda beslenmeye dikkat!

10 Ağustos 2019, Cumartesi

İncirin Sağlık Üzerine Etkileri

3 Ağustos 2019, Cumartesi

Gıda zehirlenmesinden korunmak için nelere dikkat etmeliyiz?

29 Temmuz 2019, Pazartesi

Mucizevi Besin: Zeytinyağı

22 Temmuz 2019, Pazartesi

Yiyecekler hem dostunuz hem düşmanınız olabilir

15 Temmuz 2019, Pazartesi

Plaj Diyeti

8 Temmuz 2019, Pazartesi

Menopoz döneminde sağlıklı beslenme

1 Temmuz 2019, Pazartesi

DİYET YAPARKEN MUTLU OLMANIN SIRLARI

24 Haziran 2019, Pazartesi

Düğüne hazırlık diyeti

13 Haziran 2019, Perşembe