Uzman Diyetisyen Hilal ÜRETMEN
DİYET REHBERİ

Akdeniz Diyeti

16 Eylül 2019, Pazartesi

     

Tüm dünyada popülerliğini koruyan ve bilimsel araştırmalarla sağlığa olan faydaları kanıtlanmış olan bir diyet planıdır. Uluslararası ismi Med diyeti olarak bilinir. Bu program Akdeniz'e komşu ülkelerin mutfağı, pişirme tekniği ve beslenme alışkanlıklarından ilham alır. Akdeniz mutfağındaki temel besinlerden olan zeytinyağı, taze sebze ve meyve, balık, rafine edilmemiş tahıllar ön plandadır. Daha az miktarda tavuk eti ve kırmızı et bulunur. Akdeniz diyetinde dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

Haftada 1 veya 2 kez balık yer almalıdır. Tavuk/hindi eti haftada 1 kez tüketilebilir.

Kırmızı et sınırlanmalıdır.

Her gün taze meyve ve sebzeler yer almalıdır.

Lif oranı yüksek olan baklagiller haftada 2 kez bulunmalıdır.

Tahıllardan lif oranı yüksek olan tam buğday ekmek ve makarna, bulgur tüketilmelidir.

Kolesterolü azaltmak için doymuş yağ azaltılır. Süt ve ürünleri az yağlı tercih edilmelidir.

Sağlıklı yağlardan zeytinyağı, avokado, işlenmemiş yağlı tohumlar (fındık, badem, ceviz vb.) tüketilmelidir.

Omega 3 içeren somon, alabalık ve diğer balıkların tüketilmesi vücutta iltihap ve kalp krizi riskini azaltır.

Tuz azaltılmalıdır. Baharatlar ve kekik, defne yaprağı gibi Akdeniz’de yetişen bitkiler kullanılabilir.

Kalp damar hastalıkları riskini azaltma ve kronik hastalıkların önlenmesinde etkisi bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir.

 

1 Günlük Akdeniz Diyeti

Sabah:

1 dilim peynir veya 1 haşlanmış yumurta

1 dilim tam tahıllı ekmek

Domates salatalık yeşillik

10 adet tuzsuz zeytin

Öğle:

Izgara balık

4 yemek kaşığı humus

Zeytinyağlı salata

 

Akşam:

1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği

6 yemek kaşığı tam buğday makarna

6 yemek kaşığı taze yoğurt

 

Aralarda: 1 küçük porsiyon meyve ve 1 avuç çiğ tuzsuz kuru yemiş tüketilebilir.