Takip Et

SON DAKİKA

MUSTAFA SEVİNDİ

İnternet videoları için RTÜK denetimi

5 Ocak 2019, Cumartesi

     

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun internet yayınlarında denetime gireceğine dair yayılan haberler, bugün yayınlanan yönetmelik taslağıyla resmiyet yoluna girdi. Başta YouTube ve Netflix olmak üzere internet yayınlarını denetleyecek olan RTÜK, denetlemenin yanı sıra dijital yayıncılardan ciddi meblağlarda lisans ücreti talep edecek.

Yıl içinde defalarca kez gündeme gelen RTÜK’ün internet yayınlarına denetimi yolda haberleri, bugün yayınlanan yönetmelik taslağıyla, denetimin yolu aşıp, kapıya dayandığını gösteriyor. RTÜK’ün kendi internet sitesinde yayınladığı “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik Taslağı”nın içeriğinde yapılacak bazı ufak değişikliklerin ardından yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Peki, RTÜK’ün internet denetimlerde etkin rol almasıyla birlikte hayatımızda neler değişecek?

Dijital Yayıncıları Bekleyen Dev Lisans Ücretleri RTÜK’ün internet denetiminin odağında ticari faaliyet gösteren yayıncılar olacak. Taslağın yürürlüğe girmesi halinde isteğe bağlı yayın hizmeti tanımı gereğince yayın yapan Netflix, YouTube, BluTV ve Spotify gibi yayıncılar RTÜK’ün geleneksel denetimine tabii tutulacak. Taslakta belirtildiği üzere bireysel yayınlar RTÜK’ün kapsamı dışında tutulacak.

RTÜK ile birlikte dijital yayıncılar için lisanssız yayın dönemi de sona erecek. İnternetten TV veya radyo yayını yapmak isteyen yayıncıların RTÜK’den isteğe bağlı yayın hizmeti için 100 bin TL’lik lisans alması gerekecek. TV yayını için 100 bin TL ve radyo yayını için ise ayrıca 10 bin TL lisans ücretinin ödenmesi gerekecek. RTÜK’ün lisansları 10 yıl süresince geçerli olacak ve 10 yıl sonunda yayıncı tarafların her servisleri için RTÜK’den yeni bir lisans satın almaları gerekecek.Bu lisanslara sahip olmadan yayın yapan lisanssız yayıncılar, RTÜK tarafınca uyarılacak ve gecikmeli lisans ücretini ödeyerek yayınlarına devam edebilecek. RTÜK’ün lisans ücretini ödemeyi reddeden dijital yayıncıların ahvaliyse erişim engellemesi olacak.