Takip Et

SON DAKİKA

MUSTAFA SEVİNDİ

Toplum Mühendisliğinin Seçimdeki Yeri

15 Aralık 2018, Cumartesi

     

Yaşadığımız yüz yıl bir haberleşme çağı olarak kabul ediliyor, dünyanın neresinde olursanız olun gelinen son teknolojide bir yerden bir yere sesinizi göndermeniz saniye farkı olmaksızın iletilebiliyor daha ilginç yanı artık sosyal medyadan paylaştığınız her hangi bir anı ise yine internet hızınıza bağlı olarak anında görüp onun altına yorum bırakabiliyor, kalp gönderebiliyorsunuz. Bu yazılanlar ee bunda ne var zaten bunları biliyoruz ve günlük hayatta kullanıyoruz diyebilirsiniz. Kötü bir durum ki bu da şöyle açıklanabilir, facebook applikasyonu yüklü bir telefonun yanında daha önce hiç araştırmadığınız yani internette aratmadığınız bir konuyu konuşuyorsunuz biz buna “sokak hayvanları için yardım” diyelim. Bu konuyu bir kahve de yada arabada giderken çocuklarınız ile konuştuktan sonra telefonunuzdan tekrar facebook aplikasyonuna girdiğiniz de zaman tünelinden millet ne yapmış diye bakarken bir den bir bakıyorsunuz kedi, köpek mamaları sizin zaman akışınızda ve bunu açık açık reklam olarak sunuluyor. Biraz Korktucu bir durum ama gerçek, yakın zamanda amerikada başlatılan ve dünyada en çok konuşulan konulardan biriydi bu ve hareketin adı ise facebook’u silmelimiyiz. Bunlar konuşulmadan ve bu durum olmadan önce bir tarihe gidelim.

Yıl 2016 Aylardan mart ve şöyle bir haber ile çalkalanıyor dünya, facebook amerikada yaşayan vatandaşlarına daha iyi kalitede reklam(haber) gösterebilmek için newyork’ta daha önceden kurulu olan 25 kişilik gazeteci ekibi, Trump ile Clinton seçimlerinde Clinton destekçisi olarak onun haberlerine biraz daha ilgi gösterip bu haberlerin daha yukarılarda çıkması sağlıyor, eh tamda mart ayındayız ya bir araştırmacı gazeteci gazetelerden bir tanesinde bunu haber yapıyor ve Trump destekçileride facebook için kötülemerde bulunuyor durum daha da kötüye gidiyor facebook için kalitesini ve müşterilerini(kullanıcı) kaybetmek istemeyen facebook hemen hemen bu ofisi kapatarak, yapay zeka ile çalışan ve tamamını algoritmalar ile yöneten bir reklam biçimine sokuyor ve trump destekçilerini de facebook ofisine davet ediyor. Sistemin nasıl çalıştığını öğrenen ekip bunu hızlıca hayata geçiriyor ve tabiki şaşırmamamız gereken bir olay oluyor ve Trump başkan seçiliyor.

Yıl 2017 aylardan eylül, facebook krizlerin ve sansasyonların içine düşmüş bir haldeyken amerikalılara bir açıklamada bulunuyor ve açıklamasıda şöyle oluyor, rusyada büyük bir sermaye grubu amerikalı seçmenleri hedef alarak Trump ile ilgili 3000 tane farklı farklı haber(reklam) yayınlıyor bunların tamamı yalan haber ve Trump destekçisi, bu haberler 340 milyon defa paylaşılıyor inanılmaz paralar inanılmaz rakamlar ile halk üzerinde algı yönetimi yapılarak onların farklı düşünmesi sağlanıyor. Kesinlikle tüyler ürpertici bir durum.

Günümüze geldiğimizde ise cumhur başkanlığı seçimlerinde iyi partinin günümüz neslinin google reklamlarını ve diğer reklamları kullanarak espirili bir dil ile bir çok reklam ve haber yayınladı, sonuç amerika gibi olmasada yinede bir çok insanın gönlünü kazanmayı başardığını ve oylarını bu şekilde az da olsa arttırdığını biliyoruz.

Yakın zaman da cumhur başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’da 6 aralık günü konuşmasında belediye seçimlerinde sosyal medyayı daha aktif kullanacaklarını ve bunun ile ilgili çalışma yürüttüklerini açıkladı, hepimizin bildiği ve sıkıntısını çektiği gecenin bir vakitlerine kadar dolaşan ve sesini sonuna kadar seçim arabalarının belirli saatlere kadar dolaşacağını söyledi, Twitter’da 13milyon takipçisi olduğunu ve tassaruf için bunların yapılması gerektiğini söyledi. Öne yaşanmış ve şimdi yaşanan tüm olayları incelediğimizde algı yönetimini iyi sağlayan firmaların var olduğunu ve sadece bu işler için çalıştığını biliyoruz bu farklı bir konu ve bilgisayar yazılımlarının insan gücüne ihtiyaç duyduğu günümüzdeki son nokta ve bunu başaran bunun bilincinde olan şirketlerin ellerinde tuttuğu toplum yapısını ezberlemiş ve sizin bildiklerinizi sevdiklerinizi unutturacak ve sinirlenmenize sebep olacak asılsız şeyler ile geleceklerdir, bunu günümüz seçimleri için değil genel olarak bir şeyler satın almak istediğimizde de yaşadığımızı bize seçim yapmaya değil, seçtirtmeye yönelik çalışmalardn bilinçli bir kullanıcı olarak sıyrıldığımız güzel günlerin geleceğini umut ediyorum