Takip Et

SON DAKİKA

MUSTAFA SEVİNDİ

Disketlerden Müzik Sanatı

8 Aralık 2018, Cumartesi

     

Teknoloji ilerledikçe eski teknolojileri unutur olduk, bunlardan bir tanesi bilgisayarların evlerimize girmeye başladığı yıllarda, sunumlarımızı, şifrelerimizi raporlarımızı bir bilgisayardan diğerine aktarmak için kullandığımız disketler, 1.44mb veri depolama kapasitesi olan bu aygıtlar şuan, akıllı telefonlarımızdan çektiğimiz bir fotoğrafın boyutunun yarısı kadar. Gelişen teknolojiler ile bu veri depolama aygıtlarını neden kullanmadığımızı anlamışsınızdır.

Biz bu disketleri kullanmazken dünyanın başka yerlerinde olan insanlar bu disket sürücüleri kullanarak müzik yapmakta ve onları birer müzik aletine çevirmektedir. Yazının altındaki kare kodu(QR) telefonunuzdan taratarak bu müzik şenliğine sizde katılabilirsiniz.

Bu müzik türü nasıl keşfedildi?

Disketlerle müzik yapma fikri ilk kimin aklına esti bilinmez fakat yayınlanan ilk örneğini drbpony isimli bir kullanıcının 16 Eylül 2007’de YouTube’a yüklediğini biliyoruz. "The Singing 1541 Floppy Drive" başlığıyla yüklenen videoda, bir Commodore 64’ün disket programlanmış sürücüsü melodik bir parçayı çalıyordu. 2008'de yayınlanan başka bir video da ise Star wars filminin müziği olan Imperial March'ı youtube üzerinden yayınladı ve biraz daha incelediğimizde bu işi daha da ileri götürüp bir den fazla disket sürücü ile yapılan müzikler yayılmaya başladı ve günümüzde bunu bilgisayar yazılımları ile disket sürücüler üzerinden yayınlayan bir sürü sanatçı ortaya çıkmaya başladı. Bir de hala çok azda olsa kullanmakta olduğumuz CD sürücüler ile yapan sanatçılar videolarını youtube'a atmaya başladı, Eskimiş ve yerine, geçmişte hayal ettiğimizden daha büyük teknolojiler ile yaşamaya başlamışken eskiyi farklı şekillerde değerlendirmek ve bunu faydalı olduğumuz yerlerde kullanmak farklı bir duygu olsa gerek.