Takip Et

SON DAKİKA

MUSTAFA SEVİNDİ

İNTERNET KORSANLIĞI VE DOLANDIRICILAR İLE İLGİLİ BİLMEMİZ GEREKENLER

23 Kasım 2018, Cuma

     

Önemli Antivirüs yazılım kuruluşlarından biri olan ESET, Facebook abonelerine virüs yüklenmiş sahtekarlık kampanyası hakkında uyarıda bulundu. ESET Güvenlik Arastırmacısı Lukas Stefanko, son zamanlarda internet üzerinden tanınmış güneş gözlüğü markaları hakkında şaşırtıcı ölçüde inanılmayacak indirimlerle ürün promosyonu dolandırıcılığı hakkında bilgi verdi. Ama maalesef güzel gibi görünen bu promosyonlar, siber dolandırıcıların en son sürüm sosyal mühendislik girişimidir.

Çok basit bir internet sitesi kopyalaması ile banka internet sitesinin aynısını yapabilirler aynı zamanda alış veriş sitelerini de, mail adreslerinizden size gelen %90'a varan indirimlere aldanmayın gelen mail de size çok bilinen bir markanın sadece şu fiyat veya sosyal medyada zaman tünelinizde şu çekilişe katılın araba hediye gibi şeylerde sizi yanıltabilir. Bundan Korunmak için internet sitesi linkine dikkat etmeniz gerekiyor, www.bankaismi.com internet sitesinin gerçekten bir bankaya ait olduğunu düşünürsek dolandırıcılar şu yöntemi seçiyorlar, www.bankaismii.com siz farketmeden bankaismi'nin yanına sadece bir harf ekleyerek sanki o internet sitesindeymiş hissi veriyorlar ve sizin kredi kartınızdaki tüm limitiniz bitene kadar yurt dışı banka hesaplarına aktarımlarını sağlıyorlar.

Daha Büyük Asıl tehlike;

Stefanko’ya göre, “Kredi kartı ile yaptığınız ödemeden dolayı bir kısım paranızı kaybetmiş olabilirsiniz. Gerçekte büyük asıl tehlike, kredi kartı bilgilerinizin sanal ortamda şifresiz olarak paylaşılması ve istismara hazır durumda olmasıdır”. Sosyal medya'dan veya gelen mailden tıkladığınız linkten kredi kartı bilgilerinizi girdikten sonra başarılı yazısını gördünüz ve çıktınız, artık sizin de kredi kartınız karanlık web dünyasında geziyor olabilir ve hazır içinde para olan başka dolandırıcılara da satılıyor olabilir bu da bir dolandırıcı hilesi olmak ile birlikte siz farketmeden sizin kredi kartınız limitinin altında satılıyor ve daha yetenekli insanlar tarafından kullanılması sağlanıyor olabilir. Burada ilk sizi dolandıran kişi aslında kendini güvence altına alıp sadece sizin bilginizi satıyor ve ikinci satın alan dolandırıcı ise siz farketmeden kredi kartınızdan limiti bitene kadar çekim yapıyor olabilir. Bu tür dolandırıcılıklardan kaçma yöntemi size gelen mail adresinde belirtilen linkin doğru olduğunu hatta direk bankanız ile iletişime geçmeniz gerekiyor.