Aydın’da kamu kurum ve kuruluşlarının mevzuat gereği yerel gazetelerde yayınlatmak zorunda oldukları ilanlara, daha önce Aydın Valiliği ve kaymakamlıklar aracılık ediyordu.
Yaygın ve bölgesel gazetelerde yayınlanması gereken kamu ilanları ise Basın İlan Kurumu İzmir Şubesi vasıtasıyla yayınlatılıyordu.
2 Mayıs 2014’te faaliyete başlaması ile birlikte artık bu görevlerin tamamını, Basın İlan Kurumu Aydın Şubesi üstlendi.
Valilik ve kaymakamlıklar, kamu kurumları ile yerel gazeteler arasında resmi ilan aracılığı görevinden kurtulduğu gibi, bölgesel ve yaygın gazetelerde yayınlanması zorunlu ilanlar için Aydınlılar İzmir’e gitmekten kurtuldu.
Basın İlan Kurumu Aydın Şubesi, 8’i Efeler’de olmak üzere il genelinde resmi ilan yayınlama hakkına haiz 30’a yakın yerel gazete ile kamu kurumları arasında, belli bir komisyon karşılığı 6 aydır köprü vazifesi görüyor.
Faaliyete başladıkları günden bu yana BİK Aydın Şube Müdürü Özer Akoğlu ve personeli, zaman zaman ilçelerde toplantılar da düzenleyerek kurumlarını tanıtmaya, görev ve sorumluluklarını anlatmaya çalıştılar.
Alışkanlıkları değiştirmek zordur.
Aydın’da resmi ilan ve reklamların yayınlatılması hususundaki bu değişimle ilgili de zorluklar yaşanmıştır. Fakat ilan verenler ve yayıncılar, bu yeni düzene büyük ölçüde alışmıştır.
Aydın’da resmi ilanlarla ilgili yakın zamanda değişen bir diğer husus ise Aydın’ın büyükşehir olması ile birlikte, il sınırlarının tamamının mülki sınır kabul edilmesiyle ilgili.
Örneğin 30 Mart’tan önce yerel gazete yayınlanmayan bir ilçenin belediyesi mal ve hizmet alımları, gayrimenkul kira veya satışları ile ilgili belediye ilan panosunu ya da anons yöntemini kullanarak, ilan yayınlatma zorunluğundan kurtulabiliyordu.
Şimdi ise ilin mülki sınırlarında bir gazete yayınlanıyor olması bile, bu yöntemleri geçersiz hale getirmiştir.
Aslında Basın İlan Kurumu Aydın Şubesi’nin faaliyete başlaması, hem ilan yayınlatan kamu kurumlarının, hem de bu ilanları yayınlayan yerel gazetelerin işlerini büyük ölçüde kolaylaştırmıştır.
Bunun yanı sıra kamuya mal ve hizmet alımları ile kamuya ait menkul ve gayrimenkullerin satışları daha şeffaf hale gelmiş, ihaleler daha geniş kitlelere duyurularak rekabet ortamı artırılmıştır.
Örneğin dün bizim Denge Gazetesi’nin 5. sayfasında, BİK aracılığı ile İncirliova Belediyesi’ne ait satışa çıkarılan taşınmazlarla ilgili bir ilan yayınlanmıştır.
2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 45. Maddesine göre açık artırma usulü ile satışı yapılacağı duyurulan 14 taşınmazdan biri de heladır.
Bir belediye mülkiyetindeki helanın satışı için bile gazetelerde ihale ilanı yayınlatırken, Aydın’daki bazı belediyelerin 30 Mart’ta tüzel kişiliği sona eren köy ve beldelerden kendilerine devrolan tarla ve bahçeleri hâlâ eski alışkanlıklarla satıyor olması düşündürücüdür.
Taşınmazlarını hâlâ tellal yöntemiyle satmaya çalışanların sözde yaptıkları ihalelerin kokusunun, gazetelerde ihale ilanıyla satılan heladan daha pis olduğunu da unutmayın…
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.