Geçtiğimiz Kasım ayında, Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Abdioğulları aradı.
Gazetecilerin Türkiye genelinde yeni bir yapılanmaya girdiğini, kurulması planlanan Ege Gazeteciler Federasyonu’nun yapılanmasını üstlendiğini ve Aydın’da da benim bir çalışma yürütmemi istedi.
Kendilerine Aydın’daki mevcut Gazeteciler Cemiyeti’ni federasyon bünyesine dahil edebileceklerini, benim de her türlü destek ve katkıyı sağlayabileceğimi söyledim.
Birkaç gün sonra da, bu oluşuma öncülük eden Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı ve Konya Gazeteciler Cemiyeti’nin eski Başkanı Sefa Özdemir ile birlikte Aydın’a geldiler.
Yaptığımız görüşmeler sonucunda, Aydın ve ilçelerindeki mevcut cemiyetler ilin tamamına hitap etmediği için, yeni bir dernek kurulması kararlaştırıldı.
Birkaç gün içinde kurucu üyelerimizi belirleyip, 13 Kasım’da Aydın Gazetecileri Dayanışma Derneği’nin kuruluş başvurusunu yaptık ve 15 Kasım’da derneğimiz tescillendi.
1 Aralık’ta yaptığımız ilk kongrede de, derneğimizin Ege Gazeteciler Federasyonu’nun kurucularından olmasının kararını aldık.
Bu hafta sonu da, 7 Şubat’ta kuruluşu tescillenen Ege Gazeteciler Federasyonu’muzun ilk genel kurulunu Afyonkarahisar’da gerçekleştirdik. Federasyon kurullarını ve bu oluşumun çatı örgütü olan Gazeteciler Konfederasyonu’nun delegelerini belirledik.
Nuri Kolaylı başkanlığında kuruluşu gerçekleştirilen Gazeteciler Konfederasyonu’nun ilk genel kurulunun da Nisan ayında, Ankara’da yapılması planlanıyor.
Türkiye’de dernek, federasyon, konfederasyon kurmak kolay işler. Önemli olan faydalı olabilmek ve mesleki sorunlara çözüm üretmek.
Biz de 3-4 ay gibi kısa sürede oluşumunu tamamlayan, bünyesinde her düşünce ve görüşten meslektaşlarımızın yer aldığı Gazeteciler Konfederasyonu bünyesindeki federasyon ve dernekler olarak, bu mesleğe faydalı olabilmek için çalışmalar yapacağız.
Şu bir gerçek ki, Türkiye’de gazetecilik son yıllarda gayri ciddi bir meslek haline geldi.
Konfederasyonumuz ve bünyesindeki federasyon ve dernekler, işe bu noktadan başlayacak. Önümüzdeki günlerde yapılacak bir çalıştay ile meslekteki bilinen sorunlar enine boyuna ele alınacak.
Bu çalışmanın sonucunda hazırlanacak yasa teklifi, TBMM’de temsil edilen iktidar ve muhalefet partilerine iletilerek, ülkemizde gazeteciliğin bir yasası ve yasal dayanağı olması sağlanacak.
Eğer bu çalışma sonuçlanır ve yasalaşırsa, artık Türkiye’de her önüne gelen gazeteci olamayacak ve gazete çıkaramayacak. Barolar ve tabip odalarındakine benzer bir model uygulanacak.
Gazete çıkarmak isteyen o ildeki meslek örgütünden izin alacak ya da alamayacak. İletişim Fakültesi mezunları, en az bir yıllık stajın ardından, yine meslek örgütünün vereceği belge ile gazetecilik yapabilecek.
Hazırlanacak yasa tasarısında, gazeteciliğe itibar ve ciddiyet kazandıracak bunlara benzer çok sayıda düzenleme yer alacak.
Böylelikle, gayri ciddi gazetecilik yasayla sona erecek.
Bizler de, en başından bu yana mesleğimize önemli katkılar ve kazanımlar sağlayacağına inandığımız bu oluşumun içinde olmaya devam edeceğiz.
Ege Gazeteciler Federasyonumuzun genel kurulu ve sonuçları, mesleğimiz ve meslektaşlarımız için hayırlara vesile olsun. Allah yolumuzu açık etsin.
Kusursuz misafirperverlikleri için de, EGF Başkanımız Mehmet Abdioğulları’na ve Afyonkarahisarlı meslektaşlarımıza yürekten teşekkürler…
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.