Takip Et

SON DAKİKA

İBRAHİM AYVAZOĞLU

SU KADAR ÖMRÜNÜZ OLSUN…

11 Nisan 2022, Pazartesi

     

‘’Su kadar Ömrünüz olsun. ‘’Bu cümleyi sıkça duyarız. Özellikle çocukluk zamanlarımızda. Büyüklerimize su verdiğimizde büyüklerimizden duyduğumuz bir iyi niyet temennisidir bu cümle. Evet, belki o dönemler için suyun bolluğunu bereketini ifade eden bu cümleyi bugünlerde de duymak isteyecek miyiz bilemiyorum. Büyük Menderes Platformumuzun çevrimiçi toplantısında bizlere 22 Mart 2022 DÜNYA SU GÜNÜ nedeniyle sunum yapan, değerli bilgi ve birikimini bizlerle paylaşan Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Limnoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu’nun sunumundan damıtıp benimle paylaştığı değerli bilgileri iki seri olarak sizlerle paylaşmak istiyorum. Hocamızın bizlere anlattıkları elbette bununla sınırlı değil. Türkiye’yi temsilen Antarktika Kıtasında yapmış olduğu bilimsel çalışmaları da anlattı. Elbette bunlar da bir yazı konusu olabilir ama biz şimdilik SU ile ilgili olanları yazmaya çalışalım. Bu arada Okan Külköyluoğlu hocamızın bilim ile edebiyatı birleştirdiği romanların yazarı olduğunu da belirtmek isterim.

Sayın Hocamızın ifadeleri ile devam etmek gerekirse ‘’Su sadece iki hidrojen ve bir oksijen (H2O) ibaret olan bir molekül değildir. Su cansızdır ama cansız toprağa hayat veren bir yaşam şartıdır. Suyun moleküler yapısındaki zıtlık –hidrojen yakıcı, oksijen yanıcı- aslında anlayana da zıtlıkların bir araya gelebildiğinde hayati öneme sahip olabilecek yararlı bir hale nasıl dönüştüklerini göstermektedir. Bilinen en eski yazılı tabletleri günümüze kadar gelen Sümer halkının ve sonrasında birçok eserleri günümüze kadar gelebilen medeniyetlerin suya karşı olan saygı ve inançları hem kültürel yapıya hem de sosyal hayatın tam da içine kadar ulaşmıştır. Örneğin Şimdi Aydın ilimiz olan Milet’te yaşamış olan Miletli Thales’in günümüzden 2500 sene kadar önce söylediği gibi ‘şeylerin doğası sudur’ ifadesi ve onun devamında eski Yunan filozoflarından Empedokles (495 – 435)’in dediği gibi “Bütün cisimler su, toprak, hava ve ateşten oluşmaktadır” anlayışı da suyun hayat için önemini vurgulamaktadır. Gerçekten de su sadece biyolojik yaşam için değil hayatımızın her alanında önemli bir ihtiyaçtır. Örneğin, deyimler ve atasözlerimize kadar ulaşan suyun önemi uygarlıkların oluşumları ve yok oluşlarına kadar uzanan bir gerçektir. Bunlara örnek bizden ve bazı ülkelerden verilebilir:

Acı acıyı keser, su sancıyı

Su testisi suyolunda kırılır

Taşıma su ile değirmen dönmez

Köprülerin altından çok su geçti

Su kovasını yağmur yağana kadar bitirme (Filipin )

Pis su yıkanmaz (Afrika)

Sular yükselince, balıklar karıncaları yer, sular çekilince karıncalar balıkları (Kamboçya)

Suya bağlı bir uygarlık oluşturmada önemi bilinen ve bugünkü Van Gölü çevresinde bir medeniyet kuran Urartu toplumu “Hidrolik Uygarlığı” olarak adlandırılır. Urartuların yapmış oldukları ve günümüze kadar da ulaşan su kanal yolları ve göletler tarihin ilk modern sulama sistemi içindedir. Ancak suya bu kadar muhtaç olmamıza rağmen suyu ne kadar tanıdığımız ve bildiğimiz ise şüphelidir. Örneğin, birçok kesimde yağmur damlası olarak verilen suyun şeklini yanlış bilmekteyiz. Eğer damla yarıçapı < 1 milimetre (mm) den küçükse, yuvarlak şekildedir. Eğer yarıçap 2-4 mm arasında ise, hamburger şeklinde olur. Eğer yarıçap 4 - 4.5 mm den büyükse yüzey çekim gücü nedeniyle damla iki küçük parçaya ayrılır ve aralarında da yine ince bir su kolu ile birbirine bağlıdır. Tıpkı kulaklık gibidir. Bir başka yanlış söylenen ifade ise “Su akar Türk bakar” gibi söylenen bir ifadedir. Bu tür bir ifadenin kökeni hakkında tam olarak bilgi sahibi değiliz. Hoş yanlış bir ifadedir zira suyun akışına herkes bakabilir ve bu özellikle bizlere ait değildir. Ancak ifade de gelişen olaylara rağmen bir şey yapılmamasının altı vurgulanmak istenir ki “Öküzün trene bakması” ifadesine yaklaşım mı getirilmek istenir, bilinmez? Fakat şu açıktır ki bu yanlış ve anlamı gerçeği yansıtmayan bir ifadedir.

Su artık ekonomik ve maddi değere de sahiptir. Satın aldığımız suyu içerken içimiz rahattır. Temiz ve ilk kez benim vücuduma giriyor diye düşünerek içilen o bir litre su aslında size gelene kadar en az yedi farklı doğal sistemden veya ekosistemden geçmektedir. Ve ancak bu şekilde bize ulaşan su canlılığın devamını sağlar.

Suyun yeryüzünde oluşumu ile ilgili bazı görüşlere göre su kuyruklu yıldızların kuyruklarının dünyaya çarpması sonucu oluşmuştur. Bir diğer görüş ise suyun yeryüzünün dört milyar sene önceki oluşumu sırasında ortaya çıkan yanardağlardan fışkıran gazlar ve su buharı sayesinde oluştuğu görüşüdür. Bu ikinci görüş daha fazla bilimsel destek bulmuştur. Yani su yeryüzündeki doğal hareketler sonucunda oluşmuştur. Dünyadaki kullanılabilecek tatlısu miktarı oldukça azdır. Toplam suyun %97’si tuzludur. %3’ü ise tatlısudur ama bu tatlısuyun ise sadece %0,4 kadarına ulaşabilmekteyiz. Ve bu su miktarı ise gerek bizlerin yaptığı kirletici etkiler ile ve gerekse de doğal yollardan (buharlaşma gibi) gitgide azalmaktadır. Örneğin, ülkemizde son 40 yılda Marmara Denizi büyüklüğünde (11.500km2) sucul alan yok olurken yaklaşık 60-70 kadar da doğal gölümüz yok olmuştur.

Oysa dünyamızın dörtte üçünün su ile dolu olmasına rağmen susuzluğumuzun giderek artmasına çözümler bulmakta da teknolojik olarak zorlanmaktayız. Örneğin atmosferde bulunan su hacmi yaklaşık 12900 kilometreküplük bir su buharı var ve bunun hepsi suya dönse, yeryüzü 2,5 cm suyla kaplanır. Oysa teknolojik olarak bu şimdilik olası dışıdır. Aynı zamanda tuzlu suyun da tatlı suya dönüştürülerek kullanılması astarı yüzünden pahalı olmaktadır…

Bu arada düşünmeye hep birlikte başlayalım mı? Hala ‘’Su kadar ömrümüz olsun’’ diyebilecek miyiz. Önümüzdeki yazıda aynı konuya devam etmek dileğiyle



Yazarın Tüm Yazıları

AYDIN TURİZMİ VE SORULAR

27 Haziran 2022, Pazartesi

LATMOS

10 Mayıs 2022, Salı

SU AKAR AKAR DURUR MU?

25 Nisan 2022, Pazartesi

SU VE YAŞAM FELSEFESİ (SU KADAR ÖMRÜNÜZ OLSUN – 2)

18 Nisan 2022, Pazartesi

SU KADAR ÖMRÜNÜZ OLSUN…

11 Nisan 2022, Pazartesi

BÖYLE DEVE GÜREŞİ OLMAZ, DEVE GÜREŞİ BÖYLE OLMAZ

14 Mart 2022, Pazartesi

ASIRLIK MİRAS: DEVECİLİK VE DEVE GÜREŞLERİ (2)

6 Mart 2022, Pazar

ASIRLARIN MİRASI: DEVECİLİK VE GELENEKSEL DEVE GÜREŞLERİ (1)

28 Şubat 2022, Pazartesi

ULUSLARARASI PERSPEKTİFTE ÇEVRE SORUNLARINA YAKLAŞIMLAR

21 Şubat 2022, Pazartesi

DEVE GÜREŞLERİ, YÖRÜK KÜLTÜRÜ VE KÜLTÜREL MİRAS

14 Şubat 2022, Pazartesi

DEVE DAMI…

7 Şubat 2022, Pazartesi

YEREL YÖNETİMLER VE KÜLTÜREL VARLIKLARIMIZ (İbrahim Ayvazoğlu)

31 Ocak 2022, Pazartesi

TORONTO’DAN MEKTUP VAR… TOPRAK ETİĞİ NE DEĞİLDİR?

24 Ocak 2022, Pazartesi

ETİK…TOPRAK ETİĞİ VE DOĞANIN DÖNÜŞÜMÜ

17 Ocak 2022, Pazartesi

ATATÜRK’ÜN MİRASI NAZİLLİ SÜMERBANK BASMA FABRİKASI

10 Ocak 2022, Pazartesi

‘’NAZİLLİ BASMA FABRİKASI MÜZE OLMALIDIR’’

3 Ocak 2022, Pazartesi

ARPAZ BEYLER KONAĞI

27 Aralık 2021, Pazartesi

ARPAZ… HARPASA ANTİK KENTİ

20 Aralık 2021, Pazartesi

NAZİLLİ COLLEZYUMU (AMFİTİYATROSU)… MASTAURA ANTİK KENTİ

13 Aralık 2021, Pazartesi

MASTAURA…MASTAVRA…

6 Aralık 2021, Pazartesi

NE(LER) YAPABİLİRİZ Kİ…

28 Kasım 2021, Pazar

HAZİNE DAİRESİ : LATMOS

22 Kasım 2021, Pazartesi

BU TOPRAKLARA BORCUMUZ VAR BİZİM

15 Kasım 2021, Pazartesi

Beşparmak, Madran Dağları, Jeopark

11 Kasım 2021, Perşembe

MENDERES MAGNESİA’SI

4 Kasım 2021, Perşembe

LATMOSA RAHMET…

25 Ekim 2021, Pazartesi

DONDURAN KULESİ YENİLEMESİ (RESTORASYONU)

4 Temmuz 2020, Cumartesi

Marka Şehir mi dediniz? Sadece Sayın Fatih Atay'ın işi mi?

18 Eylül 2019, Çarşamba

KENT, KENTLİ OLMAK, YEREL YÖNETİMLER (2)

27 Mart 2019, Çarşamba

KÜLTÜREL VARLIKLARIMIZ VE YEREL YÖNETİMLER (1)

20 Mart 2019, Çarşamba

İZMİR'DEN ACI HABER GELDİ

13 Mart 2019, Çarşamba

TALAN…DİRECİK TÜMÜLÜSÜ..

5 Mart 2019, Salı

DEĞERLERİMİZİN FARKINDA MIYIZ?

27 Şubat 2019, Çarşamba