Takip Et

SON DAKİKA

İBRAHİM AYVAZOĞLU

ARPAZ… HARPASA ANTİK KENTİ

20 Aralık 2021, Pazartesi

     

Büyük Menderes Platformunun düzenlediği kültürel geziler kapsamında geçen ay ortalarında hemen hepimizin bildiği eski adıyla Arpaz bugünkü adıyla ise Nazilli İlçesi, Esenköy Mahallesi’nde yer alan Hisar Tepe’nin üzerinde kurulu Harpasa Antik Kenti’ne ve üzerinde kurulduğu Arpaz Beyler Konağına gittik. Bu gezimizde bize bölge ile ilgili çalışmalar yapan Doç.Dr.Sedat Akkurnaz hocamız ve Uzman Arkeolog Ümit Sarın bizlere eşlik ve rehberlik ettiler.

Menderes Nehri’nin (Meandros) ile Akçay Nehri’nin (Harpasos) kesiştiği alana hakim konumda olan Harpasa Antik Kenti ve Hisar Tepesi’nin eteklerinde ise ilk mimari evresi 16. yüzyılın başları, ikinci mimari evresi ise 1830’lu yıllara dayandırılan Arpaz Beyler Konağı yer almaktadır.

Karia Bölgesi’nin kuzey sınırında, Büyük Menderes Nehri’nin güneyinde yer alan Harpasa Antik Kenti’nde yaklaşık olarak 2600 yıl önce yerleşim başladığı ele geçen kalıntılardan anlaşılmaktadır. Harpasa antik Kenti’nin bulunduğu bölge, önemli kavşak noktalarından biridir. Bunu destekleyen en büyük kanıt, Akçay (Harpasos) Vadisi’nin her iki tarafında bulunan yerleşim merkezleri, gözlem kuleleri ve kale yapılarıdır. Doğu-batı, kuzey-güney doğrultusunda uzanan önemli güzergahları ve geniş ovayı kontrol altında tutmak için oldukça elverişli bir konuma sahip olan Harpasa’da en erken kalıntı, ele geçen seramik parçaları ışığında Lydialılara ait olduğu anlaşılmaktadır. Her ne kadar Harpasa kenti Karia sınırları içerisinde yer alsa da Lydia sınırına yakın olması nedeniyle bu kültüre ait izlerin olması olağandır. Özellikle Harpasa kenti ve çevresinde görülen yoğun Tümülüs varlığı bunun en önemli kanıtıdır. Harpasa Antik Kenti’nde yer alan yerleşim kalıntıları arasında sur, agora, tiyatro ve Bizans Dönemi’ne tarihlendirilen kale dikkat çekmektedir.

Kentin en üst tepe noktasında kurulan Bizans Kalesi, erken dönem mimari unsurların devşirme olarak kullanılması ile inşa edilmiştir. Etrafı surla çevrili olan kalenin inşasında irili ufaklı taşlar kullanılmıştır. Kalenin eteklerinde hala sırlı çanak çömlek parçaları görülebilmektedir. Kentin akropolünü çevreleyen erken dönem suru ise tepenin eğimine uygun olarak düzenli bir planla inşa edilmiştir. MÖ 6. yüzyılın sonlarına ya da 5. yüzyılın başlarına tarihlendirilen sur yapısında duvar örgüsü için büyük blok taşlar kullanılmıştır. Geç Hellenistik ve Erken Roma İmparatorluk Dönemi’ne ait tiyatro, kentin hemen hemen merkezinde yer almaktadır. Yarım daire planlı ve 60 m çapında olan tiyatro yapısı doğal bir yamaca yaslıdır. Tek blok taştan inşa edilmiş oturma basamakları ve orkestra bölümü kısmen ayakta olsa da tiyatronun ortasındaki modern dönem yerleşimi ve su deposu tarafından tahrip edilmiştir. Aydında kazı ya da inceleme yapılacak, gün yüzüne çıkarılacak antik kentlerden biri olan Harpasa Antik Kenti de ilgi beklemektedir. Ve elbette bu ilgiyi fazlasıyla hak etmektedir.!994 ,1995 ve 1998 li yıllarda bölgede yüzey araştırmaları yapılmış ve hatta 1995 ve 1998 yıllarında E.Varinlioğlu ve P.Debord tarafından sondajlar açılarak kazı çalışmaları da yapılmıştır.

Hemen altında bulunan hemen hepimizin bildiği adeta Aydın ile özdeşleşmiş yapılardan biri olan Arpaz Kulesi ve müştemilatının yıllardır devam eden bir türlü restore edilememe problemi ya da yıllardır her gelen yerel yöneticilerin ve merkezi idare yöneticilerinin vaadlerinden öte bir adım atılamamış olan bu yapılar bu yerel yönetim zamanında, Nazilli Belediyesi ve Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün gayretleri, çalışmaları sonuç verecek gibi gözüküyor. Bu da elbette bizleri son derece mutlu ediyor. Bu arada Gezimize katılan ve Platformun çalışmalarına her zaman destek veren Aydın (E) Milletvekilimiz Sayın Ahmet ERTÜRK hemen daha oracıkta, sıcağı sıcağına Kültür Ve Turizm Bakan Yardımcısını arayarak ‘’Aydınımızdaki Tarihi ve Kültür Varlıklarımıza daha fazla destek ve katkı verilmesi için telefonla ulaşması, konuları, beklentilerimizi aktarması ise ayrı bir güzellik oldu bizler için. Bu arada bu konunun takibi için ilerleyen günlerde Bakanlığa bu konuları bir heyetle iletmek üzere sözleştik. 



Yazarın Tüm Yazıları

AYDIN TURİZMİ VE SORULAR

27 Haziran 2022, Pazartesi

LATMOS

10 Mayıs 2022, Salı

SU AKAR AKAR DURUR MU?

25 Nisan 2022, Pazartesi

SU VE YAŞAM FELSEFESİ (SU KADAR ÖMRÜNÜZ OLSUN – 2)

18 Nisan 2022, Pazartesi

SU KADAR ÖMRÜNÜZ OLSUN…

11 Nisan 2022, Pazartesi

BÖYLE DEVE GÜREŞİ OLMAZ, DEVE GÜREŞİ BÖYLE OLMAZ

14 Mart 2022, Pazartesi

ASIRLIK MİRAS: DEVECİLİK VE DEVE GÜREŞLERİ (2)

6 Mart 2022, Pazar

ASIRLARIN MİRASI: DEVECİLİK VE GELENEKSEL DEVE GÜREŞLERİ (1)

28 Şubat 2022, Pazartesi

ULUSLARARASI PERSPEKTİFTE ÇEVRE SORUNLARINA YAKLAŞIMLAR

21 Şubat 2022, Pazartesi

DEVE GÜREŞLERİ, YÖRÜK KÜLTÜRÜ VE KÜLTÜREL MİRAS

14 Şubat 2022, Pazartesi

DEVE DAMI…

7 Şubat 2022, Pazartesi

YEREL YÖNETİMLER VE KÜLTÜREL VARLIKLARIMIZ (İbrahim Ayvazoğlu)

31 Ocak 2022, Pazartesi

TORONTO’DAN MEKTUP VAR… TOPRAK ETİĞİ NE DEĞİLDİR?

24 Ocak 2022, Pazartesi

ETİK…TOPRAK ETİĞİ VE DOĞANIN DÖNÜŞÜMÜ

17 Ocak 2022, Pazartesi

ATATÜRK’ÜN MİRASI NAZİLLİ SÜMERBANK BASMA FABRİKASI

10 Ocak 2022, Pazartesi

‘’NAZİLLİ BASMA FABRİKASI MÜZE OLMALIDIR’’

3 Ocak 2022, Pazartesi

ARPAZ BEYLER KONAĞI

27 Aralık 2021, Pazartesi

ARPAZ… HARPASA ANTİK KENTİ

20 Aralık 2021, Pazartesi

NAZİLLİ COLLEZYUMU (AMFİTİYATROSU)… MASTAURA ANTİK KENTİ

13 Aralık 2021, Pazartesi

MASTAURA…MASTAVRA…

6 Aralık 2021, Pazartesi

NE(LER) YAPABİLİRİZ Kİ…

28 Kasım 2021, Pazar

HAZİNE DAİRESİ : LATMOS

22 Kasım 2021, Pazartesi

BU TOPRAKLARA BORCUMUZ VAR BİZİM

15 Kasım 2021, Pazartesi

Beşparmak, Madran Dağları, Jeopark

11 Kasım 2021, Perşembe

MENDERES MAGNESİA’SI

4 Kasım 2021, Perşembe

LATMOSA RAHMET…

25 Ekim 2021, Pazartesi

DONDURAN KULESİ YENİLEMESİ (RESTORASYONU)

4 Temmuz 2020, Cumartesi

Marka Şehir mi dediniz? Sadece Sayın Fatih Atay'ın işi mi?

18 Eylül 2019, Çarşamba

KENT, KENTLİ OLMAK, YEREL YÖNETİMLER (2)

27 Mart 2019, Çarşamba

KÜLTÜREL VARLIKLARIMIZ VE YEREL YÖNETİMLER (1)

20 Mart 2019, Çarşamba

İZMİR'DEN ACI HABER GELDİ

13 Mart 2019, Çarşamba

TALAN…DİRECİK TÜMÜLÜSÜ..

5 Mart 2019, Salı

DEĞERLERİMİZİN FARKINDA MIYIZ?

27 Şubat 2019, Çarşamba