Takip Et

SON DAKİKA

İBRAHİM AYVAZOĞLU

SU AKAR AKAR DURUR MU?

25 Nisan 2022, Pazartesi

     

Bu köşede iki hafadır Yaşam kaynağımız SU ile ilgili olarak yazdığım yazılara hem bir katkı hem de bir önemli uyarı olacak bir mektup bana ulaştı. konuyla ilgili .Öncelikle bu duyarlılığı ve katkısı için Hemşehrimiz Biyolog Dr. Bahar Patlar hocamıza çok teşekkür ediyorum. Kendileri halen Kanadada. O kadar uzak memleketlerden yine memleket meselelerine yaklaşımı, doğaya, doğal kaynaklarımıza, Suyumuza, sahip çıkma adına benimle paylaştıkları:

‘’ Çocukluğum 90’ların başları, kimse suyun bir gün bitebileceğini düşünmez ve o günün giderek yaklaştığını konuşmazdı, küresel ısınma diye bir şey bilinmezdi. Her Pazar ziyarete gittiğimiz köyümüz Arap Kuyusu’na (bugün Kuyulu mahallesi) vardığımızı, köyün girişindeki kocaman DSi yazısını görünce anlardım. Ne büyük bahçeler ve görkemli binalardı, ne de olsa Aydın, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarınca çok zengin bir ilimizdi, ilkokulda öğretmenlerimiz hayat bilgisi dersinde bölgemizi anlatırken tam da böyle söylerdi. Köye varınca koşarak amcamın bahçesine giderdik, şanslıysak henüz sular açılmamış olurdu ki gönlümüzce koşar oynardık. Sular açılınca, sulama kanallarından oluk oluk akan sular minik derecikler oluşturur, oynamayı engellerdi. O yıllarda bölge civarında seyahat ederken, yol kenarındaki lokanta ve çay bahçelerinin park yerlerinde olmazsa olmaz, hala adını bilmediğim, o zamandan beri “Araba duşu” dediğim direklerden, coşkuyla su aktığını görünce heyecanlanırdım. Babamdan hemen arabayı altına sokmasını isterdim, dökülen suyun çıkardığı sesi arabanın içende otururken dinlemek, adeta bir şelalenin altında olmak gibi, ama ıslanmadan, suyu izleyebilmek isterdim. Babam çoğu zaman “olmaz” derdi, “bu şeyler arabayı yıkamıyor, çamurunu daha beter dağıtıyor”. Bilirim ki pek çok araba sahibi o zamandan beri o akan suların altında arabalarını pek yıkamaz. Fakat bu tesislerde sular durmadan aktı ve hala akıyor.

Son yıllarda küresel anlamda su sorununa farkındalığın arttığı yıllarda ben de büyüdüm. Farkındalığım arttıkça, çocukken eğlenceli bir oyun olan araba duşları, bugün artık gözümde adeta birer su emici canavarlar, ucube direklerinin ucundan şekilsizce akıttıkları suyu, bizim suyumuzu tüketiyorlar.

Geçmiş yıllarda bir gün Aydın’dan Bodrum’a Çine üzerinden giderken yol kenarındaki kaç tesiste bu ucubelerden var ve kaçında suyu devir daim ederek ziyanı aza indiren bir sistem olduğunu saptamaya çalıştım, ne yazık ki hepsinin içinde sadece bir tesis böyle bir devir daim sistemi barındırıyordu. Toplam kaç araba duşu vardı ve hala var, günde kaç saat, saatte kaç litre su aktı ve akıyor, kaç yıldır akıyor ve ne kadar daha akacaklar, hepsini bir hesaba koysam ne çıkar diye düşünüyorum. Yıllardır boşa akıp giden suyu, Aydın’ın yaz sıcağında toprağa karışmaya vakit bulamadan havaya karışıp tükenen suyu düşünürken içim, organlarım adeta kuruyor, kana kana su içmek istiyorum. Ne şanslıyım ki bugün hala içebiliyorum.

Fakat yeni gelecek nesiller biz önlem almazsak bizim kadar şanslı olamayacak. Bugün artık dünya genelinde su azalıyor. Aydın Ovası'nı sulayan Büyük Menderes Nehri'nde çok az miktarda su kaldı, 2021’de son yılların en susuz ve kurak zamanını geçirdi, pek çok nehir canlısı yok oldu. Su sorunu ile savaşmak, suyu korumak, yaşamı korumak biz bireylerden başlıyor. Kendi evinizi, şehrinizi, nehrinizi korumak için alacağınız her önlem inan ki toplandığında anlamlı farklar yaratabiliyor. Ben bugüne kadar sesimi nasıl duyurabilir miyim diye kara kara düşünürken, yeni üyesi olduğum Büyük Menderes Platformu sayesinde sesimi duyurma, çevre duyarlılarıyla birlikte bölgemizi destekleme şansı edindim.

Benim Aydınlılardan bir isteğim var. Bölgemizin suyunu koruyalım, suyumuzun damlasını dahi israf edemeyiz! Gelin bu yaz birlik olalım, gördüğümüz her yerde bu tip sulama, yıkama sistemleri olan tesisleri uyaralım, yetkililere bildirelim ve kullanımını hep birlikte önlemeye çalışalım. ‘’ şeklinde .Bizler de Bu önemli ve değerli isteğe bir yanıt veririz herhalde… 



Yazarın Tüm Yazıları

AYDIN TURİZMİ VE SORULAR

27 Haziran 2022, Pazartesi

LATMOS

10 Mayıs 2022, Salı

SU AKAR AKAR DURUR MU?

25 Nisan 2022, Pazartesi

SU VE YAŞAM FELSEFESİ (SU KADAR ÖMRÜNÜZ OLSUN – 2)

18 Nisan 2022, Pazartesi

SU KADAR ÖMRÜNÜZ OLSUN…

11 Nisan 2022, Pazartesi

BÖYLE DEVE GÜREŞİ OLMAZ, DEVE GÜREŞİ BÖYLE OLMAZ

14 Mart 2022, Pazartesi

ASIRLIK MİRAS: DEVECİLİK VE DEVE GÜREŞLERİ (2)

6 Mart 2022, Pazar

ASIRLARIN MİRASI: DEVECİLİK VE GELENEKSEL DEVE GÜREŞLERİ (1)

28 Şubat 2022, Pazartesi

ULUSLARARASI PERSPEKTİFTE ÇEVRE SORUNLARINA YAKLAŞIMLAR

21 Şubat 2022, Pazartesi

DEVE GÜREŞLERİ, YÖRÜK KÜLTÜRÜ VE KÜLTÜREL MİRAS

14 Şubat 2022, Pazartesi

DEVE DAMI…

7 Şubat 2022, Pazartesi

YEREL YÖNETİMLER VE KÜLTÜREL VARLIKLARIMIZ (İbrahim Ayvazoğlu)

31 Ocak 2022, Pazartesi

TORONTO’DAN MEKTUP VAR… TOPRAK ETİĞİ NE DEĞİLDİR?

24 Ocak 2022, Pazartesi

ETİK…TOPRAK ETİĞİ VE DOĞANIN DÖNÜŞÜMÜ

17 Ocak 2022, Pazartesi

ATATÜRK’ÜN MİRASI NAZİLLİ SÜMERBANK BASMA FABRİKASI

10 Ocak 2022, Pazartesi

‘’NAZİLLİ BASMA FABRİKASI MÜZE OLMALIDIR’’

3 Ocak 2022, Pazartesi

ARPAZ BEYLER KONAĞI

27 Aralık 2021, Pazartesi

ARPAZ… HARPASA ANTİK KENTİ

20 Aralık 2021, Pazartesi

NAZİLLİ COLLEZYUMU (AMFİTİYATROSU)… MASTAURA ANTİK KENTİ

13 Aralık 2021, Pazartesi

MASTAURA…MASTAVRA…

6 Aralık 2021, Pazartesi

NE(LER) YAPABİLİRİZ Kİ…

28 Kasım 2021, Pazar

HAZİNE DAİRESİ : LATMOS

22 Kasım 2021, Pazartesi

BU TOPRAKLARA BORCUMUZ VAR BİZİM

15 Kasım 2021, Pazartesi

Beşparmak, Madran Dağları, Jeopark

11 Kasım 2021, Perşembe

MENDERES MAGNESİA’SI

4 Kasım 2021, Perşembe

LATMOSA RAHMET…

25 Ekim 2021, Pazartesi

DONDURAN KULESİ YENİLEMESİ (RESTORASYONU)

4 Temmuz 2020, Cumartesi

Marka Şehir mi dediniz? Sadece Sayın Fatih Atay'ın işi mi?

18 Eylül 2019, Çarşamba

KENT, KENTLİ OLMAK, YEREL YÖNETİMLER (2)

27 Mart 2019, Çarşamba

KÜLTÜREL VARLIKLARIMIZ VE YEREL YÖNETİMLER (1)

20 Mart 2019, Çarşamba

İZMİR'DEN ACI HABER GELDİ

13 Mart 2019, Çarşamba

TALAN…DİRECİK TÜMÜLÜSÜ..

5 Mart 2019, Salı

DEĞERLERİMİZİN FARKINDA MIYIZ?

27 Şubat 2019, Çarşamba