Takip Et

İBRAHİM AYVAZOĞLU

DONDURAN KULESİ YENİLEMESİ (RESTORASYONU)

4 Temmuz 2020, Cumartesi

     

Aslına bakarsanız ben bir arkeolog, yada tarihçi değilim. Ama son zamanlarda bu köşede naçizane yazmaya çalıştığım konular ağırlıklı olarak bu alanlarda olmaya başladı. Bu alanlarda tarihi kültürel varlıklarımız gibi konuları yazmam konusunda beni hem cesaretlendiren, yüreklendiren hem de bilgilendiren çok değerli bilim insanı, memleket sevdalısı arkadaşlarım oldu. Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Dr. Sedat AKKURNAZ, Kanada Toronto Ticari Ateşesi Sayın Mehmet EKİZOĞLU gibi. Öte yandan tarihe not düşebilme adına bu çalışma ve yazıları sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Bunları yazarken yaparken sizlerin destek, öneri ve eleştirilerine de açık olduğumun bilinmesini istiyorum.

Geçtiğimiz günlerde yerel medyada ve sosyal paylaşım sitelerinde yer alan haberlerde Yenipazar İlçesi Donduran Kulesinde(kalesinde değil!) restorasyon (neden yenileme demediğimiz de ayrı bir konu )çalışmalarının başlayacağına yönelik haberlere rastladık. Öncelikle konunun gündeme gelmiş olmasının ve Donduran Kulesinin korunmasına olan ihtiyacın ön planda değerlendirilmiş olmasının sevindirici. Sosyal medyadan ve Yenipazar Belediye Başkanı Sayın Yüsran Erden tarafından verilen bilgiye göre, Donduran Kulesi restorasyon projesi Aydın Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanmıştır. Çok Güzel.. Çok önemli, çok sevindirici. Nitekim Donduran kulesinin turizme kazandırılması konusunda uyarılarımız çalışmalarımız olmuştur .

Ancak Restorasyon projesinin mahiyeti ve detayları kamuoyuyla henüz paylaşılmadığı için nasıl bir restorasyon yapılacak, bilemiyoruz. Geçmişte, Yenipazar Çamlık Yer Değirmeninin "restorasyonunun" yeldeğirmenin yıkılıp yeniden yapılmasıyla sonuçlandığını hatırlıyoruz. Öte yandan sıkça duyduğumuz çarpık .saçma sapan restorasyon örneklerine de şahit oluyoruz. Kamuoyunda çok tartışılan Şile Kalesi restorasyonunun "Sünger Bob" benzetmelerine konu olduğu gibi.

Sözümüzün burasında Donduran Kulesinin tamamen yeniden yapılmaya değil, münkün olan en iyi haliyle aslına uygun yenilemeye, korunma önlemlerine, stabilizesinin temin edileceği sağlamlaştırma müdahalelerine ve toprak altında olması muhtemel diğer arkeolojik ve kültürel değer taşıyan varlıklara zarar vermeyen bir çevre düzenlemesine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Öte yandan en önemli hususlardan bir tanesi, Kule restorasyonu yapılırken, iş makinelerinin kule alanına sokulup kulenin ve bölgenin zarar görmesi ihtimalinin önlenmesidir. Bu bakımdan diyoruz ki, restorasyon projesinden belki de daha önemli olan, projeyi uygulayacak inşaat şirketinin ve çalışanlarının uygulama tarzı olacaktır. Projede detaylı belirtilmemesine karşın, şartnamede muhakkak yer verilecek olan "zarar vermeme" hususuna ayrıca dikkati çekmek istiyoruz.

Zira, muhtemelen törende yapılacak olan konuşmalar ve yapılacak alkışlardan sonra saha ve kule inşaat işçilerinin ve ustalarımızın eline kalacaktır. Muhakkak inşaat mühendisleri, kontrolörler belirli zamanlarda çalışmayı kontrol edeceklerdir. Buna karşın, işçilerimizden birisi yanlışlıkla bir duvarı yıktığında veya malzeme getiren bir kamyon yanlışlıkla ileri gidip bir zarar verdiğinde ertesi gün gelen mühendisin rapor tutması, mahkemeye intikal edecek konu bizim kültürel varlıklarımız için zararı geri getiren bir önlem olmayacaktır.

O zaman ne yapılmalı?

O halde, yapılacak olan proje detaylarının kamuoyuyla paylaşılması gerekmektedir. Projenin uygulanması sırasında çevredeki diğer kültürel varlıklara ve kulenin kendisine zarar vermesi muhtemel unsurlar ilgililerce izlenebilmeli ve görülebilmelidir. Toplumsal denetim ve yerel demokrasinin gereğinin de bu olduğunu düşünüyoruz.

 

Donduran Kulesi turizme kazandırılmalı.

Kazandırılmalı, kesinlikle doğrudur. Bu kazandırma işlemi projede nasıl öngörülmektedir?

Çevre düzenlemesi nasıl yapılacaktır? Örneğin otopark düşünülmekte midir? Öyleyse nereye yapılacaktır? Donduran mahallesinde proje kapsamında ne gibi yönlendirmeler düşünülmektedir? Örneğin kule yolu üzerinde bulunan tarihi ikiz çeşmeler de bu projeye dahil edilebilir mi? İhale süreci ile birlikte restorasyon çalışmalarının 2020 yılı sonuna kadar tamamlanacağı öngörülüyor. Bu kadar kısa sürede ki 6 ay gibi bir sürede nasıl titiz bir restorasyon yapılacak bu ayrıca bir soru? Bu sorular aklımıza takılıyor ve Donduran Kulesinin turizme kazandırılması ve gelecek nesillere aktarılması için bazı detayların kamuoyu ile paylaşılmasının yerinde olacağını düşünüyoruz. Öte yandan yeri gelmişken İzmir Denizli Antalya otoyolunun yapılma aşamasında olabilecek muhtemel zararlara da şimdiden dikkat çekmek istiyorum.

 

Bilgimiz ve ömrümüz oldukça, yerel tarihi varlıklarımız, kültürel varlıklarımız konusunda kafa yormayı da sürdüreceğiz. 



Yazarın Tüm Yazıları

AYDIN TURİZMİ VE SORULAR

27 Haziran 2022, Pazartesi

LATMOS

10 Mayıs 2022, Salı

SU AKAR AKAR DURUR MU?

25 Nisan 2022, Pazartesi

SU VE YAŞAM FELSEFESİ (SU KADAR ÖMRÜNÜZ OLSUN – 2)

18 Nisan 2022, Pazartesi

SU KADAR ÖMRÜNÜZ OLSUN…

11 Nisan 2022, Pazartesi

BÖYLE DEVE GÜREŞİ OLMAZ, DEVE GÜREŞİ BÖYLE OLMAZ

14 Mart 2022, Pazartesi

ASIRLIK MİRAS: DEVECİLİK VE DEVE GÜREŞLERİ (2)

6 Mart 2022, Pazar

ASIRLARIN MİRASI: DEVECİLİK VE GELENEKSEL DEVE GÜREŞLERİ (1)

28 Şubat 2022, Pazartesi

ULUSLARARASI PERSPEKTİFTE ÇEVRE SORUNLARINA YAKLAŞIMLAR

21 Şubat 2022, Pazartesi

DEVE GÜREŞLERİ, YÖRÜK KÜLTÜRÜ VE KÜLTÜREL MİRAS

14 Şubat 2022, Pazartesi

DEVE DAMI…

7 Şubat 2022, Pazartesi

YEREL YÖNETİMLER VE KÜLTÜREL VARLIKLARIMIZ (İbrahim Ayvazoğlu)

31 Ocak 2022, Pazartesi

TORONTO’DAN MEKTUP VAR… TOPRAK ETİĞİ NE DEĞİLDİR?

24 Ocak 2022, Pazartesi

ETİK…TOPRAK ETİĞİ VE DOĞANIN DÖNÜŞÜMÜ

17 Ocak 2022, Pazartesi

ATATÜRK’ÜN MİRASI NAZİLLİ SÜMERBANK BASMA FABRİKASI

10 Ocak 2022, Pazartesi

‘’NAZİLLİ BASMA FABRİKASI MÜZE OLMALIDIR’’

3 Ocak 2022, Pazartesi

ARPAZ BEYLER KONAĞI

27 Aralık 2021, Pazartesi

ARPAZ… HARPASA ANTİK KENTİ

20 Aralık 2021, Pazartesi

NAZİLLİ COLLEZYUMU (AMFİTİYATROSU)… MASTAURA ANTİK KENTİ

13 Aralık 2021, Pazartesi

MASTAURA…MASTAVRA…

6 Aralık 2021, Pazartesi

NE(LER) YAPABİLİRİZ Kİ…

28 Kasım 2021, Pazar

HAZİNE DAİRESİ : LATMOS

22 Kasım 2021, Pazartesi

BU TOPRAKLARA BORCUMUZ VAR BİZİM

15 Kasım 2021, Pazartesi

Beşparmak, Madran Dağları, Jeopark

11 Kasım 2021, Perşembe

MENDERES MAGNESİA’SI

4 Kasım 2021, Perşembe

LATMOSA RAHMET…

25 Ekim 2021, Pazartesi

DONDURAN KULESİ YENİLEMESİ (RESTORASYONU)

4 Temmuz 2020, Cumartesi

Marka Şehir mi dediniz? Sadece Sayın Fatih Atay'ın işi mi?

18 Eylül 2019, Çarşamba

KENT, KENTLİ OLMAK, YEREL YÖNETİMLER (2)

27 Mart 2019, Çarşamba

KÜLTÜREL VARLIKLARIMIZ VE YEREL YÖNETİMLER (1)

20 Mart 2019, Çarşamba

İZMİR'DEN ACI HABER GELDİ

13 Mart 2019, Çarşamba

TALAN…DİRECİK TÜMÜLÜSÜ..

5 Mart 2019, Salı

DEĞERLERİMİZİN FARKINDA MIYIZ?

27 Şubat 2019, Çarşamba