
Nazilli İlçe Vaizi
BAYRAM O BAYRAM OLA
31 Temmuz 2020, CumaTweet |
Kıymetli dostlar Kurban Bayramımız ve cumamız mübarek olsun!
Rabbimize sonsuz kere hamdolsun, Rasûlüne binlerce kez salât ve selâm olsun ki bizlere çifte bayram yaşattı. Bugün hem Allah’a yakınlaşmak demek olan kurbanların kesildiği bayram hem de haftanın en değerli günü olan Cuma. İkisi de bizim için çok değerlidir, ikisi de bizim bayramımızdır. Biri haftalık bayram diğeri yılda bir gelen bayram. Bayramlar sevinç günlerimizdir, yardımlaşma, birlik-beraberlik, dostluk, kardeşlik, hal hatır sorma günlerimizdir.
Kurban demek Allah’a yakın olmak, yakın olmak için gereken vesileler demektir. Bütün ibadetler yakınlaşma vesilesidir. Fakat Kurban dışındaki ibadetlere kurban denmez. Bugün en kıymetli ibadetimiz, gücü yetenlerin bayram namazından sonra kurban kesmesidir. Kurban, Hz. İbrahim (as)’ın Rabbinin emrine boyun eğmesinin göstergesi, Hz. İsmail (as)’ın teslimiyetinin zirvesidir. Kurban, Hz. İbrahim (as)’in devam edegelen sünnetidir, yoludur. Kurban, Rasûlüllâh (s.a.s.)’in kurban meşru olduktan sonra terk etmediği kıymetli bir ibadettir. Kurban, sahabe ve sonradan gelen bütün Müslümanların yüzlerce yıldır devam ettirdiği yardımlaşmada ve teslimiyette zirve olan bir ibadettir. Kurban, “Ya Rabbi! Senin yoluna gerekirse başımı koyarım.” demenin şimdilik göstergesidir.
Rabbimiz kurbanla ilgili şöyle buyurmaktadır; “Her ümmet için, Allah'ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık. İşte sizin ilâhınız bir tek ilâhtır. Şu hâlde yalnız O'na teslim olun. Alçak gönüllüleri müjdele!(Hacc Sûresi 34) Rabbimiz için kestiğimiz kurbanların etleri veya kanları ona ulaşmaz. Çünkü Rabbimize ulaşan bizim takvamızdır yani emre teslimiyetimiz, yasaklardan kaçınmamızdır. Bu konuda Rabbimizin kelamı da şöyledir; “Onların etleri ve kanları asla Allah'a ulaşmaz. Fakat O'na sizin takvanız (Allah'a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır. Böylece onları sizin hizmetinize verdi ki, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah'ı büyük tanıyasınız. İyilik edenleri müjdele.( Hacc Sûresi 37)
Kurban kesmek, maddi gücü elverenler için, Hanefilere göre vacip diğer mezheplere göre kuvvetli bir sünnettir. Vacip demek ameli farz demektir. Vacibi yapmak ile farzı yapmak arasında fark yoktur. Kurban günü Efendimiz (s.a.s.)’in ifadesiyle “Bugün ilk işimiz, (bayram) namazı kılmak, sonra dönüp kurban kesmektir. Kim böyle yaparsa sünnetimize uymuş olur.”(Buhari, İdeyn 3) Buradaki sünnet Efendimiz (s.a.s.)’in yolu demektir.
Yine Efendimiz (s.a.s.) kurbanla alakalı şöyle buyurmuştur; ““Âdemoğlu kurban günü Allah katında kurban kesmekten daha güzel bir amel işlemez. Kurban, kıyamet günü boynuzları, kılları ve tırnaklarıyla (sevap olarak) gelir. Kurban, henüz kanı yere düşmeden, Allah tarafından kabul edilir. Bu sebeple kurban kesme konusunda gönlünüz hoş olsun, (bu iş size zor gelmesin).”( Tirmizî, Edâhî, 1)
Öyleyse değerli kardeşlerim, gelin bu bayram diğer bayramlardan farklı olsun. Sözde değil özde bayram olsun. İçinde bulunduğumuz pandemi sebebiyle ziyaretlerimiz asgari seviyede olsa da, yakınlarımızı, dostlarımızı ve sevdiklerimizi bir telefon açarak mutlu edelim. Seslerini duyalım, sesimizi duyuralım. Hepimiz Rabbimizin yarattığı en muazzam varlıklarız. Madem bayram namazı için camilere doluşuyoruz, kurbanlarımızı kestikten sonra da beş vakit namazımızı ihmal etmeyelim. Kurbanımızı sadece Rabbimizin rızasını kazanmak ve Rasûlünün yoluna uymak için keselim. Kurbanlarımızın fiyatını ve kilosunu yarıştırmayalım. Et için değil ibadet için kurban keselim. Kestiğimiz kurban etlerini dolaplara doldurup bir dahaki kurbana kadar yetsin diye saklamayalım. Bir bölümünü dostlarımızla yiyelim, bir bölümünü evine et girmeyen kardeşlerimize verelim, diğer bölümünü ise saklayabiliriz. Bu haftaki yazımızı Alvarlı Efe Hazretlerinin muhteşem şiiriyle bitirelim;
Cân bula cânânını/ Bayrâm o bayrâm ola
Kul bula sultânını/ Bayrâm o bayrâm ola
Hüzn ü keder def' ola/ Dilde hicâb ref' ola
Cümle günâh af ola/ Bayrâm o bayrâm ola
Mevlâ bizi afv ede/ Gör ne güzel 'ıyd ola
Cürm ü hatâlar gide/ Bayrâm o bayrâm ola
Mevlâ'yı cândan seven/ Rızâ-yı Hakk’a eren
Lutf-i Hudâ'ya güven/ Bayrâm o bayrâm ola
Tevhîd ede zevk ile/ Hakk’ı seve şevk ile
Tasdîk inerse dile/ Bayrâm o bayrâm ola
Dildeki Rahmân ola/ Derdlere dermân ola
Âzâde fermân ola/ Bayrâm o bayrâm ola
Lutfî’ye lutf u kerem/ Dâhil-i bâb-ı harem
Dâima Allah direm/ Bayrâm o bayrâm ola
(def' ola; uzaklaşmak/ hicâb; perde/ 'ıyd; bayram/ Cürm; Suç, kabahat/ Tasdîk; doğrulama/ Âzâde; Hür, serbest /Dâhil; içerisi, içi / bâb; kapı )
• BESMELE HER HAYIRLI İŞİN BAŞIDIR
• CENNETTEN BİR PARÇADIR AİLE
• İMAN ATMEYENİN AMELİ BOŞTUR
• ALLAH VAR GAM YOK
• EN GÜZEL SÖZ KİMİN SÖZÜDÜR?
• RAMAZAN VE ORUÇLA İLGİLİ DİĞER KONULAR
• FITIR SADAKASI VE FİDYE
• ORUCUN KAZASI VE KEFFÂRETİ
• ORUCU BOZAN VE BOZMAYAN ŞEYLER II
• ORUCU BOZAN VE BOZMAYAN ŞEYLER
• ORUÇLA İLGİLİ MESELELER
• EŞSİZ AY RAMAZAN
• GÜZEL AHLAK OLMADAN OLMAZ
• GENÇLİĞİMİZ VE BİZ
• ÇANAKKALE
• MANEVİ MERDİVEN NAMAZ
• MİRAÇ KANDİLİ
• DOST, KARA GÜNDE BELLİ OLUR
• ÜÇ AYLARIN FAZİLETİ
• ALLAH İÇİN SADAKA VERMEK
• CİNAYET HARAMDIR
• MÜMİN ORTA YOLU TUTAR
• DİNİN ZORUNLULUKLARI VE MÜLKİYET HAKKI
• MÜMİNİN CVSİ -II
• MÜMİNİN CVSİ -I
• ÇOCUKLARIMIZA KARŞI DİKKAT EDECEKLERİMİZ
• DİZİ VE FİMLERDEKİ BÜYÜK TEHLİKE
• YILBAŞI BİLETİ, ŞANS OYUNLARI VE İDDİALAR KUMARDIR
• HER İNSAN DEĞERLİDİR
• ALACALI, KEL VE KÖR
• İSLAM’IN İLME VERDİĞİ DEĞER
• İslam'da boşanma
• ÇOCUKLARIMIZIN DİN EĞİTİMİ
• MUSİBETTE MANEVİ DAYANAK
• ÇOCUKLARIN PEYGAMBERİ (S.A.S.)
• PEYGAMBER EFENDİMİZ (S.A.S.) VE ÇOCUKLAR
• KADINLAR SAYGINDIR
• ALIŞVERİŞ ÖLÇÜSÜ
• CAMİ VE İLİM
• ALLAH’A BORÇ VERİR MİSİN?
• HER ZAMAN SABIR GEREKLİ
• AHİRETTE DEVAM EDEN DOSTLUK
• ALLAH (c.c.)’IN YARATTIĞI EN GÜZEL CANLI: İNSAN
• KALBİM TEMİZ
• ZENGİNLİĞE SABRETMEK, FAKİRLİKTEN DAHA ZOR
• İMANSIZ AMEL BOŞTUR
• İHLASLIYA ŞEYTAN İLİŞEMEZ
• BAYRAM O BAYRAM OLA
• KURBAN REHBERİ
• HER İŞİN DOĞRUSU
• ZAMANI GELMEDİ Mİ?
• LAFLA PEYNİR GEMİSİ YÜRÜMEZ
• Ben Demeyrum, Çitap deyi Çitap!
• VİRÜS VE SİVRİSİNEK
• Kur’ân’ın Kalbinden
• Annesini Merdivenlerden İten Kız