Takip Et

SON DAKİKA

Sabri SAĞLAM
Nazilli İlçe Vaizi

ÜÇ AYLARIN FAZİLETİ

19 Şubat 2021, Cuma

     

Hayırlı cumalar kıymetli dostlar!

Allah Teâlâ bazı mekânları bazı mekânlardan üstün kılmıştır. Bazı kişileri de bazı kişilerden üstün kılmıştır. Aynı şekilde bazı zamanları da bazı zamanlardan üstün kılmıştır. Allah (c.c.) Mekke’yi ve içinde bulunan Kâbe-i Muazzama’yı diğer mekânlardan üstün kılmıştır. Mescid-i Nebi ve Mescid-i Aksa da diğer mekânlardan üstündür, faziletlidir. Şehrimizde ve mahallemizde bulunan camiler, diğer yapı ve mekânlardan üstündür. Peygamberler, peygamber olmayan kişilerden daha üstündür. Hiçbir kimse peygamberlerden üstün değildir. Sahabe-i Kiram da sahabe olmayanlardan üstündür. Zamanlardan Cuma günü diğer günlerden üstündür. Kadir Gecesi diğer gecelerden bin kat daha üstün ve faziletlidir. Allah Teâlâ’nın kelamı Kur’an-ı Kerim de yaratılmışların sözlerinden üstündür. Saydığımız bu üstünlük ve faziletler, onların dışında olanlarla kıyaslanamaz bile.

İçinde bulunduğumuz mübarek üç aylar da diğer aylara göre değerli ve faziletli aylardır. Üç aylar girdiğinde Rasûlüllâh (s.a.s.) hep şöyle dua ederdi; “Allahım! Receb ve Şaban aylarını hakkımızda hayırlı eyle ve bizi Ramazan’a ulaştır.” (Taberânî, el-Muʿcemü’l-evsaṭ, IV, 189) Receb ayının ilk Cuma gecesi Regâib Kandili’dir. Regâib, kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış anlamlarına gelmektedir. Regaib Gecesi, Kur’an’da kendisine saygı duyulması emredilen haram aylardan biri olan Receb ayında bulunur. Haram aylarda oruç tutmak Efendimiz (s.a.s.) tarafından güzel görülmüş ve sahabeye tavsiye edilmiştir. Bir sahabeye bu konudaki tavsiyesi şöyledir; "Haram aylarından bazısını tut, bazısını bırak, haram aylarda tut ve bırak, haram aylarda tut ve bırak." (Ebu Davut, Savm 54) Haram ayların tamamı oruçlu geçirilmez. Pazartesi-Perşembe oruçları veya her kameri ayın on üç, on dört ve on beşinci günleri oruçlu geçirilebilir. Daha fazla tutmak isteniyorsa bir gün yenir bir gün oruç tutulur. Bu da Davud (a.s.)’ın orucudur.

Kendilerine saygı duyulması gereken diğer haram aylar da Zülka’de, Zülhicce ve Muharrem aylarıdır. Kandil geceleri ile ilgi hususi bir namaz çeşidi olmasa da, mümkünse gündüzünde oruçlu olup gecesini de ilk önce farz namaz kılarak, sonrasında kazaya kalmış namazları kılarak değerlendirmek çok daha uygun olur. Her zaman olduğu gibi mübarek gecelerde Kur’an okumak, vaktin feyzinden yararlanmak anlamına geleceğinden güzel olur. Kaza namazlarında hiç olmazsa bir günlük kaza namazı kılmak da mübarek geceleri değerlendirmek manasına gelir.

Böyle mübarek zaman dilimlerini şöyle misallendirebiliriz; Diyelim ki bir yerde Pazar kurulmuş, hem satıcılar kar elde ediyor hem de uygun fiyatlı olması sebebiyle alıcılar kar ediyor. O pazara ister satıcı olsun ister alıcı olsun giden herkes kazançlı bir şekilde evine dönüyor. Şimdi o pazara satıcı veya alıcı olarak gitmeyen kimsenin eline hiçbir şey geçmez. Bu mübarek zamanlar da öyledir. Mübarek zamanları değerlendirenler sevap elde eder, değerlendirmeyip yan gelip yatanlara bir şey ulaşmaz.

İçinde bulunduğumuz üç aylarla ilgili Allah dostları çok güzel sözler söylemişler. Birkaç tanesini vermeye çalışalım; Zünnûn Mısrî (k.s.) şöyle der: “Receb âfetler terk edildiği için, Şâbân itaat edildiği için, Ramazân ise kerâmetler (ilâhî cömertlik ve bağışlanmaların) beklendiği için bu isimleri almışlardır. Kim afetleri terk etmezse, itâatte bulunmazsa ve kerâmetleri beklemezse, işte o zevk ve safâya dalan kimseler arasında bulunur." Allah dostları her anı değerlendirmişler, hele mübarek zamanları çok daha iyi değerlendirmek için ellerinden geleni yapmışlar ve birçok manevi makam ve mevkilere erişmişlerdir. Yine bu güzel insan şöyle diyor; "Receb ekin ayı, Şaban sulama ayı, Ramazan ise ekileni biçme ayıdır. Herkes ektiğini biçer ve yaptığının karşılığını bulur tohum ekmeyen, ekin biçme zamanı pişmanlık duyar ve kötü hâl üzere haşrolunarak dünyadaki zan ve kanaati değişir." Namaz gibi ibadetten önce hazırlık yapılır. Gusül abdesti almak gerekiyorsa gusül, abdest yok ise abdest almak gerekir. Avret yerlerinin örtülmesi, vaktin girmesi gerekir. Akşam namazı dışındaki namazlarda farz namazlardan önce bir nevi farza hazırlık niyetinde sünnet namazları kılınır. Receb ve Şaban ayları Ramazan’a hazırlık gibidir. Hazırlık ne kadar sağlam ve güzel olursa varılacak hedef o kadar anlamlı olur ve insan en önemliye ulaşmak için aşk ve şevk duyar.

Üç aylarla ilgili Allah dostlarının tariflerinden birisi de şöyledir; “Receb ibâdet, Şâbân zehâdet (Zühd; Dünyâya rağbet etmeyip kendini ibâdete verme, nefsini her türlü zevkten alıkoyup ibâdet yolunu seçme, takvâ), Ramazan ise ziyâdet (bereket} ayıdır. Receb, Allah'ın hasenâtı kat kat artırdığı ay, Şâbân günahların affedildiği ay, Ramazân ise kerâmetlerin (ilâhî cömertlik ve bağışlanmaların} beklendiği aydır. Receb sâbikînin {iyilikte önde gidenlerin), Şâbân muktesidinin (orta yolu tutanların}, Ramazân ise âsilerin ayıdır {Allah'a isyan edenlere affedilme fırsatının sunulduğu aydır).”

Büyüklerimiz, bu mübarek üç aylar girdiğinde şöyle dua ederlerdi. Biz de onların duasına main diyelim;

"Allah'ım, Sana mahzun gönlümle, isteklerini kabul buyurduğun dostlarının duası ile niyaz ediyorum. Zatına eriştirdiğin ve Senin rızanı isteyenlerin dili ile Senden talep ediyorum. Umarım Senin ululuğundan, Seni bileyim ve kulluk edeyim."

"Yâ Rab, bu gecenin rahmet ve bereketinden sevap ve mükâfatından beni nasiptar et."

"Allah'ım, kullarından istediğine, istediğini verirsin, kim Seni onlara ikram etmekten alıkoyabilir? Ben fakir ve âciz bir kulum. Fazl ve kereminden nimetlerini ümit ediyorum. Sana sığınırım ve ancak Senden yardım dilerim."

"Yüce Mevlam, bu gece kullarına çok rahmet ve bereketini döker, saçarsın. Allah'ım, Sana yalvaran dilleri, Sana kalkan elleri boş çevirme. İyilik ve yardımınla faydalandır bizi. Nimetlerinle donat hepimizi."

"Allah'ım, salât eyle Muhammed ve evladına, eşlerine ve dostlarına, bitip tükenmeyen rahmet ve bereketinle. Yâ Rabbe'l-Âlemin!"



Yazarın Tüm Yazıları

BEKLENENSİN RAMAZAN!

1 Nisan 2022, Cuma

BESMELE HER HAYIRLI İŞİN BAŞIDIR

11 Haziran 2021, Cuma

CENNETTEN BİR PARÇADIR AİLE

4 Haziran 2021, Cuma

İMAN ATMEYENİN AMELİ BOŞTUR

28 Mayıs 2021, Cuma

ALLAH VAR GAM YOK

21 Mayıs 2021, Cuma

EN GÜZEL SÖZ KİMİN SÖZÜDÜR?

5 Mayıs 2021, Çarşamba

RAMAZAN VE ORUÇLA İLGİLİ DİĞER KONULAR

30 Nisan 2021, Cuma

FITIR SADAKASI VE FİDYE

27 Nisan 2021, Salı

ORUCUN KAZASI VE KEFFÂRETİ

23 Nisan 2021, Cuma

ORUCU BOZAN VE BOZMAYAN ŞEYLER II

20 Nisan 2021, Salı

ORUCU BOZAN VE BOZMAYAN ŞEYLER

16 Nisan 2021, Cuma

ORUÇLA İLGİLİ MESELELER

14 Nisan 2021, Çarşamba

EŞSİZ AY RAMAZAN

9 Nisan 2021, Cuma

GÜZEL AHLAK OLMADAN OLMAZ

2 Nisan 2021, Cuma

GENÇLİĞİMİZ VE BİZ

26 Mart 2021, Cuma

ÇANAKKALE

19 Mart 2021, Cuma

MANEVİ MERDİVEN NAMAZ

12 Mart 2021, Cuma

MİRAÇ KANDİLİ

5 Mart 2021, Cuma

DOST, KARA GÜNDE BELLİ OLUR

26 Şubat 2021, Cuma

ÜÇ AYLARIN FAZİLETİ

19 Şubat 2021, Cuma

ALLAH İÇİN SADAKA VERMEK

12 Şubat 2021, Cuma

CİNAYET HARAMDIR

5 Şubat 2021, Cuma

MÜMİN ORTA YOLU TUTAR

29 Ocak 2021, Cuma

DİNİN ZORUNLULUKLARI VE MÜLKİYET HAKKI

22 Ocak 2021, Cuma

MÜMİNİN CVSİ -II

15 Ocak 2021, Cuma

MÜMİNİN CVSİ -I

8 Ocak 2021, Cuma

ÇOCUKLARIMIZA KARŞI DİKKAT EDECEKLERİMİZ

1 Ocak 2021, Cuma

DİZİ VE FİMLERDEKİ BÜYÜK TEHLİKE

25 Aralık 2020, Cuma

YILBAŞI BİLETİ, ŞANS OYUNLARI VE İDDİALAR KUMARDIR

18 Aralık 2020, Cuma

HER İNSAN DEĞERLİDİR

11 Aralık 2020, Cuma

ALACALI, KEL VE KÖR

4 Aralık 2020, Cuma

İSLAM’IN İLME VERDİĞİ DEĞER

27 Kasım 2020, Cuma

İslam'da boşanma

20 Kasım 2020, Cuma

ÇOCUKLARIMIZIN DİN EĞİTİMİ

13 Kasım 2020, Cuma

MUSİBETTE MANEVİ DAYANAK

6 Kasım 2020, Cuma

ÇOCUKLARIN PEYGAMBERİ (S.A.S.)

30 Ekim 2020, Cuma

PEYGAMBER EFENDİMİZ (S.A.S.) VE ÇOCUKLAR

23 Ekim 2020, Cuma

KADINLAR SAYGINDIR

16 Ekim 2020, Cuma

ALIŞVERİŞ ÖLÇÜSÜ

9 Ekim 2020, Cuma

CAMİ VE İLİM

2 Ekim 2020, Cuma

ALLAH’A BORÇ VERİR MİSİN?

25 Eylül 2020, Cuma

HER ZAMAN SABIR GEREKLİ

18 Eylül 2020, Cuma

AHİRETTE DEVAM EDEN DOSTLUK

11 Eylül 2020, Cuma

ALLAH (c.c.)’IN YARATTIĞI EN GÜZEL CANLI: İNSAN

4 Eylül 2020, Cuma

KALBİM TEMİZ

28 Ağustos 2020, Cuma

ZENGİNLİĞE SABRETMEK, FAKİRLİKTEN DAHA ZOR

21 Ağustos 2020, Cuma

İMANSIZ AMEL BOŞTUR

14 Ağustos 2020, Cuma

İHLASLIYA ŞEYTAN İLİŞEMEZ

7 Ağustos 2020, Cuma

BAYRAM O BAYRAM OLA

31 Temmuz 2020, Cuma

KURBAN REHBERİ

24 Temmuz 2020, Cuma

HER İŞİN DOĞRUSU

17 Temmuz 2020, Cuma

ZAMANI GELMEDİ Mİ?

10 Temmuz 2020, Cuma

LAFLA PEYNİR GEMİSİ YÜRÜMEZ

3 Temmuz 2020, Cuma

Ben Demeyrum, Çitap deyi Çitap!

26 Haziran 2020, Cuma

VİRÜS VE SİVRİSİNEK

23 Haziran 2020, Salı

Kur’ân’ın Kalbinden

23 Haziran 2020, Salı

Annesini Merdivenlerden İten Kız

12 Haziran 2020, Cuma