Takip Et

SON DAKİKA

Uzman Klinik Psikolog Halil Utku ALTIN
[email protected]

Özgüven Eksikliği

3 Kasım 2017, Cuma

     

Öz güven eksiliği okul hayatında, iş yaşamında, arkadaş çevresinde ya da aile içerisindeki maruz kalınan bazı davranışlar sonucunda ortaya çıkabilir. Kişinin hissetmiş olduğu öz güven eksikliği beraberinde umutsuzluk, yaşamdan zevk almama, gelecekten beklentinin olmaması gibi durumları ortaya çıkartır. Öz güveni yeterince gelişmemiş ya da zarar görmüş bireyler kendilerinde bulunmayan yetenekleri övüp, sahip oldukları yetenekleri ve özellikleri görmezden gelirler. Öz güven eksikliğinde kişi; kendinden şüphe duyarak pasif ve boyun eğici şekilde davranır. Yalnızlık hissine, eleştirilere karşı hassas olma, güvensizlik ve sevilmediğini hissetme duyguları da eşlik eder.

Öz güven eksikliği çoğu zaman çocukluk yıllarından köken almaktadır. Anne ve babanın yargılayıcı tavırları, yapılan hatalardan sonra suçlayıcı tavır içerisine girmek, yapılan olumlu davranışların görmezden gelinip desteklenmemesi çocuğun zihninde değersiz olduğuna dair bir yapı geliştirir. Bu yapının üzerinde durulmadığı noktalarda öz güven problemi tüm yaşamı etkileyebilmektedir. Ayrıca çocukluk yaşantısında kardeşleri yada çevresinde ki diğer bireyler ile sürekli kıyaslanma, başkaları övülürken kendisinin sürekli eleştiriye maruz kalması yetişkinlik yaşamında farkında olmadan sürekli yargılanıp eleştirileceğine dair inancın oturmasına sebep olur. Kişi eleştirilmemek için hiçbir eylemde bulunmamaya ya da başkalarının hoşuna gidecek şekilde davranmaya başlar. Öz güven problemi yaşayan bireylerde en çok gözlemlenen durum depresyona daha yatkın olduklarıdır.

Öz güven problemi ile başa çıkabilmek adına ilk önce bu problemin nelerden kaynaklanmış olabileceğini düşünmeniz ve bunu ortaya çıkartmanız gerekiyor. Bugün meydana gelen öz güven probleminin kökeni çoğunlukla geçmişe dayanmaktadır. Daha sonra öz güven problemi ile başa çıkabilmek için kendinizi eleştirirken hangi olumsuz iç konuşmaların gerçekleştiğini ortaya çıkartıp bunun yerine olumlu iç kaynaklarınıza yönelmelisiniz. Öz güven problemi ile başa çıkabilmenin ilk yolu zihninizden geçen iç sesleri, düşünceleri saptayıp bunları alt etmektir. Tüm yaşamınız olumsuzluklardan meydana gelmemektedir. Öz güven probleminden dolayı olumlu yanlarınızı göz ardı edebilirsiniz. Kendinizde ki olumlu yönleri saptamak için gerekirse çevrenizde ki bireylerden yardım alabilirsiniz. Öz güven problemi ile başa çıkabilmek için diğer önemli konu yaşamınıza hayır kelimesini sokabilmektir. Bazen birilerine zorla evet derken kendi içinizde yoğun bir rahatsızlık yaşamış olabilirsiniz. Hayır demek bir bakıma "benimde fikirlerim var ben böyle düşünmüyorum" demekle eş değer bir anlam taşır. Bir diğer çözüm yolu dış denetimli değil iç denetimin olduğu bir birey olmaya çalışmaktır. İç denetim, kişinin diğer inşaların zorlaması olmadan kendi iradesi ve seçimleri ile karar verebilmesini temsil eder. Dış denetim odaklı bireyler daha çok diğer kişilerin dayatmaları ile hareket etmeyi güvenli bulurlar. Öz güven problemi yaşayan bireylerde dış denetim mekanizmasının fazla çalışmasından dolayı öz güvenin daha da azalmasına neden olmaktadır. Geçmişinizde mutlaka istemeyerek de olsa diğer bireylerin dayatması ile bazı davranışları gerçekleştirmişsinizdir. O zamanları düşünerek aslında ne yapılması gerekirdi diyerek yeni davranış kazanımları edinebilirsiniz. Diğer önemli nokta ise kendi kapasite ve yeterliliklerinizi ortaya çıkartmanız. Yaşam içinde herkes her işi başarılı bir şekilde yapamaz. Kendi kapasitenizin farkına varıp işe başlamak daha başarılı olmanıza katkı sağlayacaktır.

Öz güven eksikliğinde kişiler genellikle ilk önce duygularına bakıyorlar. Duygularından yola çıkarak hareket ediyorlar ve sonucunda kararları duyguya bağlı, hareketlere göre şekilleniyor. Öz güven eksikliği olmayan bireylerde gözlemlediğimiz yapı ise tam tersi. Öz güveni yüksek olan bireyler ilk önce karar veriyorlar ardından bu kararlara bağlı olarak hareket ediyorlar ve sonunda bu harekete bağlı olarak duygularını yaşıyorlar. Yani duygular harekete geçtikten sonra ortaya çıkıyor. Kararlarınızın arkasında durup buna göre hareket etmeniz öz güveninizin artmasında önemli bir paya sahip olacaktır. 



Yazarın Tüm Yazıları

Çocuklarda Özgüven Oluşturma

16 Şubat 2018, Cuma

Hayır Diyememek

20 Ocak 2018, Cumartesi

Ertelemeler ile başa çıkma

13 Ocak 2018, Cumartesi

DUYGUSAL AÇLIK

29 Aralık 2017, Cuma

Mutlu Evlilikler

16 Aralık 2017, Cumartesi

Güçlü İnsan Olmak

1 Aralık 2017, Cuma

Duyguların İfade Edilmesi

17 Kasım 2017, Cuma

Özgüven Eksikliği

3 Kasım 2017, Cuma

Dikkat Dağınıklığı

27 Ekim 2017, Cuma

Sizlerden Gelen Sorular-5

13 Ekim 2017, Cuma

Hamilelik ve Ruh Sağlığı

6 Ekim 2017, Cuma

Sanat ve Ruh Sağlığı

22 Eylül 2017, Cuma

Tatil Sonrası Okula Dönüş

15 Eylül 2017, Cuma

Çocuğum okula başlıyor

8 Eylül 2017, Cuma

Sizlerden Gelen Sorular-4

26 Ağustos 2017, Cumartesi

Korkularla Başedebilmek

18 Ağustos 2017, Cuma

Güvenli Bağlanma Nasıl Gerçekleşir?

4 Ağustos 2017, Cuma

Çocuklarda güvenli bağlanma

28 Temmuz 2017, Cuma

Tercih Dönemi Kriterleri

23 Temmuz 2017, Pazar

Sizlerden Gelen Sorular-3

16 Temmuz 2017, Pazar

Yeni Bir Ben: Ergenlik

8 Temmuz 2017, Cumartesi

Çocuklarda kişisel alan

1 Temmuz 2017, Cumartesi

Çocuklarda mahremiyet ve beden sınırı

23 Haziran 2017, Cuma

Ceylin hep 10 yaşında

16 Haziran 2017, Cuma

Karneye yaklaşım

9 Haziran 2017, Cuma

Sınav Kaygısı

2 Haziran 2017, Cuma

Çocukluk dönemi korkuları

26 Mayıs 2017, Cuma

Sizlerden Gelen Sorular-2

19 Mayıs 2017, Cuma

Panik Atak

12 Mayıs 2017, Cuma

Sizlerden gelen sorular

5 Mayıs 2017, Cuma

Kardeş kıskançlığı

28 Nisan 2017, Cuma

Öfke Fırtınası

21 Nisan 2017, Cuma

Çocuğunuzdan boşanmayın

14 Nisan 2017, Cuma

Vajinismus Kader Değildir

7 Nisan 2017, Cuma

Unutulan çocuklara bugün sarılın

31 Mart 2017, Cuma

Sınırsız (!) Çocuklar

24 Mart 2017, Cuma

Erkeğin Kalbine Giden Yol

17 Mart 2017, Cuma

1 gün mü 365 gün mü?

10 Mart 2017, Cuma

Uçurumları sevenin kanatları olmalı

3 Mart 2017, Cuma