Takip Et
  • 18 Mayıs 2024, Cumartesi

AYDIN'DAN ... 11

Aydın’ın Sultanhisar ilçesine bağlı bulunan Atça Mahallesi, Türkiye’nin ilk modern imarlı şehri kabul edilir.

Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan işgaline uğrayan şehir yerle bir olmuş, yakılıp yıkılmadık yeri kalmamıştır. Cumhuriyetin ilanı sonrası benzer durumdaki birçok şehir gibi Atça’da yenileme süreci başlamıştır. Osmanlı’nın son dönemlerinde eğitim almak için yurt dışına gönderilen öğrencilerden biri olan ve Fransa’da şehir planlaması eğitimi alan Abdi Bey, bu süreçte etkin rol üstlenmiştir. Paris’te eğitim alan Abdi Bey, Atça’nın şehir planını hazırlarken Paris’i örnek almıştır. Bu nedenle, Atça ‘’Küçük Paris’’ ve ‘’Türkiye’nin Paris’i’’ olarak da adlandırılır.

Abdi Bey, Paris’te her caddenin ona çıktığı o dönemki adıyla Etolie Meydanı ya da günümüzde Charles de Gaulle Meydanı olarak bilinen noktanın yerine Atça’da Atça Parkı’nı yerleştirmiştir. Burası şehrin kalbi konumundadır.

Bu ‘Işınsal Kent Planı’na göre; Atça’da sekiz ana cadde (Kavaklar Caddesi, Nazilli Caddesi, Abdi Bey Caddesi, Kurtuluş Caddesi, Karakol Caddesi, Atatürk Caddesi, Batı Caddesi, Jurnalı Caddesi) ve tümünü dik kesen ara sokaklar tasarlanmıştır. Şehirde günümüzde de çok katlı yapılar yerine birkaç katlı müstakil evler yaygındır.

Atça, her yıl mayıs ayında Uluslararası Sultanhisar-Atça Nysa Çilek Festivali’ne ev sahipliği yapmaktadır. Festival, bu yıl 52. Kez düzenlenmiştir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.