Takip Et
  • 11 Mayıs 2024, Cumartesi

AYDIN'DAN ... 10

Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun (IFAB) kuruluş tarihi olan 14 Mayıs, 1984’ten bu yana Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır. Son günlerde Aydınlı çiftçiler su sorunu ile karşı karşıya, yağış yetersizliği nedeniyle su dağıtımında kısıtlamaya gidilmesi, tarımda sulama ücretlerine gelen zam hakkında kurum ve kuruluşlar ile ilgili kişilerce tartışılmaya devam ediyor.

İstihdam oranında hizmet ve sanayi sektörlerinden sonra üçüncü sırada yer alan tarım sektörü, son yıllarda çeşitli nedenlerle zor zamanlar geçiriyor. Teknolojinin gelişmesi ile tarım araçlarının kullanımının yaygınlaşması tarımı kolaylaştırsa da küresel ısınma kaynaklı iklim değişikliği ve insan kaynaklı sorunlar çiftçiliği olumsuz etkiliyor.

2020’de kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 pandemisinden en çok etkilenen sektörlerden biri de tarım oldu. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle işçilerin tarladaki çalışmaları da sekteye uğramıştır. Özellikle Karadeniz’de çay, fındık; Akdeniz’de narenciye, Adana Çukurova bölgesinde pamuk toplamak için her yıl belirli dönemlerde yer değiştiren mevsimlik işçiler bölge dışına çıkamamış, Türkiye’nin ihracatında önemli yer tutan bu ürünlerde sorun yaşanmıştır. Bunların haricinde de birçok üründe ihracat yasağı uygulanmıştır. Ayrıca Türkiye’de yeteri kadar yetişmeyen ve ithalat gereği duyulan ürünler de temin edilememiştir.

Öte yandan, ülkenin kuzeyinde, doğusunda ve güneyinde halen devam eden savaşlar kaynaklı su ve enerji sorunu endişeleri de Türkiye’de tarımı olumsuz etkilemiştir. Rusya-Ukrayna savaşı süresince her iki ülkede tarım arazilerinin de oldukça zarar görmesinin yanı sıra küresel ticarete verdiği zarar azalsa da halen sürüyor. Rusya ile meyve-sebze başta olmak üzere tarım ürünleri ticareti yapan Türkiye, bölgede savaşın etkilerini azaltmak için girişimlerde bulundu. Karadeniz Tahıl Girişimi ya da bilinen adıyla Tahıl Koridoru, tüm dünyada gündem oldu. Gazze’de devam eden Hamas- İsrail Savaşı sonrası iki ülke arasındaki tarım ve ticaret tartışılmaya devam ediyor. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.