Takip Et
  • 25 Mayıs 2024, Cumartesi

Yapay Zeka

AI (Artificial intelligence) ya da Türkiye’de bilinen adıyla yapay zeka, çok kısa bir sürede hayatımızın bir parçası haline geldi ve günümüzde birçok kişi tarafından iş, okul vb. alanlarda sıkça kullanılıyor. Yapay zeka araştırmalarının temeli geçtiğimiz yüzyılda atılmış olsa da günlük yaşantıya dahil olması birkaç yıl öncesine dayanıyor.

 

Bankacılık sistemlerinin bir parçası haline gelen sanal asistanlar, akıllı cep telefonlarında bulunan yüz tanıma ve parmak izi okuma sistemleri ile Siri gibi sesli asistanlar, yapay zeka ile desteklenen otonom hava ve kara araçları, film izleme ve müzik dinleme platformları ile arama motorlarının geçmiş deneyimlere dayalı önerilerde bulunması, yapay zeka uygulamalarının dil öğreniminde kullanımı yaşamı kolaylaştırsa da tüm bunlar ‘Yapay zeka, insanın yerini alacak mı?’ tartışmalarını da beraberinde getirdi. Bunun yanında, kişisel veri ihlali, gizlilik ihlalleri ile iş ve ödevlerde kullanılmasının getireceği etik sorunlar da tartışılıyor.

 

Dünyanın ilk yapay zeka yasası geçtiğimiz aylarda Avrupa Parlamentosu’nda kabul edildi. Bu tarz yasaların yayılması ve yapay zekanın kontrol altında tutulması için yerel, ulusal, ve küresel etkili yasalar çıkarılması bekleniyor.

 

Yapay zeka firması Open AI tarafından geliştirilen ChatGPT ile DALL-E 2’nin yanı sıra Microsoft tarafından geliştirilen Bing Chat, Google’ın sohbet robotu Gemini (önceki adıyla Google Bard), Discord aracılığı ile kullanılabilen ve görsel üreten Midjourney öne çıkan yapay zeka uygulamaları arasında sayılabilir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.