Takip Et

Diyetisyen İlayda Kaya

İNSÜLİN DİRENCİ VE BESLENME TEDAVİSİ

9 Eylül 2023, Cumartesi

     

İnsülin direnci hemen hemen herkesin karşılaştığı , duyduğu ancak hakkında tam olarak bilgi sahibi olmadığı bir diyabet öncesi evredir.

İnsülin pankreas hücrelerinde üretilen ,kan şekerini düzenlemede rol alan ve yağ ve protein metabolizmalarını da düzenleyen hormonumuzdur .

Yemek yendikten sonra kan dolaşımına insülin salgılanır ve kandaki şekeri düşürmek için gerekli yerlere iletim ve depolama yapar .Ancak genetik ve çevresel faktörlerden dolayı bazen hücreler insüline cevap veremezler. Yani hücreler insüline karşı direnç kazanırlar.

Kan şekeri seviyesi belirli bir sınırı aşma durumunda tip 2 diyabet tanısı konulur .

NEDEN OLUŞUR ?

- dengesiz beslenme

- stres

-hareketsiz yaşam

-obezite

-hipertansiyon

- kullanılan ilaçlar gibi çevresel etmenler ve genetik etkilidir .

 

İNSÜLİN DİRENCİ TANISI NASIL KONULUR ?

1. Açlık Plazma Glikoz testi : 8 saatlik açlık sonucu kan şekeri düzeyi ölçülür . 100 mg aştı normal , 100-125 mg arası prediyabet , 126 mg üzeri diyabeti ifade eder.

2. Oral Glikoz Tolerans Testi (OGTT) : 8 saatlik açlık sonrası bireylere şekerli bir çözelti verilir ve 2 saat sonraki kan şekeri ölçülerek yapılır. 140 mg altı normal, 140-199 mg arası prediyabet , 200 mg üstü diyabeti ifade eder .

3. HbA1c : son 3 aydaki ortalama kan şekerininin % olarak ifadesidir . %5.7 altı normal , %5.7-6.4 arası prediyabet,%6.5 üzeri diyabeti ifade eder.

HOMA -IR TESTİ : insülin direnci tanısını koyduran testtir .

= Glikoz(mg/DL) x insülin (İU/ml) / 405

Bu işlem sonucu skor

<1.0 sağlıklı

>1.9 ise insülin direnci riski

> 2.9 ise insülin direnci (prediyabet) göstergesidir .

BESLENME TEDAVİSİ NASIL OLMALI ?

En önemli basamak sağlıklı beslenme düşeni oluşturmaktır .

İyi kalite protein alımı , sağlıklı yağ tüketimi , düzenli omega-3 alımı önemlidir .

Basit karbonhidrat tüketimini azaltmalı , glisemik indeksi düşük kaynaklar tercih edilmelidir .

Bağırsak sağlığı için probiyotik ve yüksek lif alımı önemlidir .

Dengeli öğün dağılımı yapılıp az az sık sık beslenerek kan şekerini dengede tutmak amaçlanır .

Haftada 2-3 kez kurubaklagil tüketmeye özen gösterilmelidir .

Düzenli su tüketimini sağlanmalı .

Düzenli egzersiz yapılmalı.

Sağlıklı günler dilerim.



Yazarın Tüm Yazıları

CEVİZ VE KOLESTEROL İLİŞKİSİ

20 Ocak 2024, Cumartesi

ANDULASYON TERAPİSİ NEDİR ?

13 Ocak 2024, Cumartesi

Reflü Hastalarının Uzak Durması Gereken Gıdalar

4 Ocak 2024, Perşembe

OTİZİM VE BESLENME

14 Aralık 2023, Perşembe

DİRENÇ KİLOLARI NASIL KIRILIR ?

30 Kasım 2023, Perşembe

DUYGUSAL YEME

23 Kasım 2023, Perşembe

16 KASIM DÜNYA KOAH GÜNÜ

16 Kasım 2023, Perşembe

PCOS VE BESLENME

21 Ekim 2023, Cumartesi

MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI : 1-31 EKİM

14 Ekim 2023, Cumartesi

POPÜLER DİYET KÜLTÜRLERİ 2 : DETOKS DİYETLERİ (İLAYDA KAYA)

7 Ekim 2023, Cumartesi

POPÜLER DİYET KÜLTÜRLERİ : 1. GLUTENSİZ DİYET

30 Eylül 2023, Cumartesi

DİYETTE YO-YO ETKİSİ

23 Eylül 2023, Cumartesi

İNSÜLİN DİRENCİ VE BESLENME TEDAVİSİ

9 Eylül 2023, Cumartesi

BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİCİ BESLENME NASIL OLMALIDIR ?

2 Eylül 2023, Cumartesi

KAHVE VE BESLENME

26 Ağustos 2023, Cumartesi

PROBİYOTİK NEDİR, NE İŞE YARAR, HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

19 Ağustos 2023, Cumartesi