Takip Et

/>

SON DAKİKA

Diyetisyen İlayda Kaya

BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİCİ BESLENME NASIL OLMALIDIR ?

2 Eylül 2023, Cumartesi

     

Yaz ayının bitimi ile beraber havaların yavaş yavaş soğumasına yakın kendimizi hastalıktan korumak için bağışıklığımızı güçlü tutmalıyız .

Bağışıklık sistemi,bakteri ,virüs ,mantar ,parazit patojenlerinden koruyucu doku ,organ ,hücre ve proteinlerden oluşmuş sistemdir .Peki bu sistemi nasıl güçlendiririz ?

Vitamin ve mineralce zengin bir beslenme , gerekli makro ve mikro besin öğelerinin yeteri miktarda alımı , her çeşit besinden gereken miktarda tüketim bağışıklı sistemimiz için önemlidir . Ayrıca ;

C vitamini alımı kronik hastalık riskini azaltır . Antioksidan etkisi gösterir ve vücutta toksinleri atmamızda yardımcıdır . Günlük 100-200 mg günlük alım miktarıdır . Diyet kaynakları; turunçgiller,limon,biber,kivi ,maydonoz gibi besinlerdir.

C vitaminin antioksidan etkisini arttırmak için E vitamini ile desteklenmesi gerekir .

Çinko eksikliğinde , enfeksiyonlara karşı hassasiyet artar. Bağışıklık hücrelerinin olgunlaşmasını ve işlevlerini olumsuz etkiler . Güçlü bir bağışıklık için çinko yeterli seviyelerde olmalıdır . Kabak çekirdeği , kırmızı et, deniz ürünleri, badem , yer fıstığı , tavuk ve hindi eti bazı çinko kaynaklarımızdandır .

Selenyum , vücut gelişimi ve bağışıklık yanıtında önemli rol oynar . T hücrelerinin çoğalması , doğal öldürücü hücre aktivitesinde görev alır . Bağışıklık üzerinde oldukça etkilidir . Diyet kaynakları ; tahıllar , sebzeler , deniz ürünleri , et ve süt ürünleri , fındık gibi besinlerdir .

Probiyotikler , bağışıklık sistemi fonksiyonlarını düzenler . İnflamatuar ve otoimmun hastalıklar üzerinde etkilidir . Diyet kaynakları ; fermente ürünler, turşu , kefir gibi besinlerdir.

E vitamini, güçlü bir antioksidandır . Bağışıklık hücrelerinde daha yüksek oranda bulunan yağda eriyen vitamindir . Bağışıklı sistemi işlevini arttırır . Enfeksiyon riskini azaltır . T hücre işlevi , sinyal iletimi ve hücre bölünmesinde etkilidir . Günde 800 IU alımı T hücre fonksiyonunu arttırır . Diyet kaynakları ; avokado , badem , fıstık , ıspanak , kabak , kuşkonmaz , karalahana , pancar , zeytinyağı e vitamininden zengindir .

Günlük alınması gereken sıvı miktarını da karşılamak çok önemlidir. Yeterli ve düzenli su içmek güçlü bir bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Günde en az 2-2.5 lt su tüketilmelidir.

Vitamin ve minerallerce zengin bir beslenme , çeşitlilikle sağlanır . Tek düze ya da tekrara kaçan öğünlerden ziyade bütün besinlerden yeteri miktarda tüketmeye özen gösterelim .

Sağlıkla kalın.



Yazarın Tüm Yazıları

CEVİZ VE KOLESTEROL İLİŞKİSİ

20 Ocak 2024, Cumartesi

ANDULASYON TERAPİSİ NEDİR ?

13 Ocak 2024, Cumartesi

Reflü Hastalarının Uzak Durması Gereken Gıdalar

4 Ocak 2024, Perşembe

OTİZİM VE BESLENME

14 Aralık 2023, Perşembe

DİRENÇ KİLOLARI NASIL KIRILIR ?

30 Kasım 2023, Perşembe

DUYGUSAL YEME

23 Kasım 2023, Perşembe

16 KASIM DÜNYA KOAH GÜNÜ

16 Kasım 2023, Perşembe

PCOS VE BESLENME

21 Ekim 2023, Cumartesi

MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI : 1-31 EKİM

14 Ekim 2023, Cumartesi

POPÜLER DİYET KÜLTÜRLERİ 2 : DETOKS DİYETLERİ (İLAYDA KAYA)

7 Ekim 2023, Cumartesi

POPÜLER DİYET KÜLTÜRLERİ : 1. GLUTENSİZ DİYET

30 Eylül 2023, Cumartesi

DİYETTE YO-YO ETKİSİ

23 Eylül 2023, Cumartesi

İNSÜLİN DİRENCİ VE BESLENME TEDAVİSİ

9 Eylül 2023, Cumartesi

BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİCİ BESLENME NASIL OLMALIDIR ?

2 Eylül 2023, Cumartesi

KAHVE VE BESLENME

26 Ağustos 2023, Cumartesi

PROBİYOTİK NEDİR, NE İŞE YARAR, HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

19 Ağustos 2023, Cumartesi