Dr. Banu Öztürk Ceyhan

L-Karnitin Kullanımı Şart Mı?

23 Aralık 2019, Pazartesi

     

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu Öztürk Ceyhan muayenesinin Beslenme Uzmanı İsmail Coşkun L-Karnitin kullanımı hakkında bilgi verecek.

L-karnitinin vücuttaki görevi, uzun zincirli yağ asitlerinin mitokondri matriksine taşınmasını sağlayarak, yağ asidi metabolizmasını çalıştırmaktır. L- Karnitin, alzheimer, demans(bunama) gibi nörodejeneratif hastalıklar, periferik sinir hastalıkları ve diyabetik nöropati tedavisinde, ayrıca erkekte sperm sayısını artırmak, erkek infertilitesini(kısırlık) tedavi etmek için kullanılmaktadır. Yetersizliğinde özellikle lipid metabolizmasının bozulmakta ve yetersiz enerji kazanımına bağlı olarak önemli metabolik ve klinik bozukluklar ortaya çıkmaktadır

Karnitin, sporculara egzersiz sırasında yağın kullanımını artıran “yağ yakıcı” madde olarak satılır. Yağ yakıcılar; vücut yağının kullanımını artıran, karbonhidratların idareli kullanımı dolayısıyla, sporcuların yorulmalarını geciktirerek daha uzun süre egzersize devam etmelerini sağlayan öğeler olarak pazarlanır. Karnitin, lizin ve metionin aminoasitlerinde elde edilen bir moleküldür. ATP sentezinde kullanılmak üzere yağ asitlerinin, mitokondriye taşınması için gereklidir. Karnitin, elzem bir besin bileşeni değildir be yap asitlerinin verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak için diyetle alınması gerekli değildir. Çünkü vücutta da sentezlenebilir. Bu nedenle egzersiz süresince kaslara yeterli miktarda karnitin sağlamak için supleman kullanmak gerekli değildir. Karnitin suplemanları, yağ kaybını artırmak için değil, dayanıklılık egzersizleri süresince yağlarım yakıt olarak kullanılmasına yardımcı olmak için kullanılır.

L-KARNİTİNDEN ZENGİN BESİNLER NELERDİR?

Son yılların en popüler besin desteklerinden biri olmasına karşın L-karnitin, gıdalardan doğal olarak alındığında biyoyararlılığı daha yüksektir. Besinlerle alınan L-Karnitinin %57-84′ ü, besin desteklerinden alınan karnitinin %14-18’i vücut tarafından emilmektedir. L-karnitin’in en zengin kaynakları başta kırmızı et (120-150 mg/ 100 g) olmak üzere balık, tavuk ve süt ürünleri (1.6-6.4 mg/ 100 g) ve avokado ise (58 mg/ 100 g) karnitin içermektedir.

KİMLER EK KARNİTİN ALMALI?

Yeterli ve dengeli beslenen sağlıklı insanlar ek karnitine ihtiyaç duymazlar. Ancak kalp hastalığı ve genetik bozukluğu olanlar, kronik böbrek yetmezliği hastaları, uzun dönem paranteral beslenmiş ve fiziksel stress altında olan bireyler, hamileler, sporcular ek karnitine ihtiyaç duyarlar. Bu kişiler karnitinden zengin besinler tüketmeli veya piyasadaki karnitin desteklerinden kullanmalıdır. 



Yazarın Tüm Yazıları
20 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR EVDE NASIL BESLENMELİ ?
PREBİYOTİK BESİNLER İLE SİNDİRİM SİSTEMİNİZİ KORUYUN
HAMİLELİKTE COVİD-19 RİSKİ
RAMAZANDA BESLENME ÖNERİLERİ
65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLAR NASIL BESLENMELİ
COVİD-19 VE BESİNLER
KiLO VERME DöNEMINDE RAMAZAN AYI
RAMAZAN AYININ VAZGEÇİLMEZİ; HURMA
BAĞIŞIKLIK İÇİN A VİTAMİNİ
BAĞIŞIKLIĞIMIZI GÜÇLENDİRMENİN YOLLARI
SUMAK İLE İLGİLİ SAĞLIK NOTLARI
KAFEİN ALIMINA DİKKAT!
BAĞIŞIKLIK VE UYKU
NEDEN KIŞIN KİLO ALIRIZ?
1-7 Nisan Kanser Haftası
BESİNLERDEKİ ANTİOKSİDAN KAPASİTE
TATLI İSTEĞİ İLE NASIL BAŞ EDERİZ?
KARANFİLİN FAYDALARI
HAYAT ENERJİMİZİN ÜRETİM YERİ 'MİTOKONDRİ'
Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Sağlığımızı Tehdit Ediyor
POLİKİSTİK OVER SENDROMU
HAYAT ENERJİMİZİN ÜRETİM YERİ 'MİTOKONDRİ'
FARKINDALIĞINIZI ARTIRIN TUZU AZALTIN...
KANDİDAYLA SAVAŞAN BESİNLER
DOĞAL ANTİBİYOTİK: SOĞAN
KİMLER İYOTSUZ BESLENMELİDİR?
Dost Bakterilerin Besini Prebiyotikler
Kabızlığı Önlemek İçin Çözüm Önerileri
Kafeinsiz Rooibos Çayı
Anne Sütünü Azaltan Ana Faktörler (
Atkins Diyeti
SARIMSAK TÜKETİN HASTALIKLARA KARŞI DİRENÇLİ OLUN
Hipertansiyona İyi Gelen Yiyecekler
Vazgeçilmez İçeceğimiz: Çay
Popüler Diyet Etkileri
Ihlamurun faydaları nelerdir?
Diyabet Riskini Yüzde 10 ile 34 Oranında Azaltan Önemli Mineral: Magnezyum
Günde 15 dakika yürümek vücudu nasıl değiştirir?
Tüketeceğiniz besinleri kim seçiyor?
Süper Besinler
Çinko mineralinin faydaları
2020 Yılı Beslenme Trendleri
Taş Devri Diyeti
Karaciğer yağlanması
Çekirdek çitlemek neden mi önemli?
Sosyal Medyanın Beslenmeye Etkisi
En güçlü antioksidan: Glutatyon
Bal kabağı mucizesi
Kan grubu diyeti
Market Alışverişleri
Stres durumunda vücudumuzda neler olur?
Narın faydaları
Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?
Obezite Genetik Midir?
L-Karnitin Kullanımı Şart Mı?
Detoks Nedir?
Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?
Popüler Diyetlerin Etkileri
En doğal ilaç; Zencefil
Mental Yeteneklerimizi Güçlendiren Besinler
Aflatoksin
Geçirgen bağırsak sendromu
Diyet içecekler çözüm değildir
Vejetaryen bireyler için beslenme önerileri
Mutlu Eden Besinler
Yemeği Hızlı Mı Yiyorsunuz?
Seçtiğimiz Tabak Neyi Değiştirir?
Yeme Bozuklukları
Sihirli Karışım: Zerdeçal, Karabiber
Duygusal Açlık
ORAC SKOR Nedir?
İnsülin Direnci Nedir?
Mitokondrimizi iyi besleyelim
Protein tozuna ihtiyacımız var mı?
Gut Nedir ?
Obezite Kanseri Nasıl Tetikliyor?
Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir?
Hipertansiyon Hastaları Dikkat! Dash Diyeti Nedir?
Daha Az Uyku Kilo Yapıyor
Vücudun Süpürgesi “Diyet Lifi”
Antibiyotik Kullanırken Nasıl Beslenebilirim?
Sağlık Bağırsaklarda Gizli
Güçlü Kemikler İçin Ne Yapmalıyız?
Sağlıklı mutfak fazla kiloları engeller mi?
Ödem nedir?: Nedenleri ve Çözümleri
Metabolizma Gerçekleri
Çağın Hastalığı: Migren
1-7 Ekim Emzirme Haftası
Çağımızın Sorunu: Hareketsiz Yaşam Tarzı
VERİLEN KİLOLARI KORUYAMAMA: YO-YO SENDROMU