Dr. Banu Öztürk Ceyhan

Vejetaryen bireyler için beslenme önerileri

2 Aralık 2019, Pazartesi

     

Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin beslenme uzmanlarından Yeşim Üngör Aktar, vejetaryen beslenenler için beslenme önerilerini kaleme aldı.

Vejetaryen, bitkisel kaynaklı besinlerin ağırlıklı olarak tüketilmesini içeren bir beslenme tarzıdır. Vejetaryen beslenmesinin birkaç çeşidi bulunmaktadır.

Lakto-ovo Vejetaryen:

Hiçbir hayvan etini yemezler, ancak yumurta ve süt ürünleri tüketirler.

Lakto Vejetaryenler:

Hayvan etini yemedikleri gibi, yumurta da yemezler, süt ve süt ürünleri tüketirler.

Ovovejetaryenlar:

Süt tüketmeyip, yumurta yiyen vejetaryen tipi.

Pesketeryanlar:

Hayvan eti olarak sadece balık yerler.

Semi Vejetaryen:

Kırmızı et değil de, beyaz et tüketirler.

Veganlar:

Katı vejetaryen olarak da nitelenen bu grup, hayvanlardan elde edilen tüm gıda ve ürünleri kullanmayı reddederler. Buna süt, yumurta, bal ve jelatin gibi gıdalar da girer. Veganlar genellikle deri, yün, ipek gibi hayvansal ürünleri de tüketmezler.

VEJETARYENLER İÇİN ÖNERİLER

En az 4 porsiyon sebze bir gün içerisinde tüketilmelidir.

Her gün meyve tüketimi en az 3 porsiyon olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Günlük kuru baklagil , soya gibi bitkisel et alternatiflerinden 2 porsiyon tüketilmelidir.

Eğer süt tüketebilen bir vejetaryenseniz günde 2 su bardağı kadar süt tüketimine önem vermelisiniz.

Yağ alımınıza her zaman dikkat etmelisiniz

Yağlı tohumlardan günlük bir porsiyon tüketebilirsiniz. Yağ içeriği nedeniyle sınırlı tüketilmesi daha uygun olacaktır.

Vejetaryen bireyler için hamburger

750 gr konserve siyah fasulye,

½ kırmızı soğan, ince dilimlenmiş,

2 adet doğranmış havuç,

1 adet doğranmış kırmızı biber,

2 adet doğranmış köy biberi,

1 su bardağı kişniş, doğranmış,

2 çay kaşığı deniz tuzu,

1 çay kaşığı karabiber,

1 çay kaşığı pulbiber,

½ çay kaşığı kimyon,

1/3 çay kaşığı toz kırmızı biber,

¼ su bardağı keten tohumu,

½ su bardağı kinoa unu,

¼ su bardağı Hindistan cevizi unu,

¼ su bardağı badem unu,

½ tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı

Nasıl yapılır;

Fırını önceden 175 derecede ısıtarak başlayalım. Fırın ısınırken; soğan, havuç, kırmızı biber, köy biberi ve kişnişi bir rondoya alalım ve 2-3 dakika rondoda çekelim. Ardından yıkanmış ve süzülmüş siyah fasulyeyi, tuzu, karabiberi, diğer baharatları, keten tohumu unu ve diğer unları da ilave edelim ve rondodan çekelim. Karışım pürüzsüz hale geldiğinde, bir karıştırma kabına aktarın. Karışımdan, yuvarlak köfteler yapalım. Koyulaştırmak isterseniz, azar azar badem unu ekleyebilirsiniz.

Köfteleri yaptıktan sonra bir tavayı ocağa alın ve orta ateşte altını yakın Hindistan cevizi yağını tavaya alın. Ardından köfteleri de tavaya alın ve her iki tarafı da kahverengi olana kadar, 8 dakika pişirin. Daha sonra siyah fasulye hamburgerlerini yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine koyun ve 20 dakika fırında pişirin (10. dakikada ters çevirin).

Köfteler piştikten sonra dilediğiniz sebzeler ile esmer ekmek arası hamburgerinizi afiyetle tüketebilirsiniz... 



Yazarın Tüm Yazıları
20 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR EVDE NASIL BESLENMELİ ?
PREBİYOTİK BESİNLER İLE SİNDİRİM SİSTEMİNİZİ KORUYUN
HAMİLELİKTE COVİD-19 RİSKİ
RAMAZANDA BESLENME ÖNERİLERİ
65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLAR NASIL BESLENMELİ
COVİD-19 VE BESİNLER
KiLO VERME DöNEMINDE RAMAZAN AYI
RAMAZAN AYININ VAZGEÇİLMEZİ; HURMA
BAĞIŞIKLIK İÇİN A VİTAMİNİ
BAĞIŞIKLIĞIMIZI GÜÇLENDİRMENİN YOLLARI
SUMAK İLE İLGİLİ SAĞLIK NOTLARI
KAFEİN ALIMINA DİKKAT!
BAĞIŞIKLIK VE UYKU
NEDEN KIŞIN KİLO ALIRIZ?
1-7 Nisan Kanser Haftası
BESİNLERDEKİ ANTİOKSİDAN KAPASİTE
TATLI İSTEĞİ İLE NASIL BAŞ EDERİZ?
KARANFİLİN FAYDALARI
HAYAT ENERJİMİZİN ÜRETİM YERİ 'MİTOKONDRİ'
Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Sağlığımızı Tehdit Ediyor
POLİKİSTİK OVER SENDROMU
HAYAT ENERJİMİZİN ÜRETİM YERİ 'MİTOKONDRİ'
FARKINDALIĞINIZI ARTIRIN TUZU AZALTIN...
KANDİDAYLA SAVAŞAN BESİNLER
DOĞAL ANTİBİYOTİK: SOĞAN
KİMLER İYOTSUZ BESLENMELİDİR?
Dost Bakterilerin Besini Prebiyotikler
Kabızlığı Önlemek İçin Çözüm Önerileri
Kafeinsiz Rooibos Çayı
Anne Sütünü Azaltan Ana Faktörler (
Atkins Diyeti
SARIMSAK TÜKETİN HASTALIKLARA KARŞI DİRENÇLİ OLUN
Hipertansiyona İyi Gelen Yiyecekler
Vazgeçilmez İçeceğimiz: Çay
Popüler Diyet Etkileri
Ihlamurun faydaları nelerdir?
Diyabet Riskini Yüzde 10 ile 34 Oranında Azaltan Önemli Mineral: Magnezyum
Günde 15 dakika yürümek vücudu nasıl değiştirir?
Tüketeceğiniz besinleri kim seçiyor?
Süper Besinler
Çinko mineralinin faydaları
2020 Yılı Beslenme Trendleri
Taş Devri Diyeti
Karaciğer yağlanması
Çekirdek çitlemek neden mi önemli?
Sosyal Medyanın Beslenmeye Etkisi
En güçlü antioksidan: Glutatyon
Bal kabağı mucizesi
Kan grubu diyeti
Market Alışverişleri
Stres durumunda vücudumuzda neler olur?
Narın faydaları
Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?
Obezite Genetik Midir?
L-Karnitin Kullanımı Şart Mı?
Detoks Nedir?
Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?
Popüler Diyetlerin Etkileri
En doğal ilaç; Zencefil
Mental Yeteneklerimizi Güçlendiren Besinler
Aflatoksin
Geçirgen bağırsak sendromu
Diyet içecekler çözüm değildir
Vejetaryen bireyler için beslenme önerileri
Mutlu Eden Besinler
Yemeği Hızlı Mı Yiyorsunuz?
Seçtiğimiz Tabak Neyi Değiştirir?
Yeme Bozuklukları
Sihirli Karışım: Zerdeçal, Karabiber
Duygusal Açlık
ORAC SKOR Nedir?
İnsülin Direnci Nedir?
Mitokondrimizi iyi besleyelim
Protein tozuna ihtiyacımız var mı?
Gut Nedir ?
Obezite Kanseri Nasıl Tetikliyor?
Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir?
Hipertansiyon Hastaları Dikkat! Dash Diyeti Nedir?
Daha Az Uyku Kilo Yapıyor
Vücudun Süpürgesi “Diyet Lifi”
Antibiyotik Kullanırken Nasıl Beslenebilirim?
Sağlık Bağırsaklarda Gizli
Güçlü Kemikler İçin Ne Yapmalıyız?
Sağlıklı mutfak fazla kiloları engeller mi?
Ödem nedir?: Nedenleri ve Çözümleri
Metabolizma Gerçekleri
Çağın Hastalığı: Migren
1-7 Ekim Emzirme Haftası
Çağımızın Sorunu: Hareketsiz Yaşam Tarzı
VERİLEN KİLOLARI KORUYAMAMA: YO-YO SENDROMU