Dr. Banu Öztürk Ceyhan

Sağlıklı mutfak fazla kiloları engeller mi?

14 Ekim 2019, Pazartesi

     

Banu Öztürk Ceyhan'la Sağlıklı Yaşam Rehberi köşemizde bugün Beslenme Uzmanı Yeşim Üngör Aktar'ın fazla kilolarımıza dair yazısını ele alacağız.

Fazla Kilolarınızın nedenlerinin porsiyon kontrolünün yanısıra yemek hazırlarken yapılan hatalardan oluşabiliyor ve farkında olmadığınız bu hatalar size uzun zaman içinde çok fazla kilo aldırabiliyor.bunların önüne geçebilmek için bazı önerilerde bulunmak gerekirse;

1) YEMEK HAZIRLARKEN SAĞLIKLI PİŞİRME TEKNİKLERİ UYGULAYIN

-Fırında pişirme

Et, tavuk, balık, sebze ve meyvelerinizi fırında pişirerek hem besin öğeleri kaybını minimuma indirmiş olursunuz hemde yağ miktarını kontrollü tüketmiş olursunuz.

-Kısık Ateşte Pişirme

Bu pişirme yönteminde besinler önce kısa süreliğine yüksek ateşte renk değişitirinceye kadar tutulur. Ardından çok az miktarda su ilave ederek kısık ateşte pişirilir. Suya ek olarak sebze suları veya domates ekleyerek hem damak tadınıza hitap eder hem de kalori miktarını kontrol etmiş olursunuz.

-Izgara

Bu yöntemde besinlerin her tarafının eşit miktarda pişirilmesi gerekir. Açık havada kömür ateşinde pişireceksiniz ateş ile besin arasında en az 25 cm olmasına dikkat edin. Besinlerin alevle temas etmemesine dikkat edin.

-Poşe Yöntemi

Bu yöntemde en çok kullanılan besin yumurtadır. Yumurtayla yapılan ve sağlıklı aynı zamanda lezzetli olan yemek ise çılbırdır. Poşe yaparken amaç besinin şeklinin korunmasıdır. aynı zamanda yağsız piştiği için kalorisi düşük ve protein açısından çok zengindir.

- Sote yapma

Küçük ve ince kıyılmış besinlerin çabucak pişirilmesi için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Et veya tavuk ile yapılan yemeklere ilave yağ koymadan sebzeleri karıştırarak yağ kontrolü ile yemeği pişirebilirsiniz. Yanmaz tencerelerde yağ koymadan yemekleri yapabilirsiniz. Sadece sebze sote yapacaksanız ise 1 kilo sebze için 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile yemeğinizi pişirmelisiniz.

- Haşlama

En kolay pişirme yöntemidir. Besinleri haşlarken az miktarda su koyarak besin değerini korumak için haşlama yöntemiyle et, tavuk ,sebze yemeklerinizi pişirebilirsiniz.Burada önemli olan diğer bir nokta ise besinlerin haşlama suyunun dökülmemesi gerektiğidir.

2) YEMEKLERİNİZİ PİŞİRİRKEN YAĞDA KIZARTMA, KAVURMA YERİNE YUKARIDA BAHSETTİĞİM PİŞİRME YÖNTEMLERİNİ TERCİH EDİN

3) EKMEK YERİNE GEÇEN BESİNLERİ DİKKATLİ TÜKETİN

mutfakta olmazsa olmazlardan olan ekmeği tercih ederken porsiyon kontrolüne uyulmalı ve esmer ekmek tercih edilmelidir. gün içinde tükettiğiniz bazı besinler de ekmek yerine geçer ve bu besinleri tüketirken ekmek tüketimini azaltırsanız karbonhidratlı besinleri dengelemiş olursunuz. Bu besinler : pirinç, bulgur, çorbalar( mercimek, ezogelin, tarhana, yayla gibi tahıllı çorbalar), makarna, simit, yufka, yulaf ezmesi, mısır, kestane, galeta, vb...

4) BEYAZ ŞEKERİ AZALTIN

ÇAY ,kahve ile birlikte alınan şeker miktarı farkında olmadan alınan kiloların en önemli nedenidir. aynı zamanda Kurabiye ve keklerde şeker miktarının fazla olması şekeri çok tükettiğiniz anlamına gelir. mutfakta beyaz şeker yerine meyvelerden, pekmezden veya doğal baldan yararlanın

DİKKAT ETMENİZ GEREKEN DİĞER NOKTALAR

- Meyvelerin suyunu değil kendisini tüketin , böylece fazladan kalori alımını engellemiş olursunuz

- Pirinç yerine bulgur yada karabuğday tercih edin, bulgurun yada karabuğdayın doyuruculuğu pirince oranla daha yüksektir

- Patatesi kızartmak yerine baharatlayıp fırında pişirin

- margarin tüketiminizi sıfırlayın

- et, tavuk, balık gibi besinleri pişirirken ekstra yağ eklemeden kendi yağında sağlıklı pişirme teknikleri ile yemeği pişirin, bu sayede tüketilen yağ miktarını dengelemiş olursunuz.

- Salata ve çorba soslarına dikkat edin , sosunuza eklediğiniz zeytinyağı miktarı 1 tatlı kaşığını geçmemelidir. limon suyu ,elma sirkesi veya organik nar ekşisi ile birlikte çeşitlendirebilirsiniz.

- her gün mutlaka sebze tüketmeye özen gösterin, sebzelerin lif oranı yüksek olduğu için hem tokluk süresini uzatır hem de düşük kalorisi olmakla birlikte besleyicidir.



Yazarın Tüm Yazıları
20 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR EVDE NASIL BESLENMELİ ?
PREBİYOTİK BESİNLER İLE SİNDİRİM SİSTEMİNİZİ KORUYUN
HAMİLELİKTE COVİD-19 RİSKİ
RAMAZANDA BESLENME ÖNERİLERİ
65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLAR NASIL BESLENMELİ
COVİD-19 VE BESİNLER
KiLO VERME DöNEMINDE RAMAZAN AYI
RAMAZAN AYININ VAZGEÇİLMEZİ; HURMA
BAĞIŞIKLIK İÇİN A VİTAMİNİ
BAĞIŞIKLIĞIMIZI GÜÇLENDİRMENİN YOLLARI
SUMAK İLE İLGİLİ SAĞLIK NOTLARI
KAFEİN ALIMINA DİKKAT!
BAĞIŞIKLIK VE UYKU
NEDEN KIŞIN KİLO ALIRIZ?
1-7 Nisan Kanser Haftası
BESİNLERDEKİ ANTİOKSİDAN KAPASİTE
TATLI İSTEĞİ İLE NASIL BAŞ EDERİZ?
KARANFİLİN FAYDALARI
HAYAT ENERJİMİZİN ÜRETİM YERİ 'MİTOKONDRİ'
Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Sağlığımızı Tehdit Ediyor
POLİKİSTİK OVER SENDROMU
HAYAT ENERJİMİZİN ÜRETİM YERİ 'MİTOKONDRİ'
FARKINDALIĞINIZI ARTIRIN TUZU AZALTIN...
KANDİDAYLA SAVAŞAN BESİNLER
DOĞAL ANTİBİYOTİK: SOĞAN
KİMLER İYOTSUZ BESLENMELİDİR?
Dost Bakterilerin Besini Prebiyotikler
Kabızlığı Önlemek İçin Çözüm Önerileri
Kafeinsiz Rooibos Çayı
Anne Sütünü Azaltan Ana Faktörler (
Atkins Diyeti
SARIMSAK TÜKETİN HASTALIKLARA KARŞI DİRENÇLİ OLUN
Hipertansiyona İyi Gelen Yiyecekler
Vazgeçilmez İçeceğimiz: Çay
Popüler Diyet Etkileri
Ihlamurun faydaları nelerdir?
Diyabet Riskini Yüzde 10 ile 34 Oranında Azaltan Önemli Mineral: Magnezyum
Günde 15 dakika yürümek vücudu nasıl değiştirir?
Tüketeceğiniz besinleri kim seçiyor?
Süper Besinler
Çinko mineralinin faydaları
2020 Yılı Beslenme Trendleri
Taş Devri Diyeti
Karaciğer yağlanması
Çekirdek çitlemek neden mi önemli?
Sosyal Medyanın Beslenmeye Etkisi
En güçlü antioksidan: Glutatyon
Bal kabağı mucizesi
Kan grubu diyeti
Market Alışverişleri
Stres durumunda vücudumuzda neler olur?
Narın faydaları
Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?
Obezite Genetik Midir?
L-Karnitin Kullanımı Şart Mı?
Detoks Nedir?
Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?
Popüler Diyetlerin Etkileri
En doğal ilaç; Zencefil
Mental Yeteneklerimizi Güçlendiren Besinler
Aflatoksin
Geçirgen bağırsak sendromu
Diyet içecekler çözüm değildir
Vejetaryen bireyler için beslenme önerileri
Mutlu Eden Besinler
Yemeği Hızlı Mı Yiyorsunuz?
Seçtiğimiz Tabak Neyi Değiştirir?
Yeme Bozuklukları
Sihirli Karışım: Zerdeçal, Karabiber
Duygusal Açlık
ORAC SKOR Nedir?
İnsülin Direnci Nedir?
Mitokondrimizi iyi besleyelim
Protein tozuna ihtiyacımız var mı?
Gut Nedir ?
Obezite Kanseri Nasıl Tetikliyor?
Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir?
Hipertansiyon Hastaları Dikkat! Dash Diyeti Nedir?
Daha Az Uyku Kilo Yapıyor
Vücudun Süpürgesi “Diyet Lifi”
Antibiyotik Kullanırken Nasıl Beslenebilirim?
Sağlık Bağırsaklarda Gizli
Güçlü Kemikler İçin Ne Yapmalıyız?
Sağlıklı mutfak fazla kiloları engeller mi?
Ödem nedir?: Nedenleri ve Çözümleri
Metabolizma Gerçekleri
Çağın Hastalığı: Migren
1-7 Ekim Emzirme Haftası
Çağımızın Sorunu: Hareketsiz Yaşam Tarzı
VERİLEN KİLOLARI KORUYAMAMA: YO-YO SENDROMU