Dr. Banu Öztürk Ceyhan

DÜŞÜK MİDE ASİDİ EMİLİM BOZUKLUĞUNA NEDEN OLABİLİYOR!

8 Mart 2021, Pazartesi

     

Yanlış beslenme, obezite, yüksek alkol tüketimi ve mide asidini bloke eden ilaçların bilinçsiz kullanımı ile toplumda yaygın görülen düşük mide asidi kişide birçok sindirim şikayetlerine, sık enfeksiyon ve beslenme yetersizliğine yol açabiliyor. Yemek sonrası şişkinlik, gaz, hazımsızlık, ishal, kabızlık ya da düşen demir/B12 vitamin seviyeleri düşük mide asidi göstergeleridir. Besinlerin sindiriminin tam olarak sağlanamaması, emilim için uygun asit ortamının oluşmaması, takviyelere rağmen yükselmeyen vitamin-mineral düzeyleri, gıda zehirlenmelerinin sık görülmesi düşük mide asidinin de sonuçlarıdır. Yüksek proteinli gıdaların başında gelen et sindiriminin zorlaması, dışkıda sindirilmemiş gıdalar, yemek sonrası post-prandiyal sendromun görülmesi düşük mide asidiyle ilişkilendirilmektedir.

 EVDE KARBONAT TESTİYLE ÖLÇMEK MÜMKÜN

Hazımsızlık veya mide yanmalarında karbonat yani sodyum bikarbonat iyonu içmek her zaman başvurulan bir doğal bir yöntem. Bu yöntemi üç gün sabah aç karnına denenmelidir. Eğer beş dakika içinde ğeğirme olmazsa mide asidinizin düşük olduğunu gösteriyor. Hazırlanacak çözelti için ¼ tatlı kaşığı kadar karbonatı 150 ml soğuk suya ekleyip karıştırıyoruz sabah aç karına içiyoruz ve gaz çıkışını süreyle takip ediyoruz. Beş dakika içinde geğirme olursa güçlü mide asidinizin olduğunu gösteriyor.

 PEKİ MİDE ASİDİNİ BESLENMEYLE NASIL ARTTIRABİLİRİZ?

• Gün boyu yediklerimizin sıvı formda olmalı, yemek zamanları dışında yeterli su içmeliyiz.

• Zencefil çayı veya sabah aç karına zencefil tüketimi mide asidinizi destekleyecektir.

• İlk lokmanız protein olmalı.

• Limon ve sirke gibi asidik kuvveti fazla besinlere yer verin.

• Yemek öncesi, yemek sırasında veya sonrasında aşırı su içmeyin.

• Fermente sebze ve besinler tüketin.

• Bilinçsiz mide asidinizi bloke eden ilaçları kullanmayın.

• Yemek ve uyku arasında en az 5 saat bırakın.

• Diyet lifini arttırın ve glisemik yükü düşürün.

• Doymuş yağ ve trans yağın oranını diyette minimum düzeye çekiniz.

• Alkali veya sağlayacaktır.Akdeniz modeli bir beslenme mide asidinizi zamanla güçlenmesini sağlayacaktır.

• Brokoli, pancar, kvass, turp ve şalgam tüketiminizi arttırınız. 



Yazarın Tüm Yazıları
KARIŞAN İKİ KAVRAM, ÇÖLYAK HASTALIĞI İLE GLÜTEN HASSASİYETİ
KAFEİN ALIMINA DİKKAT!
PROBİYOTİK VE PREBİYOTİKLER
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞININ KORUNMASI VE GELİŞMESİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ
KARACİĞER KORUYUCU BESLENME NASIL OLMALI?
DOĞAL ANTİBİYOTİK: SOĞAN
SPORCU BESLENMESİ
DÜŞÜK MİDE ASİDİ EMİLİM BOZUKLUĞUNA NEDEN OLABİLİYOR!
Ruh Halinizi Beslenmenin Gücü İle Düzeltin
KARACİĞER YAĞLANMASI ÖNEMLİ Mİ?
Detoks nedir? Ne zaman yapılır?
20 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR EVDE NASIL BESLENMELİ ?
PREBİYOTİK BESİNLER İLE SİNDİRİM SİSTEMİNİZİ KORUYUN
HAMİLELİKTE COVİD-19 RİSKİ
RAMAZANDA BESLENME ÖNERİLERİ
65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLAR NASIL BESLENMELİ
COVİD-19 VE BESİNLER
KiLO VERME DöNEMINDE RAMAZAN AYI
RAMAZAN AYININ VAZGEÇİLMEZİ; HURMA
BAĞIŞIKLIK İÇİN A VİTAMİNİ
BAĞIŞIKLIĞIMIZI GÜÇLENDİRMENİN YOLLARI
SUMAK İLE İLGİLİ SAĞLIK NOTLARI
KAFEİN ALIMINA DİKKAT!
BAĞIŞIKLIK VE UYKU
NEDEN KIŞIN KİLO ALIRIZ?
1-7 Nisan Kanser Haftası
BESİNLERDEKİ ANTİOKSİDAN KAPASİTE
TATLI İSTEĞİ İLE NASIL BAŞ EDERİZ?
KARANFİLİN FAYDALARI
HAYAT ENERJİMİZİN ÜRETİM YERİ 'MİTOKONDRİ'
Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Sağlığımızı Tehdit Ediyor
POLİKİSTİK OVER SENDROMU
HAYAT ENERJİMİZİN ÜRETİM YERİ 'MİTOKONDRİ'
FARKINDALIĞINIZI ARTIRIN TUZU AZALTIN...
KANDİDAYLA SAVAŞAN BESİNLER
DOĞAL ANTİBİYOTİK: SOĞAN
KİMLER İYOTSUZ BESLENMELİDİR?
Dost Bakterilerin Besini Prebiyotikler
Kabızlığı Önlemek İçin Çözüm Önerileri
Kafeinsiz Rooibos Çayı
Anne Sütünü Azaltan Ana Faktörler (
Atkins Diyeti
SARIMSAK TÜKETİN HASTALIKLARA KARŞI DİRENÇLİ OLUN
Hipertansiyona İyi Gelen Yiyecekler
Vazgeçilmez İçeceğimiz: Çay
Popüler Diyet Etkileri
Ihlamurun faydaları nelerdir?
Diyabet Riskini Yüzde 10 ile 34 Oranında Azaltan Önemli Mineral: Magnezyum
Günde 15 dakika yürümek vücudu nasıl değiştirir?
Tüketeceğiniz besinleri kim seçiyor?
Süper Besinler
Çinko mineralinin faydaları
2020 Yılı Beslenme Trendleri
Taş Devri Diyeti
Karaciğer yağlanması
Çekirdek çitlemek neden mi önemli?
Sosyal Medyanın Beslenmeye Etkisi
En güçlü antioksidan: Glutatyon
Bal kabağı mucizesi
Kan grubu diyeti
Market Alışverişleri
Stres durumunda vücudumuzda neler olur?
Narın faydaları
Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?
Obezite Genetik Midir?
L-Karnitin Kullanımı Şart Mı?
Detoks Nedir?
Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?
Popüler Diyetlerin Etkileri
En doğal ilaç; Zencefil
Mental Yeteneklerimizi Güçlendiren Besinler
Aflatoksin
Geçirgen bağırsak sendromu
Diyet içecekler çözüm değildir
Vejetaryen bireyler için beslenme önerileri
Mutlu Eden Besinler
Yemeği Hızlı Mı Yiyorsunuz?
Seçtiğimiz Tabak Neyi Değiştirir?
Yeme Bozuklukları
Sihirli Karışım: Zerdeçal, Karabiber
Duygusal Açlık
ORAC SKOR Nedir?
İnsülin Direnci Nedir?
Mitokondrimizi iyi besleyelim
Protein tozuna ihtiyacımız var mı?
Gut Nedir ?
Obezite Kanseri Nasıl Tetikliyor?
Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir?
Hipertansiyon Hastaları Dikkat! Dash Diyeti Nedir?
Daha Az Uyku Kilo Yapıyor
Vücudun Süpürgesi “Diyet Lifi”
Antibiyotik Kullanırken Nasıl Beslenebilirim?
Sağlık Bağırsaklarda Gizli
Güçlü Kemikler İçin Ne Yapmalıyız?
Sağlıklı mutfak fazla kiloları engeller mi?
Ödem nedir?: Nedenleri ve Çözümleri
Metabolizma Gerçekleri
Çağın Hastalığı: Migren
1-7 Ekim Emzirme Haftası
Çağımızın Sorunu: Hareketsiz Yaşam Tarzı
VERİLEN KİLOLARI KORUYAMAMA: YO-YO SENDROMU