Dr. Banu Öztürk Ceyhan

KARACİĞER KORUYUCU BESLENME NASIL OLMALI?

5 Nisan 2021, Pazartesi

     

Vücudumuzun deriden sonra en büyük ikinci organı olarak kabul ettiğimiz yaklaşık 1.4-2.0 kg ağırlığında olan ve birçok fizyolojik olayda görevi olan karaciğerimiz alkol, toksik maddeler, ilaçlar ve kötü beslenme ile dejenere olmaktadır. Karaciğer hücreleri yani hepatositler aslında kendini yenileme gücüne sahip hücreler olmasına rağmen karaciğerin etrafındaki iç yağlanma ise organın disfonksiyonuna buna engel olmaktadır.

İlaçların metabolize edilmesi, sindirim enzimleri ve safranın üretimi, glikojenin, yağda eriyen vitaminlerin (A, D,E, K vit.) ve mineralllerin (bakır, çinko, demir vb.) depolanması, artık ürünlerin detoksifiye edilmesi ve kanın pıhtılaştırıcı faktörlerinin üretimi gibi birçok fizyolojik olayı gerçekleştiren karaciğerimiz zamanla fonksiyon kaybıyla kan bulgularında karaciğer enzimlerinin artmasına ve görüntüleme cihazlarında yağlanma derecesi tespit edilmektedir.

Araştırmalara göre obezite de alkol kadar artık karaciğeri etkilemektedir. Kardiyovasküler hastalıklar, damar sertliği, dislipidemi (kan lipitlerinde bozulma) ve insülin direnci, karaciğer yağlanması ile birlikte görülmektedir. Diyetle fazla kolesterol, trans yağ, doymuş yağ ve yüksek düzeyde basit karbonhidrat alımı ve asit içecek tüketimi de karaciğerin yağlanmasına neden olmakta ve risk faktörü olarak kabul edilmektedir.

Karaciğer koruyucu beslenmede öncelikle diyette trans yağ alımını %1’in altında, kolesterol alımını günde 200 mg altında, doymuş yağ tüketimi %7’yi geçmemelidir. Süt ve süt ürünlerinde yağı azaltılmış tüketilmesinde fayda sağlayacaktır. Sofra şekeri olarak kabul ettiğimiz sakkaroz ve meyve şekeri fruktoz alımı sınırlandırılmalı ve asitli içecek tüketimi sınırlandırılmalıdır. Yapılan çalışmalar yüksek kafein alımı da karaciğer disfonksiyonunu tetiklediği belirtilmiştir. Etil alkolün metabolize edildiği tek yer karaciğer olduğu için alkol tüketimi kadınlarda haftada 1 ölçü, erkeklerde 2 ölçüyü geçmemelidir.

Karaciğer dostu besinlerin tüketimi arttırılmalı, hücre yenileyici özelliği nedeniyle kırmızı-mor renkli besinlerin (yaban mersini, mor lahana, mor soğan, ahududu, çilek, mor üzüm vb.) tüketimi günlük beslenmede yer verilmelidir. Ayrıca enginar ve özütü, deve dikeni tohumu (silimarin), kara hindiba ekstresi, yeşil çay (kateşinler), limon, zerdeçal (kurkumin) ve Seylan tarçını karaciğerin kendisini detoksifiye etmesine yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Karaciğer yağlanması olan bireylerin her gün sabah aç karına 1 çay bardağı enginar suyu içmeleri ve gün içerisinde 1 kupayı geçmeyecek şekilde karahindiba ve deve dikeni tohumu çayı tüketmeleri karaciğeri iyileştirici olması nedeniyle fayda sağlayacaktır. 



Yazarın Tüm Yazıları
PROBİYOTİK VE PREBİYOTİKLER
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞININ KORUNMASI VE GELİŞMESİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ
KARACİĞER KORUYUCU BESLENME NASIL OLMALI?
DOĞAL ANTİBİYOTİK: SOĞAN
SPORCU BESLENMESİ
DÜŞÜK MİDE ASİDİ EMİLİM BOZUKLUĞUNA NEDEN OLABİLİYOR!
Ruh Halinizi Beslenmenin Gücü İle Düzeltin
KARACİĞER YAĞLANMASI ÖNEMLİ Mİ?
Detoks nedir? Ne zaman yapılır?
20 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR EVDE NASIL BESLENMELİ ?
PREBİYOTİK BESİNLER İLE SİNDİRİM SİSTEMİNİZİ KORUYUN
HAMİLELİKTE COVİD-19 RİSKİ
RAMAZANDA BESLENME ÖNERİLERİ
65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLAR NASIL BESLENMELİ
COVİD-19 VE BESİNLER
KiLO VERME DöNEMINDE RAMAZAN AYI
RAMAZAN AYININ VAZGEÇİLMEZİ; HURMA
BAĞIŞIKLIK İÇİN A VİTAMİNİ
BAĞIŞIKLIĞIMIZI GÜÇLENDİRMENİN YOLLARI
SUMAK İLE İLGİLİ SAĞLIK NOTLARI
KAFEİN ALIMINA DİKKAT!
BAĞIŞIKLIK VE UYKU
NEDEN KIŞIN KİLO ALIRIZ?
1-7 Nisan Kanser Haftası
BESİNLERDEKİ ANTİOKSİDAN KAPASİTE
TATLI İSTEĞİ İLE NASIL BAŞ EDERİZ?
KARANFİLİN FAYDALARI
HAYAT ENERJİMİZİN ÜRETİM YERİ 'MİTOKONDRİ'
Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Sağlığımızı Tehdit Ediyor
POLİKİSTİK OVER SENDROMU
HAYAT ENERJİMİZİN ÜRETİM YERİ 'MİTOKONDRİ'
FARKINDALIĞINIZI ARTIRIN TUZU AZALTIN...
KANDİDAYLA SAVAŞAN BESİNLER
DOĞAL ANTİBİYOTİK: SOĞAN
KİMLER İYOTSUZ BESLENMELİDİR?
Dost Bakterilerin Besini Prebiyotikler
Kabızlığı Önlemek İçin Çözüm Önerileri
Kafeinsiz Rooibos Çayı
Anne Sütünü Azaltan Ana Faktörler (
Atkins Diyeti
SARIMSAK TÜKETİN HASTALIKLARA KARŞI DİRENÇLİ OLUN
Hipertansiyona İyi Gelen Yiyecekler
Vazgeçilmez İçeceğimiz: Çay
Popüler Diyet Etkileri
Ihlamurun faydaları nelerdir?
Diyabet Riskini Yüzde 10 ile 34 Oranında Azaltan Önemli Mineral: Magnezyum
Günde 15 dakika yürümek vücudu nasıl değiştirir?
Tüketeceğiniz besinleri kim seçiyor?
Süper Besinler
Çinko mineralinin faydaları
2020 Yılı Beslenme Trendleri
Taş Devri Diyeti
Karaciğer yağlanması
Çekirdek çitlemek neden mi önemli?
Sosyal Medyanın Beslenmeye Etkisi
En güçlü antioksidan: Glutatyon
Bal kabağı mucizesi
Kan grubu diyeti
Market Alışverişleri
Stres durumunda vücudumuzda neler olur?
Narın faydaları
Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?
Obezite Genetik Midir?
L-Karnitin Kullanımı Şart Mı?
Detoks Nedir?
Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?
Popüler Diyetlerin Etkileri
En doğal ilaç; Zencefil
Mental Yeteneklerimizi Güçlendiren Besinler
Aflatoksin
Geçirgen bağırsak sendromu
Diyet içecekler çözüm değildir
Vejetaryen bireyler için beslenme önerileri
Mutlu Eden Besinler
Yemeği Hızlı Mı Yiyorsunuz?
Seçtiğimiz Tabak Neyi Değiştirir?
Yeme Bozuklukları
Sihirli Karışım: Zerdeçal, Karabiber
Duygusal Açlık
ORAC SKOR Nedir?
İnsülin Direnci Nedir?
Mitokondrimizi iyi besleyelim
Protein tozuna ihtiyacımız var mı?
Gut Nedir ?
Obezite Kanseri Nasıl Tetikliyor?
Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir?
Hipertansiyon Hastaları Dikkat! Dash Diyeti Nedir?
Daha Az Uyku Kilo Yapıyor
Vücudun Süpürgesi “Diyet Lifi”
Antibiyotik Kullanırken Nasıl Beslenebilirim?
Sağlık Bağırsaklarda Gizli
Güçlü Kemikler İçin Ne Yapmalıyız?
Sağlıklı mutfak fazla kiloları engeller mi?
Ödem nedir?: Nedenleri ve Çözümleri
Metabolizma Gerçekleri
Çağın Hastalığı: Migren
1-7 Ekim Emzirme Haftası
Çağımızın Sorunu: Hareketsiz Yaşam Tarzı
VERİLEN KİLOLARI KORUYAMAMA: YO-YO SENDROMU