Dr. Banu Öztürk Ceyhan

Ruh Halinizi Beslenmenin Gücü İle Düzeltin

1 Mart 2021, Pazartesi

     

Son dönemlerde, yaşadığımız pandemi süreci ile beraber hepimiz depresif ruh haline büründük. Peki, bu durumu düzeltmede beslenmenin önemini hiç düşündünüz mü? Daha sağlıklı bir ruh hali için;

• Yeterli ve dengeli beslenin: Beyin fonksiyonlarının devamlılığı için yeterli ve dengeli beslenme oldukça önemlidir.

• Süt ve süt ürünlerini diyetinize ekleyin: Bu besinlerdeki kalsiyum ve B grubu vitaminlerinin depresyon üzerinde azaltıcı etkisi vardır.

• Basit şekeri hayatınızdan çıkartın: Yüksek oranlarda rafine karbonhidrat ve şeker tüketimi vücudun stres yanıtını daha da kötüleştirebilir.

• Diyetinizi omega-3 açısından zenginleştirin: Omega-3, mutluluk hormonu dediğimiz serotonin miktarını arttırmaktadır. Haftada en az 1-2 gün balık tüketmeye ve her gün kuruyemiş alımına özen gösterin.

• Mikrobiyotanıza iyi bakın: Bağırsaklarımızda beraber yaşadığımız mikroorganizmalar mutluluğumuz esas kaynaklarındandır. Son araştırmalar, bağırsak mikrobiyotasının beyin gelişimi, davranışlar ve duygu durumunu etkileyen önemli bir unsur olduğunu göstermektedir. Probiyotik ve prebiyotik açıdan zengin beslenmeye özen gösterin. Sebze, meyve, kurubaklagil, yağlı tohumlar ile diyetinizi zenginleştirin.

• Bitki çayları ile diyetinizi destekleyin: Papatya, rezene, melisa gibi bitkiler, rahatlayıp gevşemenize yardımcı olurken seratonin düzeyinizin artmasını sağlarlar.

• Egzersizi ihmal etmeyin: Egzersiz, sinir hücrelerini iyileştirdiği ve yenilerinin oluşumu desteklediği için antidepresan özellik göstermektedir.

• İdeal kilonuzu koruyun: Obezite, depresif ruh haline neden olurken depresif ruh hali kişiyi besin tüketimine ittiği için daha hızlı bir kilo alım durumu gerçekleşebilir.

• Aşağıdaki vitamin-mineral gruplarından yeterli miktarda diyetinize eklemeye dikkat edin.

1. Magnezyum: Sert kabuklu meyveler, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar

2. B12 vitamini: Et grubu, süt ve süt ürünleri, sakatatlar

3. B6 vitamini: Balık, kırmızı et, sakatatlar, süt ve süt ürünleri, kurubaklagiller, kuru meyveler

4. Selenyum: Deniz ürünler, yumurta, kırmızı et

5. Çinko: Kırmızı et, kuruyemişler, tam tahıllar

6. Demir: Kırmızı et, baklagiller, kuruyemişler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler (kuru üzüm), pekmez

7. D vitamini: En iyi kaynağı güneştir. Yağlı balıklar, yumurta, süt ve süt ürünleri

8. C vitamini: Sebze ve meyveler (biber, portakal, çilek vb.)

9. Folik asit: Sakatatlar, kurubaklagiller, yumurta, kuruyemişler, yeşil yapraklı sebzeler 



Yazarın Tüm Yazıları
PROBİYOTİK VE PREBİYOTİKLER
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞININ KORUNMASI VE GELİŞMESİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ
KARACİĞER KORUYUCU BESLENME NASIL OLMALI?
DOĞAL ANTİBİYOTİK: SOĞAN
SPORCU BESLENMESİ
DÜŞÜK MİDE ASİDİ EMİLİM BOZUKLUĞUNA NEDEN OLABİLİYOR!
Ruh Halinizi Beslenmenin Gücü İle Düzeltin
KARACİĞER YAĞLANMASI ÖNEMLİ Mİ?
Detoks nedir? Ne zaman yapılır?
20 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR EVDE NASIL BESLENMELİ ?
PREBİYOTİK BESİNLER İLE SİNDİRİM SİSTEMİNİZİ KORUYUN
HAMİLELİKTE COVİD-19 RİSKİ
RAMAZANDA BESLENME ÖNERİLERİ
65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLAR NASIL BESLENMELİ
COVİD-19 VE BESİNLER
KiLO VERME DöNEMINDE RAMAZAN AYI
RAMAZAN AYININ VAZGEÇİLMEZİ; HURMA
BAĞIŞIKLIK İÇİN A VİTAMİNİ
BAĞIŞIKLIĞIMIZI GÜÇLENDİRMENİN YOLLARI
SUMAK İLE İLGİLİ SAĞLIK NOTLARI
KAFEİN ALIMINA DİKKAT!
BAĞIŞIKLIK VE UYKU
NEDEN KIŞIN KİLO ALIRIZ?
1-7 Nisan Kanser Haftası
BESİNLERDEKİ ANTİOKSİDAN KAPASİTE
TATLI İSTEĞİ İLE NASIL BAŞ EDERİZ?
KARANFİLİN FAYDALARI
HAYAT ENERJİMİZİN ÜRETİM YERİ 'MİTOKONDRİ'
Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Sağlığımızı Tehdit Ediyor
POLİKİSTİK OVER SENDROMU
HAYAT ENERJİMİZİN ÜRETİM YERİ 'MİTOKONDRİ'
FARKINDALIĞINIZI ARTIRIN TUZU AZALTIN...
KANDİDAYLA SAVAŞAN BESİNLER
DOĞAL ANTİBİYOTİK: SOĞAN
KİMLER İYOTSUZ BESLENMELİDİR?
Dost Bakterilerin Besini Prebiyotikler
Kabızlığı Önlemek İçin Çözüm Önerileri
Kafeinsiz Rooibos Çayı
Anne Sütünü Azaltan Ana Faktörler (
Atkins Diyeti
SARIMSAK TÜKETİN HASTALIKLARA KARŞI DİRENÇLİ OLUN
Hipertansiyona İyi Gelen Yiyecekler
Vazgeçilmez İçeceğimiz: Çay
Popüler Diyet Etkileri
Ihlamurun faydaları nelerdir?
Diyabet Riskini Yüzde 10 ile 34 Oranında Azaltan Önemli Mineral: Magnezyum
Günde 15 dakika yürümek vücudu nasıl değiştirir?
Tüketeceğiniz besinleri kim seçiyor?
Süper Besinler
Çinko mineralinin faydaları
2020 Yılı Beslenme Trendleri
Taş Devri Diyeti
Karaciğer yağlanması
Çekirdek çitlemek neden mi önemli?
Sosyal Medyanın Beslenmeye Etkisi
En güçlü antioksidan: Glutatyon
Bal kabağı mucizesi
Kan grubu diyeti
Market Alışverişleri
Stres durumunda vücudumuzda neler olur?
Narın faydaları
Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?
Obezite Genetik Midir?
L-Karnitin Kullanımı Şart Mı?
Detoks Nedir?
Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?
Popüler Diyetlerin Etkileri
En doğal ilaç; Zencefil
Mental Yeteneklerimizi Güçlendiren Besinler
Aflatoksin
Geçirgen bağırsak sendromu
Diyet içecekler çözüm değildir
Vejetaryen bireyler için beslenme önerileri
Mutlu Eden Besinler
Yemeği Hızlı Mı Yiyorsunuz?
Seçtiğimiz Tabak Neyi Değiştirir?
Yeme Bozuklukları
Sihirli Karışım: Zerdeçal, Karabiber
Duygusal Açlık
ORAC SKOR Nedir?
İnsülin Direnci Nedir?
Mitokondrimizi iyi besleyelim
Protein tozuna ihtiyacımız var mı?
Gut Nedir ?
Obezite Kanseri Nasıl Tetikliyor?
Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir?
Hipertansiyon Hastaları Dikkat! Dash Diyeti Nedir?
Daha Az Uyku Kilo Yapıyor
Vücudun Süpürgesi “Diyet Lifi”
Antibiyotik Kullanırken Nasıl Beslenebilirim?
Sağlık Bağırsaklarda Gizli
Güçlü Kemikler İçin Ne Yapmalıyız?
Sağlıklı mutfak fazla kiloları engeller mi?
Ödem nedir?: Nedenleri ve Çözümleri
Metabolizma Gerçekleri
Çağın Hastalığı: Migren
1-7 Ekim Emzirme Haftası
Çağımızın Sorunu: Hareketsiz Yaşam Tarzı
VERİLEN KİLOLARI KORUYAMAMA: YO-YO SENDROMU