Dr. Banu Öztürk Ceyhan

BESİNLERDEKİ ANTİOKSİDAN KAPASİTE

1 Nisan 2020, Çarşamba

     

Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanı Yeşim Üngör Aktar sağlığımıza dair bilgi verecek.

Antioksidanlar, serbest radikalleri kontrol altında tutarak, serbest radikalin vücuda hasar vermesini engelleyen moleküllerdir. Besinlerdeki liflerin, bağırsaklardaki atıkların temizlemesi gibi antioksidanlar da hücrelerdeki radikal atıkları temizlerler. Vücudumuz, bazı antioksidanları kendisi üretebilir ancak bu yetersiz kalabilmektedir. Mutlaka beslenme yoluyla takviyesi yapılmalıdır. Antioksidanlar sebze ve meyvelerin özellikle renkli olanlarında fazla miktarda bulunur.

Besinlerdeki antioksidan güç belirli bir sistemle ölçülüp tanımlanabilir. En çok kullanılan yöntemse o besinin oksijen radikali emme kapasitesini (ORAC) ölçmektir.

Antioksidan uzmanları yetişkin bir bedenin sağlıklı kalabilmesi için günde en az 3000 ORAC değerine sahip bir beslenme listesi oluşturmamızı tavsiye ediyor.

Günde 20 binden fazlasını ise “mükemmel” kabul ediyor.

PEKİ NEDEN ANTİOKSİDAN AÇIDAN ZENGİN BESLENİLMELİ?

Boston Tufts Universitesi’n de bu konuda çalışmaları var. Yapılan çalışmalar sonucu yüksek ORAC değeri olan sebze ve meyvelerin tüketimiyle vücut ve beyinde yaşlanma sürecinin yavaşladığı öne sürülmüştür. ORAC, yiyeceklerin, kan plazmasının ve neredeyse her maddenin test tüpündeki oksijen serbest radikallerini baskılamasını ölçer. ORAC kapasitesi yüksek olan besin tüketmek;

Kanda antioksidan kuvveti artırır.

Uzun dönemdeki hafıza kaybını önler.

Beyin hücrelerinin yeteneğini sürdürmesini sağlar.

İnce kan damarlarını oksijen hasarına karşı korur.

ORAC DEĞERİ YÜKSEK BESİNLER :

Kuru Erik : 1 su bardağı 14582

Kırmızı Fasülye : ½ su b. 13727

Yaban Mersini : 1 su bardağı 13427

Barbunya : ½ su bardağı 11864

Turna Yemişi ( Cranberry ) : 1 su bardağı 9584

Enginar : 1 su bardağı-pişmiş 7904

Böğürtlen: 1 su bardağı 7701

Ahududu : 1 su bardağı 6058

Çilek : 1 su bardağı 5938

Kırmızı Elma : 1 elma 5900

Yeşil Elma : 1 elma 5381

Pikan Cevizi : 30 gr. 5095

Kiraz : 1 su bardağı 4873

Kara Erik : 1 su bardağı 4844

Patates : 1 adet 4649

Siyah Fasülye : ½ su bardağı 4181

Kırmızı Erik : 1 erik 4118

Nar : 100 gram 2860

Bu besinlerle birlikte yeterli, dengeli beslenerek ,su tüketimine dikkat ederek sağlığımızı korumak ve güçlendirmek için dikkat etmek çok önemlidir.



Yazarın Tüm Yazıları
KARIŞAN İKİ KAVRAM, ÇÖLYAK HASTALIĞI İLE GLÜTEN HASSASİYETİ
KAFEİN ALIMINA DİKKAT!
PROBİYOTİK VE PREBİYOTİKLER
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞININ KORUNMASI VE GELİŞMESİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ
KARACİĞER KORUYUCU BESLENME NASIL OLMALI?
DOĞAL ANTİBİYOTİK: SOĞAN
SPORCU BESLENMESİ
DÜŞÜK MİDE ASİDİ EMİLİM BOZUKLUĞUNA NEDEN OLABİLİYOR!
Ruh Halinizi Beslenmenin Gücü İle Düzeltin
KARACİĞER YAĞLANMASI ÖNEMLİ Mİ?
Detoks nedir? Ne zaman yapılır?
20 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR EVDE NASIL BESLENMELİ ?
PREBİYOTİK BESİNLER İLE SİNDİRİM SİSTEMİNİZİ KORUYUN
HAMİLELİKTE COVİD-19 RİSKİ
RAMAZANDA BESLENME ÖNERİLERİ
65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLAR NASIL BESLENMELİ
COVİD-19 VE BESİNLER
KiLO VERME DöNEMINDE RAMAZAN AYI
RAMAZAN AYININ VAZGEÇİLMEZİ; HURMA
BAĞIŞIKLIK İÇİN A VİTAMİNİ
BAĞIŞIKLIĞIMIZI GÜÇLENDİRMENİN YOLLARI
SUMAK İLE İLGİLİ SAĞLIK NOTLARI
KAFEİN ALIMINA DİKKAT!
BAĞIŞIKLIK VE UYKU
NEDEN KIŞIN KİLO ALIRIZ?
1-7 Nisan Kanser Haftası
BESİNLERDEKİ ANTİOKSİDAN KAPASİTE
TATLI İSTEĞİ İLE NASIL BAŞ EDERİZ?
KARANFİLİN FAYDALARI
HAYAT ENERJİMİZİN ÜRETİM YERİ 'MİTOKONDRİ'
Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Sağlığımızı Tehdit Ediyor
POLİKİSTİK OVER SENDROMU
HAYAT ENERJİMİZİN ÜRETİM YERİ 'MİTOKONDRİ'
FARKINDALIĞINIZI ARTIRIN TUZU AZALTIN...
KANDİDAYLA SAVAŞAN BESİNLER
DOĞAL ANTİBİYOTİK: SOĞAN
KİMLER İYOTSUZ BESLENMELİDİR?
Dost Bakterilerin Besini Prebiyotikler
Kabızlığı Önlemek İçin Çözüm Önerileri
Kafeinsiz Rooibos Çayı
Anne Sütünü Azaltan Ana Faktörler (
Atkins Diyeti
SARIMSAK TÜKETİN HASTALIKLARA KARŞI DİRENÇLİ OLUN
Hipertansiyona İyi Gelen Yiyecekler
Vazgeçilmez İçeceğimiz: Çay
Popüler Diyet Etkileri
Ihlamurun faydaları nelerdir?
Diyabet Riskini Yüzde 10 ile 34 Oranında Azaltan Önemli Mineral: Magnezyum
Günde 15 dakika yürümek vücudu nasıl değiştirir?
Tüketeceğiniz besinleri kim seçiyor?
Süper Besinler
Çinko mineralinin faydaları
2020 Yılı Beslenme Trendleri
Taş Devri Diyeti
Karaciğer yağlanması
Çekirdek çitlemek neden mi önemli?
Sosyal Medyanın Beslenmeye Etkisi
En güçlü antioksidan: Glutatyon
Bal kabağı mucizesi
Kan grubu diyeti
Market Alışverişleri
Stres durumunda vücudumuzda neler olur?
Narın faydaları
Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?
Obezite Genetik Midir?
L-Karnitin Kullanımı Şart Mı?
Detoks Nedir?
Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?
Popüler Diyetlerin Etkileri
En doğal ilaç; Zencefil
Mental Yeteneklerimizi Güçlendiren Besinler
Aflatoksin
Geçirgen bağırsak sendromu
Diyet içecekler çözüm değildir
Vejetaryen bireyler için beslenme önerileri
Mutlu Eden Besinler
Yemeği Hızlı Mı Yiyorsunuz?
Seçtiğimiz Tabak Neyi Değiştirir?
Yeme Bozuklukları
Sihirli Karışım: Zerdeçal, Karabiber
Duygusal Açlık
ORAC SKOR Nedir?
İnsülin Direnci Nedir?
Mitokondrimizi iyi besleyelim
Protein tozuna ihtiyacımız var mı?
Gut Nedir ?
Obezite Kanseri Nasıl Tetikliyor?
Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir?
Hipertansiyon Hastaları Dikkat! Dash Diyeti Nedir?
Daha Az Uyku Kilo Yapıyor
Vücudun Süpürgesi “Diyet Lifi”
Antibiyotik Kullanırken Nasıl Beslenebilirim?
Sağlık Bağırsaklarda Gizli
Güçlü Kemikler İçin Ne Yapmalıyız?
Sağlıklı mutfak fazla kiloları engeller mi?
Ödem nedir?: Nedenleri ve Çözümleri
Metabolizma Gerçekleri
Çağın Hastalığı: Migren
1-7 Ekim Emzirme Haftası
Çağımızın Sorunu: Hareketsiz Yaşam Tarzı
VERİLEN KİLOLARI KORUYAMAMA: YO-YO SENDROMU