Dr. Banu Öztürk Ceyhan

Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?

18 Aralık 2019, Çarşamba

     

Dorest Güzellik ve Diyet Merkezi Beslenme Uzmanı Diren Kaptan, hangi besinlerin buzdolabında saklanmaması gerektiği hakkında bilgi verecek.

Yediğimiz besinlerin içerdiği vitamin ve mineraller kadar saklama koşulları da çok önemlidir. Çünkü bazı besinler buzdolabında soğuk nedeniyle lezzet kaybına uğrar, geç olgunlaşır ya da çabuk bozulabilir. Peki hangi besinler buzdolabında saklanmaz?

-BAL; buzdolabında kristalize olur ve koyulaşır. Balı çok sıcaktan ve soğuktan uzak tutmak gerekir. Balı oda sıcaklığında serin ve karanlık bir yerde ışıktan uzak şekilde muhafaza edin. Işık ve ısı baldaki HMF oranını yükselterek kanserojen risk oluşmasında katkıda bulunurlar.

-DOMATES; birçok kişi dolapta saklasa da domates soğuğu sevmez. Soğukta muhafaza ile lezzet kaybı oluşur. Bu nedenle domatesleri oda sıcaklığında bekletmeniz en doğrusudur.

-MUZ; sıcak iklim meyvesi olan muz dolaba konduğunda kabuğu hemen kararır. Olgunlaşmamış muzlar asla dolaba konmamalıdır.

-SOĞAN; serin ve kuru bir yerde saklanması gerekir. Dolapta saklama hem lezzet kaybına neden olur hem de küflenme ve bozulma hızı artar. Diğer önemli bir nokta soğan ve patates aynı yerde muhafaza edilmez. Üst üste aynı kapta muhafaza etmeyin.

-PATATES; serin, kuru ve karanlık yerlerde muhafaza edilmelidir. Buzdolabında lezzeti değişir. Soğuk ortamda patateste bulunan yüksek nişasta şekere çok daha kolay dönüşür.

-SARIMSAK; buzdolabında bekletilmesi sarımsakların küflenmesine ve filizlenmesine neden olur.

-KAHVE; serin, kuru, ağzı kapalı bir şekilde saklanmalıdır. Buzdolabında kahvenin saklanması ile kahvenin tadı değişir kokusu kaybolur.

- EKMEK; buzdolabında ekmeğin saklanması ile ekmek kurur ve çabuk bayatlar. Ekmekleri tüketeceğiniz kadar porsiyonlara ayırıp dondurucuda 2 ay saklayabilirsiniz.

- AVOKADO; buzdolabında olgunlaşamaz. Sıcak iklimi seven avokadoları ortam ısısında, elmaların yanında, pirinçlerin içerisinde olgunlaştırabilirsiniz.

-KARPUZ-KAVUN; kesilmeden önce bütün olarak dolapta muhafaza etmeniz lezzet kaybına ve antioksidanların azalmasına neden olacaktır. 



Yazarın Tüm Yazıları
Kafeinsiz Rooibos Çayı
Anne Sütünü Azaltan Ana Faktörler (
Atkins Diyeti
SARIMSAK TÜKETİN HASTALIKLARA KARŞI DİRENÇLİ OLUN
Hipertansiyona İyi Gelen Yiyecekler
Vazgeçilmez İçeceğimiz: Çay
Popüler Diyet Etkileri
Ihlamurun faydaları nelerdir?
Diyabet Riskini Yüzde 10 ile 34 Oranında Azaltan Önemli Mineral: Magnezyum
Günde 15 dakika yürümek vücudu nasıl değiştirir?
Tüketeceğiniz besinleri kim seçiyor?
Süper Besinler
Çinko mineralinin faydaları
2020 Yılı Beslenme Trendleri
Taş Devri Diyeti
Karaciğer yağlanması
Çekirdek çitlemek neden mi önemli?
Sosyal Medyanın Beslenmeye Etkisi
En güçlü antioksidan: Glutatyon
Bal kabağı mucizesi
Kan grubu diyeti
Market Alışverişleri
Stres durumunda vücudumuzda neler olur?
Narın faydaları
Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?
Obezite Genetik Midir?
L-Karnitin Kullanımı Şart Mı?
Detoks Nedir?
Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?
Popüler Diyetlerin Etkileri
En doğal ilaç; Zencefil
Mental Yeteneklerimizi Güçlendiren Besinler
Aflatoksin
Geçirgen bağırsak sendromu
Diyet içecekler çözüm değildir
Vejetaryen bireyler için beslenme önerileri
Mutlu Eden Besinler
Yemeği Hızlı Mı Yiyorsunuz?
Seçtiğimiz Tabak Neyi Değiştirir?
Yeme Bozuklukları
Sihirli Karışım: Zerdeçal, Karabiber
Duygusal Açlık
ORAC SKOR Nedir?
İnsülin Direnci Nedir?
Mitokondrimizi iyi besleyelim
Protein tozuna ihtiyacımız var mı?
Gut Nedir ?
Obezite Kanseri Nasıl Tetikliyor?
Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir?
Hipertansiyon Hastaları Dikkat! Dash Diyeti Nedir?
Daha Az Uyku Kilo Yapıyor
Vücudun Süpürgesi “Diyet Lifi”
Antibiyotik Kullanırken Nasıl Beslenebilirim?
Sağlık Bağırsaklarda Gizli
Güçlü Kemikler İçin Ne Yapmalıyız?
Sağlıklı mutfak fazla kiloları engeller mi?
Ödem nedir?: Nedenleri ve Çözümleri
Metabolizma Gerçekleri
Çağın Hastalığı: Migren
1-7 Ekim Emzirme Haftası
Çağımızın Sorunu: Hareketsiz Yaşam Tarzı
VERİLEN KİLOLARI KORUYAMAMA: YO-YO SENDROMU