Dr. Banu Öztürk Ceyhan

Ihlamurun faydaları nelerdir?

7 Şubat 2020, Cuma

     

Banu Öztürk Ceyhan muayenesinin Beslenme Uzmanlarından İsmail Coşkun ıhlamurun faydalarını anlattı.

Ihlamur, ağaçlarındaki çiçekler toplanıp kurutularak elde edilir. Ülkemizde yetişen ıhlamur çiçekleri yılın altıncı sekizinci ayları arasında açar. Toplanma işlemi çiçeklenmeden sonra dört gün içinde tamamlanması önerilir. Toplanan çiçekler kurutulmak için gölge bir ortamda elekler üzerine serilir. Kurumuş ıhlamurlar ince ince kıyılarak havasız kaplarda korunur. Ihlamurun yapısında bulunan uçucu yağ sayesinde kendine has hoş bir kokusu vardır. İçeriğindeki flavonoidler demlenen ıhlamura sarı rengi vermektedir. Ihlamurun faydaları arasında, içerdiği birçok etken madde çeşitli sağlık sorunlarına iyi geldiği saptanmıştır.

Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Çayı Neye İyi Gelir?

Ihlamur çayının düzenli tüketimi sonucu birlikte mevsim geçişlerinde ve kış aylarında hastalıklara karşı koruyucu bir etkisi gözlenebilir.

Soğuk algınlığını ve gribal enfeksiyonu tedavi edici etkidedir.

Öksürüğe neden olan bakterilerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar, bununla birlikte öksürük yumuşatıcı ve kesici etkisi vardır.

Boğazı yumuşatarak boğaz tahrişinin ve ağrısının azalmasına yardımcı olur.

İdrar sökücü etkisiyle karaciğer ve safra rahatsızlıklarını iyileştirici etkisi vardır.

Terlemeyi sağlayarak enfeksiyonlara karşı savaşçı özelliktedir.

Vücut direncini artırır, stresi ve yorgunluğu azaltır.

Kaygıları ortadan kaldırır, sinirsel gerginliği yatıştırır. Sakinleştirici etkisi ile uyku kalitesini artırmaktadır.

Anksiyete, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara iyi gelmektedir.

Kas spazmlarını ve kalp çarpıntısın önleyici özelliktedir.

Migren ağrısını yatıştırır.

Ihlamur çayının içine limon atılarak tüketilmesi ödem ve şişkinlikleri önleyici bir etki gösterir.

Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunan ıhlamur bağırsakların çalışmasını düzenleyerek hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı önler.

Ihlamur Çayı Nasıl Hazırlanır?

Bir bardak için tepeleme 1 tatlı kaşığı kurutulmuş ıhlamur kullanabilirsiniz. Ihlamur çayı yapımında öncelikle ıhlamuru tozunun akması için süzgeç üzerinde yıkayın. Sonrasında yıkanmış ıhlamuru demliğe alıp üzerine kaynamış suyu ekleyin ve beş on dakika kadar demlenmesini bekleyin.

Arzunuza göre tarçın, limon, elma, karanfil veya ayva ilave ederek çayınızı tatlandırabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken en önemli husus ıhlamur bitkisi kaynatılmamasıdır. Ihlamuru kaynatırsak yapısındaki etken maddeler azalır ve bozulur. Ayrıca demlenme süresini de aştığımız taktirde yine ıhlamurun yapısındaki etken maddeler bozulur. Bu sebeple ıhlamurun kaynamış su ile uygun sürede demlenmesi yeterlidir. 



Yazarın Tüm Yazıları
20 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR EVDE NASIL BESLENMELİ ?
PREBİYOTİK BESİNLER İLE SİNDİRİM SİSTEMİNİZİ KORUYUN
HAMİLELİKTE COVİD-19 RİSKİ
RAMAZANDA BESLENME ÖNERİLERİ
65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLAR NASIL BESLENMELİ
COVİD-19 VE BESİNLER
KiLO VERME DöNEMINDE RAMAZAN AYI
RAMAZAN AYININ VAZGEÇİLMEZİ; HURMA
BAĞIŞIKLIK İÇİN A VİTAMİNİ
BAĞIŞIKLIĞIMIZI GÜÇLENDİRMENİN YOLLARI
SUMAK İLE İLGİLİ SAĞLIK NOTLARI
KAFEİN ALIMINA DİKKAT!
BAĞIŞIKLIK VE UYKU
NEDEN KIŞIN KİLO ALIRIZ?
1-7 Nisan Kanser Haftası
BESİNLERDEKİ ANTİOKSİDAN KAPASİTE
TATLI İSTEĞİ İLE NASIL BAŞ EDERİZ?
KARANFİLİN FAYDALARI
HAYAT ENERJİMİZİN ÜRETİM YERİ 'MİTOKONDRİ'
Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Sağlığımızı Tehdit Ediyor
POLİKİSTİK OVER SENDROMU
HAYAT ENERJİMİZİN ÜRETİM YERİ 'MİTOKONDRİ'
FARKINDALIĞINIZI ARTIRIN TUZU AZALTIN...
KANDİDAYLA SAVAŞAN BESİNLER
DOĞAL ANTİBİYOTİK: SOĞAN
KİMLER İYOTSUZ BESLENMELİDİR?
Dost Bakterilerin Besini Prebiyotikler
Kabızlığı Önlemek İçin Çözüm Önerileri
Kafeinsiz Rooibos Çayı
Anne Sütünü Azaltan Ana Faktörler (
Atkins Diyeti
SARIMSAK TÜKETİN HASTALIKLARA KARŞI DİRENÇLİ OLUN
Hipertansiyona İyi Gelen Yiyecekler
Vazgeçilmez İçeceğimiz: Çay
Popüler Diyet Etkileri
Ihlamurun faydaları nelerdir?
Diyabet Riskini Yüzde 10 ile 34 Oranında Azaltan Önemli Mineral: Magnezyum
Günde 15 dakika yürümek vücudu nasıl değiştirir?
Tüketeceğiniz besinleri kim seçiyor?
Süper Besinler
Çinko mineralinin faydaları
2020 Yılı Beslenme Trendleri
Taş Devri Diyeti
Karaciğer yağlanması
Çekirdek çitlemek neden mi önemli?
Sosyal Medyanın Beslenmeye Etkisi
En güçlü antioksidan: Glutatyon
Bal kabağı mucizesi
Kan grubu diyeti
Market Alışverişleri
Stres durumunda vücudumuzda neler olur?
Narın faydaları
Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?
Obezite Genetik Midir?
L-Karnitin Kullanımı Şart Mı?
Detoks Nedir?
Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?
Popüler Diyetlerin Etkileri
En doğal ilaç; Zencefil
Mental Yeteneklerimizi Güçlendiren Besinler
Aflatoksin
Geçirgen bağırsak sendromu
Diyet içecekler çözüm değildir
Vejetaryen bireyler için beslenme önerileri
Mutlu Eden Besinler
Yemeği Hızlı Mı Yiyorsunuz?
Seçtiğimiz Tabak Neyi Değiştirir?
Yeme Bozuklukları
Sihirli Karışım: Zerdeçal, Karabiber
Duygusal Açlık
ORAC SKOR Nedir?
İnsülin Direnci Nedir?
Mitokondrimizi iyi besleyelim
Protein tozuna ihtiyacımız var mı?
Gut Nedir ?
Obezite Kanseri Nasıl Tetikliyor?
Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir?
Hipertansiyon Hastaları Dikkat! Dash Diyeti Nedir?
Daha Az Uyku Kilo Yapıyor
Vücudun Süpürgesi “Diyet Lifi”
Antibiyotik Kullanırken Nasıl Beslenebilirim?
Sağlık Bağırsaklarda Gizli
Güçlü Kemikler İçin Ne Yapmalıyız?
Sağlıklı mutfak fazla kiloları engeller mi?
Ödem nedir?: Nedenleri ve Çözümleri
Metabolizma Gerçekleri
Çağın Hastalığı: Migren
1-7 Ekim Emzirme Haftası
Çağımızın Sorunu: Hareketsiz Yaşam Tarzı
VERİLEN KİLOLARI KORUYAMAMA: YO-YO SENDROMU