
20 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR EVDE NASIL BESLENMELİ ?
15 Mayıs 2020, CumaTweet |
Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanı Diren Kaptan, sağlığımıza dair bilgi verdi.
20 yaş altı çocuklara korona virüsten korunmak amaçlı evden çıkma yasağı uygulanmaktadır. Evde kalan çocuklar sıkılarak ister istemez bir şeyler yeme ihtiyacı hissedebilir. Bunun yanında hareketsiz de kalmanın etkisi ile maalesef sağlıksız beslenme ile birlikte kilo alımı olabilir.
Bu nedenle evde çocuklar ve ebeveynler sağlıklı beslenmeye dikkat etmelidir.
• Çocukların her besin grubunu yeteri kadar almaları gerekmektedir. Süt ürünleri ( süt, ayran ), et ürünleri ( balık, tavuk, et ), sebze ve meyveler, tahıl grupları ( ekmek, makarna, kuru fasulye) ve yağ grubu ( zeytinyağı, zeytin, ceviz) besin gruplarıdır. Sağlıklı beslenmek için her gün bu besin gruplardan yeterli miktarda tüketilmelidir
• Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Metabolizmanın çalışması ve güne sağlıklı bir şekilde başlayabilmek için vücut enerjiye ihtiyaç duyar. Dengeli ve düzenli bir kahvaltı bu enerji açığını kapatır. Kahvaltı mönüsünde börek, patates kızartması, çikolata gibi yağ içeriği yüksek yiyecekler yerine daha hafif ve sağlıklı yiyecekler bulunmalıdır.
• Bağışıklık sistemini koruyarak hastalık riskini azaltan C vitamininden zengin bol limonlu yeşillik ( maydanoz, marul) eklenmelidir.
• Ayrıca balın içine eklenecek zencefil hastalıklardan korunmada çok önemlidir. Kahvaltı için tercih edilen meyve suları taze sıkılmış olmalı sıkıldıktan en fazla 15 dakika sonrasında tüketilmelidir.
• Ara öğün gibi de düşünülebilecek beslenme saatinde hafif yiyecekler tüketilmelidir. Sağlıklı bir ara öğünde, beyaz peynirli sandviç veya beyaz peynirli tost, ayran ve 1 porsiyon meyve bulunabileceği gibi, ev yapımı az yağlı bir börek, ayran ve bir porsiyon meyve tüketilebilir.
• Köfte, tavuk, pirzola genelde çocukların çok sevdiği ve her öğün tüketseler bile bıkmayacakları besinlerdir. Ancak bu yiyecekler çok yağ içerdiğinden fazla tüketilmesi kilo artışına sebep olabilir.
• Bir öğün et tercih edildiğinde diğer öğün sebze olmalı, çeşit olarak çocuğun sevdiği tercih edilmeli ve sebzeler sahip oldukları C vitaminini kaybetmeden pişirilmelidir. C vitamini kaybını önlemek için sebzeler az suda pişirilmeli ve suları asla dökülmemelidir.
• Meyve porsiyonu özellikle mevsim geçişlerinde 3 porsiyonun altına düşmemeli portakal, mandalina, greyfurt gibi C vitamininden zengin meyveler tercih edilmelidir.
• Asitli içecekler veya hazır meyve suları yerine süt veya ayran tercih edilmelidir. Kemik gelişiminde ve doku onarımından görevli olan süt ve süt ürünleri günde 3 porsiyon tüketilmelidir. Süt sevmeyen çocuklar için süte tarçın, kakao, bal ya da meyve eklenebilir.
• PREBİYOTİK BESİNLER İLE SİNDİRİM SİSTEMİNİZİ KORUYUN
• HAMİLELİKTE COVİD-19 RİSKİ
• RAMAZANDA BESLENME ÖNERİLERİ
• 65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLAR NASIL BESLENMELİ
• COVİD-19 VE BESİNLER
• KiLO VERME DöNEMINDE RAMAZAN AYI
• RAMAZAN AYININ VAZGEÇİLMEZİ; HURMA
• BAĞIŞIKLIK İÇİN A VİTAMİNİ
• BAĞIŞIKLIĞIMIZI GÜÇLENDİRMENİN YOLLARI
• SUMAK İLE İLGİLİ SAĞLIK NOTLARI
• KAFEİN ALIMINA DİKKAT!
• BAĞIŞIKLIK VE UYKU
• NEDEN KIŞIN KİLO ALIRIZ?
• 1-7 Nisan Kanser Haftası
• BESİNLERDEKİ ANTİOKSİDAN KAPASİTE
• TATLI İSTEĞİ İLE NASIL BAŞ EDERİZ?
• KARANFİLİN FAYDALARI
• HAYAT ENERJİMİZİN ÜRETİM YERİ 'MİTOKONDRİ'
• Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Sağlığımızı Tehdit Ediyor
• POLİKİSTİK OVER SENDROMU
• HAYAT ENERJİMİZİN ÜRETİM YERİ 'MİTOKONDRİ'
• FARKINDALIĞINIZI ARTIRIN TUZU AZALTIN...
• KANDİDAYLA SAVAŞAN BESİNLER
• DOĞAL ANTİBİYOTİK: SOĞAN
• KİMLER İYOTSUZ BESLENMELİDİR?
• Dost Bakterilerin Besini Prebiyotikler
• Kabızlığı Önlemek İçin Çözüm Önerileri
• Kafeinsiz Rooibos Çayı
• Anne Sütünü Azaltan Ana Faktörler (
• Atkins Diyeti
• SARIMSAK TÜKETİN HASTALIKLARA KARŞI DİRENÇLİ OLUN
• Hipertansiyona İyi Gelen Yiyecekler
• Vazgeçilmez İçeceğimiz: Çay
• Popüler Diyet Etkileri
• Ihlamurun faydaları nelerdir?
• Diyabet Riskini Yüzde 10 ile 34 Oranında Azaltan Önemli Mineral: Magnezyum
• Günde 15 dakika yürümek vücudu nasıl değiştirir?
• Tüketeceğiniz besinleri kim seçiyor?
• Süper Besinler
• Çinko mineralinin faydaları
• 2020 Yılı Beslenme Trendleri
• Taş Devri Diyeti
• Karaciğer yağlanması
• Çekirdek çitlemek neden mi önemli?
• Sosyal Medyanın Beslenmeye Etkisi
• En güçlü antioksidan: Glutatyon
• Bal kabağı mucizesi
• Kan grubu diyeti
• Market Alışverişleri
• Stres durumunda vücudumuzda neler olur?
• Narın faydaları
• Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?
• Obezite Genetik Midir?
• L-Karnitin Kullanımı Şart Mı?
• Detoks Nedir?
• Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?
• Popüler Diyetlerin Etkileri
• En doğal ilaç; Zencefil
• Mental Yeteneklerimizi Güçlendiren Besinler
• Aflatoksin
• Geçirgen bağırsak sendromu
• Diyet içecekler çözüm değildir
• Vejetaryen bireyler için beslenme önerileri
• Mutlu Eden Besinler
• Yemeği Hızlı Mı Yiyorsunuz?
• Seçtiğimiz Tabak Neyi Değiştirir?
• Yeme Bozuklukları
• Sihirli Karışım: Zerdeçal, Karabiber
• Duygusal Açlık
• ORAC SKOR Nedir?
• İnsülin Direnci Nedir?
• Mitokondrimizi iyi besleyelim
• Protein tozuna ihtiyacımız var mı?
• Gut Nedir ?
• Obezite Kanseri Nasıl Tetikliyor?
• Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir?
• Hipertansiyon Hastaları Dikkat! Dash Diyeti Nedir?
• Daha Az Uyku Kilo Yapıyor
• Vücudun Süpürgesi “Diyet Lifi”
• Antibiyotik Kullanırken Nasıl Beslenebilirim?
• Sağlık Bağırsaklarda Gizli
• Güçlü Kemikler İçin Ne Yapmalıyız?
• Sağlıklı mutfak fazla kiloları engeller mi?
• Ödem nedir?: Nedenleri ve Çözümleri
• Metabolizma Gerçekleri
• Çağın Hastalığı: Migren
• 1-7 Ekim Emzirme Haftası
• Çağımızın Sorunu: Hareketsiz Yaşam Tarzı
• VERİLEN KİLOLARI KORUYAMAMA: YO-YO SENDROMU