Takip Et

SON DAKİKA

İlkay Bedir
Psikolojik Danışman

ANKSİYETEMİZ UYKUMUZU NASIL ETKİLER?

26 Temmuz 2022, Salı

     

Anksiyete son yıllarda daha sık duymaya başladığımız psikolojik rahatsızlıkların başında gelmektedir. Diğer adıyla kaygı bozukluğu olan anksiyeteye sahip kişilerde sürekli bir endişe hali ve geçmiş veya gelecekle ilgili yoğun bir kaygılanma söz konusudur. Günlük hayatımızda elbette kaygı duyacak durumlar yaşayabiliriz ancak anksiyetede yaşanan sürekli ve yoğun kaygı durumu kişinin gündelik yaşamını ve kişilerarası ilişkilerini etkileyebilmektedir. Çoğu zaman anskiyetede tetikleyici bir stres faktörü olabilir. Anksiyetede çarpıntı, ağız kuruluğu, terleme ve mide ağrıları karakteristik semptomlardır. Kişi somut bir nedene dayandıramadığı bir huzursuzluk ve gerginlik hissedebilir.

Peki anksiyete uyku kalitemizi nasıl etkiler?

Kaygı bozukluğu yaşayan kişilerin sağlıklı gece uykusu konusunda problem yaşadıkları bilinmektedir. Bu problemler bazen uykuya geçişte zorluk bazen de uykudan sık sık uyanma olarak baş gösterebilir. Kimi zaman kalitesiz uykunun anksiyeteye neden olduğu kimi zaman da anksiyetenin uykusuzluğa neden olduğuna da bir parantez açmak gerekir.

Çok yoğun bir günün ardından gece uyumak için yattığınızda beyninizi birçok düşünce sardığı olmuştur. Beden uyumak için can atarken siz anksiyetenin size hediyesi düşüncelerinizle baş etmeye çalışırsınız. Gün içinde yaşadığınız olumsuzlukları ertelemek üzerinde düşünmemek belki de anksiyetenin gece baş göstermesine neden olabilir. Kalitesiz bir gece uykusu ertesi gün size konsantrasyon bozukluğu ve gerginlik olarak geri dönebilir. Peki bu döngü nasıl kırılır? Gece anksiyetesiyle baş etmek için birçok yol vardır. Ancak bir uzman yardımı almak en işlevsel çözüm yoludur.

Uyku anksiyetesiyle baş etmek için öncelikle bir gece rutini oluşturmaya çalışabilirsiniz. Yatağa gitmeden önce gevşemenize yardımcı olacak eğlenceli bir film izleme, kitap okuma ya da meditasyon gibi aktivetelere başvurulabilir. Kafein tüketimini uykudan 2-3 saat öncesinde sonlandırmak da rahat bir uyku için faydalı olacaktır. Havadar ve saat, televizyon gibi dikkat dağıtıcıların olmadığı bir oda uyku için en ideal olandır. Ve elbette sağlıklı beslenme. Gece geç saatlerde yenilen ağır ve yağlı yemeklerin uyku kalitenize iyi gelmeyeceği aşikardır.Gece uyumanıza engel olan ve tekrar edip duran düşünceler için bir düşünme zamanı belirleyin. Yani onları yok saymak yerine o konuyu düşünmek için gün içinde bir zaman dilimi belirleyin. Ve en önemlisi gündelik yaşam kalitenizi etkileyen gece anksiyetesi için bir uzmandan yardım alın. 



Yazarın Tüm Yazıları

KENDİNİ KUCAKLAYABİLME: ÖZ ŞEFKAT

15 Kasım 2022, Salı

TÜKENMİŞLİK (BURN-OUT) PSİKOLOJİSİ

8 Kasım 2022, Salı

DUYGUSAL ZEKA

1 Kasım 2022, Salı

BOŞANMANIN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

25 Ekim 2022, Salı

ÇAĞIN RAHATSIZLIĞI: ÇOCUKLARDA DEHB

18 Ekim 2022, Salı

EKRANLARIN GELİŞİME ETKİSİ

11 Ekim 2022, Salı

ÇOCUKLARDA ÖLÜM VE YAS

4 Ekim 2022, Salı

EMPATİ

27 Eylül 2022, Salı

ÇOCUK VE OYUN

20 Eylül 2022, Salı

OKULA DÖNÜŞ KAYGISI

13 Eylül 2022, Salı

DUYGUSAL YEME

6 Eylül 2022, Salı

HELİKOPTER EBEVEYNLİK

30 Ağustos 2022, Salı

2 YAŞ SENDROMU

23 Ağustos 2022, Salı

ERTELEME DAVRANIŞI

16 Ağustos 2022, Salı

KARDEŞ KISKANÇLIĞI

9 Ağustos 2022, Salı

HAYIR DİYEBİLİYOR MUYUZ?

2 Ağustos 2022, Salı

ANKSİYETEMİZ UYKUMUZU NASIL ETKİLER?

26 Temmuz 2022, Salı