Takip Et

SON DAKİKA

İlkay Bedir
Psikolojik Danışman

DUYGUSAL YEME

6 Eylül 2022, Salı

     

Duygusal yeme ya da duygusal yeme bozukluğu en basit tanımıyla kişinin yaşadığı olumsuz duygularla baş edebilmek amacıyla yemek yemesidir. Birey aslında aç olmamasına rağmen tatlı veya abur cubur yer. Duygusal yeme aslında bir tür yeme bozukluğudur.

Kötü bir gün geçirdiğinizde, öfkelendiğinizde ya da kendinizi mutsuz hissettiğinizde kendinizi yemek yerken bulabilirsiniz.Yemek yerken yaşanılan anlık haz ile yaşanılan olumsuz duygu durumu bastırılmaya çalışılır.Duygusal yeme için risk faktörü olan gruplar, ergenler, kilo verme sürecindeki kişiler, yeme bozukluğu olan kişilerdir. Duygusal yeme davranışı kişinin bünyesine fizyolojik olarak da zarar vermektedir. İnsan sağlığına bir bütün olarak bakmak gerektiğinden fizyolojik sağlığın olmadığı bir durumda psikolojik sağlık da bundan etkilenir. Çocukluğunda ebeveynleri tarafından ödül ya da ceza olarak yemeğin kullanılmış olması da yetişkinlikte duygusal yemeyi tetikler.

Duygusal yeme kültürden kültüre farklılık gösterebilmekte ancak kadınlarda daha fazla oranda görülmektedir. Duygusal yemenin normal yemeden farkı ise kişinin ihtiyacından fazla gıda alması, doyduğunu hissetmemesi olabilir. Ardından ise pişmanlık duyulması da gözlenebilir.

Bununla baş edebilmek için ilk olarak duygu düzenleme becerilerinin geliştirilmesi gerekir. Duygularını doğru bir biçimde ifade edip onları inkar etmek yerine yapıcı çözüm yolları geliştirmek de atılacak adımlardandır. Diğer bir çözüm yolu da beslenme-duygu günlüğü tutmaktır. Gün içerisinde hissettiklerinizi ve ardından yediklerinizin notunu tutmak bu konuda farkındalık kazanmak için etkili bir yoldur. Duygularınız ile yediğiniz besinler arasındaki ilişkiyi fark edin. Duygusal yeme davranışınıza eşlik eden bir kilo probleminiz varsa mutlaka bir diyetisyene danışın. Bu süreçte çevrenizden destek alabilir ve bir ruh sağlığı uzmanına da danışabilirsiniz. 



Yazarın Tüm Yazıları

KENDİNİ KUCAKLAYABİLME: ÖZ ŞEFKAT

15 Kasım 2022, Salı

TÜKENMİŞLİK (BURN-OUT) PSİKOLOJİSİ

8 Kasım 2022, Salı

DUYGUSAL ZEKA

1 Kasım 2022, Salı

BOŞANMANIN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

25 Ekim 2022, Salı

ÇAĞIN RAHATSIZLIĞI: ÇOCUKLARDA DEHB

18 Ekim 2022, Salı

EKRANLARIN GELİŞİME ETKİSİ

11 Ekim 2022, Salı

ÇOCUKLARDA ÖLÜM VE YAS

4 Ekim 2022, Salı

EMPATİ

27 Eylül 2022, Salı

ÇOCUK VE OYUN

20 Eylül 2022, Salı

OKULA DÖNÜŞ KAYGISI

13 Eylül 2022, Salı

DUYGUSAL YEME

6 Eylül 2022, Salı

HELİKOPTER EBEVEYNLİK

30 Ağustos 2022, Salı

2 YAŞ SENDROMU

23 Ağustos 2022, Salı

ERTELEME DAVRANIŞI

16 Ağustos 2022, Salı

KARDEŞ KISKANÇLIĞI

9 Ağustos 2022, Salı

HAYIR DİYEBİLİYOR MUYUZ?

2 Ağustos 2022, Salı

ANKSİYETEMİZ UYKUMUZU NASIL ETKİLER?

26 Temmuz 2022, Salı