Takip Et

SON DAKİKA

İlkay Bedir
Psikolojik Danışman

KARDEŞ KISKANÇLIĞI

9 Ağustos 2022, Salı

     

Kıskançlık duygusu insanın sevdiği kişileri paylaşamaması ya da onları kaybetme korkusu ile ortaya çıkar. Aslında herkesin zaman zaman yaşadığı olağan bir duygudur. Kardeş kıskançlığı ise aileye yeni bir çocuğun katılması ile birlikte ondan önceki çocuğun yaşadığı durumdur. Bu durum genellikle ebeveynleri sıkıntılı bir duruma sokabilmektedir.

Çocuklar dünyaya geldiklerinde ilk ilişkilerini anne babalarıyla kurarlar. Daha sonrasında ailelerine katılan ve kardeş adını verdikleri bireyle birlikte ise anne babasıyla kurduğu ilişkiyi kaybedeceğini düşünebilirler. Özellikle ilk çocuklarda evin gözdesi konumundaki çocuk yeni gelen kardeşle birlikte tahtının sarsıldığını düşünür. Evdeki tüm ilgi artık onun üzerinde değildir. Bu da kardeş kıskançlığına sebep olur. Ailesindeki ilgi odağı olmaktan çıktığını düşünen çocukta alt ıslatma, tırnak yeme, emziğe geri dönme, konuşmada gerileme ve öfke sorunları baş gösterebilir.

Kardeşler anne babalarının ilgileri için sürekli rekabet içinde olabilirler. Anne baba ise bazen bu rekabet ortamını kamçılayarak çocuklarında davranış düzenlemesi yapacaklarını düşünebilir. Bu doğru bir davranış olmamakla birlikte kardeşler arasındaki kıskançlığı da arttırır. Bu dönemde çocuklarda saldırganlaşma olabileceği gibi içine kapanma da gözlenebilir.

Peki Ebeveynler Ne Yapmalı?

Anne hamilelik sürecinden itibaren büyük çocuğu kardeşiyle ilgili sürece dahil etmelidir. Onunla duyguları hakkında konuşmak faydalı olacaktır. Kardeşi eve geldikten sonra rutininde olan değişiklerle ilgili onun duygularını anladığınızı belirtin.

Abla/abi olmakla ilgili aşırı vurgulardan kaçının. Çocuğun bu yeni ablalık/abilik sorumluluğuna hazır olup olmadığını iyi gözlemleyin.

Kardeşiyle ilgili çocuğa sorumluluk verilmelidir. Ona vereceğiniz ufak sorumluluklar kardeşiyle daha kolay bağ kurmasına ve onu sahiplenmesine yardımcı olacaktır.

Çocuğun eski rutinine elinizden geldiğince sadık kalın. Az da olsa kaliteli zamanlar geçirin. Beraber oyun oynamak, kitap okumak ya da alışverişe çıkmak olabilir.

Çocuğun kardeşiyle ilgili yaptığı olumlu davranış ve tutumlar gözden kaçırılmamalı ve takdir edilmelidir, böylece bu davranış pekişecektir. 



Yazarın Tüm Yazıları

KENDİNİ KUCAKLAYABİLME: ÖZ ŞEFKAT

15 Kasım 2022, Salı

TÜKENMİŞLİK (BURN-OUT) PSİKOLOJİSİ

8 Kasım 2022, Salı

DUYGUSAL ZEKA

1 Kasım 2022, Salı

BOŞANMANIN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

25 Ekim 2022, Salı

ÇAĞIN RAHATSIZLIĞI: ÇOCUKLARDA DEHB

18 Ekim 2022, Salı

EKRANLARIN GELİŞİME ETKİSİ

11 Ekim 2022, Salı

ÇOCUKLARDA ÖLÜM VE YAS

4 Ekim 2022, Salı

EMPATİ

27 Eylül 2022, Salı

ÇOCUK VE OYUN

20 Eylül 2022, Salı

OKULA DÖNÜŞ KAYGISI

13 Eylül 2022, Salı

DUYGUSAL YEME

6 Eylül 2022, Salı

HELİKOPTER EBEVEYNLİK

30 Ağustos 2022, Salı

2 YAŞ SENDROMU

23 Ağustos 2022, Salı

ERTELEME DAVRANIŞI

16 Ağustos 2022, Salı

KARDEŞ KISKANÇLIĞI

9 Ağustos 2022, Salı

HAYIR DİYEBİLİYOR MUYUZ?

2 Ağustos 2022, Salı

ANKSİYETEMİZ UYKUMUZU NASIL ETKİLER?

26 Temmuz 2022, Salı