Takip Et

SON DAKİKA

İlkay Bedir
Psikolojik Danışman

EKRANLARIN GELİŞİME ETKİSİ

11 Ekim 2022, Salı

     

Teknolojinin hayatımızdaki yeri artık yadsınamaz derecede önemlidir hiç şüphesiz. Teknolojinin önemini ve hayatımızda kapladığı yeri belki de en fazla pandemi döneminde idrak edebildik. Peki teknoloji hayatımıza kattıklarının ardında geriye neler bıraktı? Son zamanlarda özellikle ebeveynlerden sıkça duyduğumuz ve şahit olduğumuz telefonları elinden düşürmeyen bireyler buna örnek gösterilebilir.

Tanımlarına baktığımızda aslında bağımlılık, bir nesneye ya da kişiye karşı duyulan önlenemez istektir. Teknoloji bağımlılığından kastedilen ise bireyin bilgisayar veya telefon üzerinde oynadığı oyunlarla veya daha genel hatlarıyla ekran başında geçirdiği sürenin artmasıdır. Bu saatlerdeki artış giderek bireylerin günlük aktivitelerinde aksaklıklara yol açabilmektedir. Bağımlılık, bireylerde genellikle zevk aldığı aktivite ya da nesneleri (alkol, oyun vb.) gibi zorlayıcı olaylara karşı bir kaçış olarak görülmesiyle başlar. Teknoloji bağımlılığı da özellikle çocuklar ve ergenlerde bu şekilde ortaya çıkmakla birlikte pandemin döneminde ekran süresinin artmasıyla da yükselişe geçmiştir. Yapılan araştırmalar bize gösteriyor ki ekrana maruz kalma süresi arttıkça çocuklarda dikkat ve odaklanmada zorlukların ortaya çıkma oranı da artmakta. Ayrıca ekranların başında çok fazla vakit geçiren çocuklarda sosyal becerilerde ve kişilerarası iletişim becerilerinde zayıflama görülmesi beklenir. Bilgisayardan oynanılan oyunların içeriği de ebeveynler tarafından kontrol edilmelidir. Şiddet içerikli oyunlar oynayan çocuklarda öfke problemi ve saldırgan tutumlar görülebilir. Yine 1-3 yaş arasındaki çocuklarda ekrana maruz kalmanın gelişimi olumsuz etkilediği bilinmekte. Hızlıca kaydırılan ekranlara karşı çocuklar dikkatini uzun süre bir şeyde toplama becerisi kazanamamakta ve daha sabırsız ve tahammülsüz bireyler olarak yetişmektedirler.

Elbette teknoloji çocuklar ve yetişkinler için verimli ve eğlenceli öğrenme araçları olabilir. Teknolojiyi avantaja çevirmek de dezavanatajlarının etkilerini azaltmakta ebeveynlerin elindedir. Çocukların bilgisayar telefon ya da tablet üzerinden oyun oynayarak geçirdikleri vakit için eğlenceli, ailece oynanabilecek alternatifler bulunabilir. Ekran süresi için bir zaman sınırı koyun ve bu sınıra uyulması konusunda tutarlı olun. Son olarak en önemlisi çocukların sosyal öğrenme sonucu çevresindeki yetişkinlerden öğreneceklerini göz ardı etmemeli ve öncelikli olarak kendi ekran sürelerimizi sınırlandırmalıyız. 



Yazarın Tüm Yazıları

KENDİNİ KUCAKLAYABİLME: ÖZ ŞEFKAT

15 Kasım 2022, Salı

TÜKENMİŞLİK (BURN-OUT) PSİKOLOJİSİ

8 Kasım 2022, Salı

DUYGUSAL ZEKA

1 Kasım 2022, Salı

BOŞANMANIN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

25 Ekim 2022, Salı

ÇAĞIN RAHATSIZLIĞI: ÇOCUKLARDA DEHB

18 Ekim 2022, Salı

EKRANLARIN GELİŞİME ETKİSİ

11 Ekim 2022, Salı

ÇOCUKLARDA ÖLÜM VE YAS

4 Ekim 2022, Salı

EMPATİ

27 Eylül 2022, Salı

ÇOCUK VE OYUN

20 Eylül 2022, Salı

OKULA DÖNÜŞ KAYGISI

13 Eylül 2022, Salı

DUYGUSAL YEME

6 Eylül 2022, Salı

HELİKOPTER EBEVEYNLİK

30 Ağustos 2022, Salı

2 YAŞ SENDROMU

23 Ağustos 2022, Salı

ERTELEME DAVRANIŞI

16 Ağustos 2022, Salı

KARDEŞ KISKANÇLIĞI

9 Ağustos 2022, Salı

HAYIR DİYEBİLİYOR MUYUZ?

2 Ağustos 2022, Salı

ANKSİYETEMİZ UYKUMUZU NASIL ETKİLER?

26 Temmuz 2022, Salı