
Mitokondrimizi iyi besleyelim
13 Kasım 2019, ÇarşambaTweet |
Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin beslenme uzmanlarından Yeşim Üngör Aktar mitokondrimizi beslemeye dair bilgiler verecek.
Hepimizin bildiği üzere hücrelerimizde en önemli organlarımızdan biridir mitokondri. Başlıca görevi enerji meydana getirmektir ve bu sayede metabolizma için çok önemlidir. Bu noktada tükettiğimiz besinlerin sindirilmesinden sonra kana karışıp hücrelerde bulunan mitokondri üzerinde etkisi çok büyüktür. Çünkü besinlerin vücutta emildikten sonraki sürecinde etkileri görülmektedir.
Yeterli ve dengeli beslenme herkes için önemlidir. Kişinin günlük beslenmesinde tükettiği besinlerin yarısının karbonhidratlardan ,%15 proteinden ve yaklaşık %30 unun yağ grubundan gelmesi gerekmektedir.
Ancak Son yıllarda beslenmede karbonhidrat oranını minimuma indirip yağlara (özellikle hayvansal kaynaklı olanlara) ağırlık verilmesinin sağlık açısından yararlı olduğuna dair görüşler ileri sürülmektedir. Oysa bilimsel araştırmalar bu öneriyi doğrulamamaktadır. Fazla yağlı beslenme, mitokondri fonksiyonları üzerinde olumsuz etkilidir.
1-Mitokondrinin yapısal ve fonksiyonel bozukluklarına neden olmaktadır. Doğru ve sağlıklı çalışmayan mitokondri metabolizmanın yavaşlaması üzerine etkisine neden olacaktır.
2- Diğer bir etkisi ise yağların parçalanmasını sağlayan KARNİTİN bileşiğinin mitokondriye girememesine neden olur ve ortamda çok fazla yağın birikimine neden olur. Bu yağlar da özellikle karaciğer etrafında birikerek uzun vadede karaciğer yağlanmasına , karın bölgesindeki yağlanmaya ,kolesterol değerlerinde yükselmeye neden olabilmektedir.
O yüzden karbonhidratsız bir diyet yaşam tarzınız olmamalı, dengeli beslenerek kilonuzu kontrol altında tutmalısınız
Sağlıklı karbonhidrat grubu besinleri ise :
tam tahıllı veya tam buğday unundan yapılmış mamuller (tambuğday ekmeği, tam tahıllı ekmek, tam tahıl unundan yapılmış ev yapımı yufka..)
Bulgur
Karabuğday
Kinoa
Chia tohumu
Yulaf ezmesi
Kurubaklagiller ( kurufasulye, nohut, mercimek vb..)
Meyve ve sebzeler
Yetişkin bireyler için
günde 4-6 dilim tam buğday ekmeği
2-3 porsiyon taze meyve
3 porsiyon sebze
4-6 kaşık pilav/ kepekli makarna/ tam buğday unundan yapılmış erişte
Haftanın 1-2 günü kurubakliyat tüketmesi alınması gereken sağlıklı karbonhidrat grubunu yeterli miktarda tüketmesi açısından önemlidir.
• KARIŞAN İKİ KAVRAM, ÇÖLYAK HASTALIĞI İLE GLÜTEN HASSASİYETİ
• KAFEİN ALIMINA DİKKAT!
• PROBİYOTİK VE PREBİYOTİKLER
• AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞININ KORUNMASI VE GELİŞMESİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ
• KARACİĞER KORUYUCU BESLENME NASIL OLMALI?
• DOĞAL ANTİBİYOTİK: SOĞAN
• SPORCU BESLENMESİ
• DÜŞÜK MİDE ASİDİ EMİLİM BOZUKLUĞUNA NEDEN OLABİLİYOR!
• Ruh Halinizi Beslenmenin Gücü İle Düzeltin
• KARACİĞER YAĞLANMASI ÖNEMLİ Mİ?
• Detoks nedir? Ne zaman yapılır?
• 20 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR EVDE NASIL BESLENMELİ ?
• PREBİYOTİK BESİNLER İLE SİNDİRİM SİSTEMİNİZİ KORUYUN
• HAMİLELİKTE COVİD-19 RİSKİ
• RAMAZANDA BESLENME ÖNERİLERİ
• 65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLAR NASIL BESLENMELİ
• COVİD-19 VE BESİNLER
• KiLO VERME DöNEMINDE RAMAZAN AYI
• RAMAZAN AYININ VAZGEÇİLMEZİ; HURMA
• BAĞIŞIKLIK İÇİN A VİTAMİNİ
• BAĞIŞIKLIĞIMIZI GÜÇLENDİRMENİN YOLLARI
• SUMAK İLE İLGİLİ SAĞLIK NOTLARI
• KAFEİN ALIMINA DİKKAT!
• BAĞIŞIKLIK VE UYKU
• NEDEN KIŞIN KİLO ALIRIZ?
• 1-7 Nisan Kanser Haftası
• BESİNLERDEKİ ANTİOKSİDAN KAPASİTE
• TATLI İSTEĞİ İLE NASIL BAŞ EDERİZ?
• KARANFİLİN FAYDALARI
• HAYAT ENERJİMİZİN ÜRETİM YERİ 'MİTOKONDRİ'
• Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Sağlığımızı Tehdit Ediyor
• POLİKİSTİK OVER SENDROMU
• HAYAT ENERJİMİZİN ÜRETİM YERİ 'MİTOKONDRİ'
• FARKINDALIĞINIZI ARTIRIN TUZU AZALTIN...
• KANDİDAYLA SAVAŞAN BESİNLER
• DOĞAL ANTİBİYOTİK: SOĞAN
• KİMLER İYOTSUZ BESLENMELİDİR?
• Dost Bakterilerin Besini Prebiyotikler
• Kabızlığı Önlemek İçin Çözüm Önerileri
• Kafeinsiz Rooibos Çayı
• Anne Sütünü Azaltan Ana Faktörler (
• Atkins Diyeti
• SARIMSAK TÜKETİN HASTALIKLARA KARŞI DİRENÇLİ OLUN
• Hipertansiyona İyi Gelen Yiyecekler
• Vazgeçilmez İçeceğimiz: Çay
• Popüler Diyet Etkileri
• Ihlamurun faydaları nelerdir?
• Diyabet Riskini Yüzde 10 ile 34 Oranında Azaltan Önemli Mineral: Magnezyum
• Günde 15 dakika yürümek vücudu nasıl değiştirir?
• Tüketeceğiniz besinleri kim seçiyor?
• Süper Besinler
• Çinko mineralinin faydaları
• 2020 Yılı Beslenme Trendleri
• Taş Devri Diyeti
• Karaciğer yağlanması
• Çekirdek çitlemek neden mi önemli?
• Sosyal Medyanın Beslenmeye Etkisi
• En güçlü antioksidan: Glutatyon
• Bal kabağı mucizesi
• Kan grubu diyeti
• Market Alışverişleri
• Stres durumunda vücudumuzda neler olur?
• Narın faydaları
• Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?
• Obezite Genetik Midir?
• L-Karnitin Kullanımı Şart Mı?
• Detoks Nedir?
• Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?
• Popüler Diyetlerin Etkileri
• En doğal ilaç; Zencefil
• Mental Yeteneklerimizi Güçlendiren Besinler
• Aflatoksin
• Geçirgen bağırsak sendromu
• Diyet içecekler çözüm değildir
• Vejetaryen bireyler için beslenme önerileri
• Mutlu Eden Besinler
• Yemeği Hızlı Mı Yiyorsunuz?
• Seçtiğimiz Tabak Neyi Değiştirir?
• Yeme Bozuklukları
• Sihirli Karışım: Zerdeçal, Karabiber
• Duygusal Açlık
• ORAC SKOR Nedir?
• İnsülin Direnci Nedir?
• Mitokondrimizi iyi besleyelim
• Protein tozuna ihtiyacımız var mı?
• Gut Nedir ?
• Obezite Kanseri Nasıl Tetikliyor?
• Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir?
• Hipertansiyon Hastaları Dikkat! Dash Diyeti Nedir?
• Daha Az Uyku Kilo Yapıyor
• Vücudun Süpürgesi “Diyet Lifi”
• Antibiyotik Kullanırken Nasıl Beslenebilirim?
• Sağlık Bağırsaklarda Gizli
• Güçlü Kemikler İçin Ne Yapmalıyız?
• Sağlıklı mutfak fazla kiloları engeller mi?
• Ödem nedir?: Nedenleri ve Çözümleri
• Metabolizma Gerçekleri
• Çağın Hastalığı: Migren
• 1-7 Ekim Emzirme Haftası
• Çağımızın Sorunu: Hareketsiz Yaşam Tarzı
• VERİLEN KİLOLARI KORUYAMAMA: YO-YO SENDROMU