
Hipertansiyona İyi Gelen Yiyecekler
14 Şubat 2020, CumaTweet |
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr Banu Öztürk Ceyhan muayenesinin Beslenme Uzmanlarından İsmail Coşkun hipertansiyona iyi gelen yiyecekleri anlattı.
Limon
Limon C vitamini içerir ve antioksidant etki gösterir. Aynı zamanda asidiktir ve kan sulandırıcı etkiye sahiptir. Limon kan damarlarının esnekliğini sağlamaktadır. Böylelikle kan basıncında düşüşü sağlamaktadır. Düzenli tüketiminde kan basıncının yükselmesini engellediği bildirilmiştir.
Sarımsak
Sarımsak nitrik asit ve hidrojen sülfür içermektedir. Bu iki etmen kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir. Sarımsak aynı zamanda antioksidanttır. Çiğ ve pişmiş olarak tüketimi önerilmektedir.
Kakao
Kaliteli kakao antioksidant özelliğe sahiptir. Bu nedenle kalp damar sağlığında koruyucu etki göstermekte ve kan basıncında düşüşü sağlamaktadır. Sağlıklı bireyler için koruyucu etki açısından günlük en fazla 15-20 gram en az %70 kakao içeren bitter çikolata önerilebilmektedir.
Domates
Domates likopen içermektedir. Bu madde antioksidant özellikte aynı zamanda kolesterol düşürücü etkiye sahip olmasından dolayı kalp damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu bildirilmiştir. Aynı zamanda kan basıncı düşürücü etkiye de sahiptir.
Havuç
Havuç potasyum ve nitrattan zengindir, A vitamini içerir. Kalp ve damar sağlığı üzerine olumlu etkiye sahiptir. Damarların daralmasını engelleyerek kan basıncındaki artışa engel olmaktadır.
Kereviz
Kereviz ftalit adında bir madde içermekte ve damar sağlığında koruyucu etkiye sahip olduğu bildirilmiştir. Hipertansiyondan korunmak için tüketimi önerilmektedir.
Kayısı
Kayısı bol miktarda potasyum içermektedir. Buda kalp damar sağlığında koruyucu etki göstermektedir.
Muz
Muz potasyum ve fosfor minerallerini bol miktarda içermektedir. Bu mineraller kalp damar sağlığını koruyucu etki göstermektedir.
Dash Diyeti
Daha düşük kan basıncı diyeti olarak planlanan bir beslenme programıdır. Amaç kalp damar sağlığını koruyarak daha düşük kan basıncı sağlamaktır. Hipertansiyon görülen bireylerde bilimsel olarak DASH diyeti uygulanmış ve olumlu etkiler tespit edilmiştir. DASH diyeti hipertansiyon durumunda diyet protokolü halini almıştır. En birincil amaç beslenmede tuz miktarını kısıtlamak ve kanın damarlara olan basıncını azaltarak kalp damar, böbrek sağlığını korumaya çalışmaktır. Hipertansiyon durumunda obezitenin engellenebilmesi içinde vücut ağırlığını dengelemek için porsiyonlamaya da önem verilmektedir.
DASH Diyeti İpuçları;
Beslenmedeki yağ miktarının azaltması,
Sebze ve meyve tüketiminin arttırılması,
Ilımlı miktarda kuruyemiş tüketimi,
Yağsız balık ve beyaz et tüketimin artırılarak, kırmızı et tüketiminin azaltılması,
Hazır gıda ürünleri, konserve yiyecekler, tuzlu salamuraların beslenmede tamamen yasaklanması
Soslu yiyecek tüketiminin yasaklanması
Kilo artışını önlemek için basit karbonhidrat içeren hamur işi vb. gıda tüketiminin sınırlandırılması,
Kalsiyum ve magnezyum kalp sağlığı için önemli minerallerdir, bu nedenle tüketiminin artırılması, genel beslenme planını oluşturmaktır.
ÖNEMLİ NOT: DASH diyeti yapılıyor gerekçesi ile ilaç bırakılmamalıdır.
Ülkemizde tuz tüketimi ve kan basıncı ile ilgili yapılan bir çalışmada ortalama günlük 18 gram tuz tüketiminin olduğu bildirilmiştir. Beslenme il alınan başlıca tuz kaynakları peynir, turşu, zeytin, salça ve yemeğin tadına bakmadan bilinçsiz tuz eklenmesi olduğu bildirilmiştir. Batı toplumlarında günlük ortalama tuz alımının 9-12 gram olduğu bildirilirken hipertansiyon durumunda yapılan DASH diyetinde günlük ortalama 5-6 gram tuz alınmaktadır.
Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) Korunma
Risk faktörleri bulunan bireylerin düzenli olarak kan basınç ölçümü yaptırması gerekmekte, bununla birlikte koruyucu önlemler olarak, vücut ağırlığının dengelemesi gerekmektedir. Obeziteden korunmak gerekmektedir. Düzenli ve dengeli beslenilmesi gerekmektedir. Bunun için;
Yağsız et, peynir, süt ve yoğurt tüketilmelidir.
Posa içeriği yüksek sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Günlük 5porsiyon sebze ve meyve önerilmektedir.
Tam tahıllı ürünler tercih edilmelidir.
Beslenmede tuz miktarını dengeli tutmalı, günlük tuz tüketimi 6 gramdan fazla olmamalıdır. (1 çay kaşığı tuz 6 gramdır)
Düzenli egzersiz ve spor yapılmalı,
Alkol tüketimi ılımlı ölçüde olmalıdır.
Hazır gıda tüketiminde etiket okunmalı, tuz miktarına dikkat edilmelidir.
• KARIŞAN İKİ KAVRAM, ÇÖLYAK HASTALIĞI İLE GLÜTEN HASSASİYETİ
• KAFEİN ALIMINA DİKKAT!
• PROBİYOTİK VE PREBİYOTİKLER
• AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞININ KORUNMASI VE GELİŞMESİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ
• KARACİĞER KORUYUCU BESLENME NASIL OLMALI?
• DOĞAL ANTİBİYOTİK: SOĞAN
• SPORCU BESLENMESİ
• DÜŞÜK MİDE ASİDİ EMİLİM BOZUKLUĞUNA NEDEN OLABİLİYOR!
• Ruh Halinizi Beslenmenin Gücü İle Düzeltin
• KARACİĞER YAĞLANMASI ÖNEMLİ Mİ?
• Detoks nedir? Ne zaman yapılır?
• 20 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR EVDE NASIL BESLENMELİ ?
• PREBİYOTİK BESİNLER İLE SİNDİRİM SİSTEMİNİZİ KORUYUN
• HAMİLELİKTE COVİD-19 RİSKİ
• RAMAZANDA BESLENME ÖNERİLERİ
• 65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLAR NASIL BESLENMELİ
• COVİD-19 VE BESİNLER
• KiLO VERME DöNEMINDE RAMAZAN AYI
• RAMAZAN AYININ VAZGEÇİLMEZİ; HURMA
• BAĞIŞIKLIK İÇİN A VİTAMİNİ
• BAĞIŞIKLIĞIMIZI GÜÇLENDİRMENİN YOLLARI
• SUMAK İLE İLGİLİ SAĞLIK NOTLARI
• KAFEİN ALIMINA DİKKAT!
• BAĞIŞIKLIK VE UYKU
• NEDEN KIŞIN KİLO ALIRIZ?
• 1-7 Nisan Kanser Haftası
• BESİNLERDEKİ ANTİOKSİDAN KAPASİTE
• TATLI İSTEĞİ İLE NASIL BAŞ EDERİZ?
• KARANFİLİN FAYDALARI
• HAYAT ENERJİMİZİN ÜRETİM YERİ 'MİTOKONDRİ'
• Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Sağlığımızı Tehdit Ediyor
• POLİKİSTİK OVER SENDROMU
• HAYAT ENERJİMİZİN ÜRETİM YERİ 'MİTOKONDRİ'
• FARKINDALIĞINIZI ARTIRIN TUZU AZALTIN...
• KANDİDAYLA SAVAŞAN BESİNLER
• DOĞAL ANTİBİYOTİK: SOĞAN
• KİMLER İYOTSUZ BESLENMELİDİR?
• Dost Bakterilerin Besini Prebiyotikler
• Kabızlığı Önlemek İçin Çözüm Önerileri
• Kafeinsiz Rooibos Çayı
• Anne Sütünü Azaltan Ana Faktörler (
• Atkins Diyeti
• SARIMSAK TÜKETİN HASTALIKLARA KARŞI DİRENÇLİ OLUN
• Hipertansiyona İyi Gelen Yiyecekler
• Vazgeçilmez İçeceğimiz: Çay
• Popüler Diyet Etkileri
• Ihlamurun faydaları nelerdir?
• Diyabet Riskini Yüzde 10 ile 34 Oranında Azaltan Önemli Mineral: Magnezyum
• Günde 15 dakika yürümek vücudu nasıl değiştirir?
• Tüketeceğiniz besinleri kim seçiyor?
• Süper Besinler
• Çinko mineralinin faydaları
• 2020 Yılı Beslenme Trendleri
• Taş Devri Diyeti
• Karaciğer yağlanması
• Çekirdek çitlemek neden mi önemli?
• Sosyal Medyanın Beslenmeye Etkisi
• En güçlü antioksidan: Glutatyon
• Bal kabağı mucizesi
• Kan grubu diyeti
• Market Alışverişleri
• Stres durumunda vücudumuzda neler olur?
• Narın faydaları
• Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?
• Obezite Genetik Midir?
• L-Karnitin Kullanımı Şart Mı?
• Detoks Nedir?
• Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?
• Popüler Diyetlerin Etkileri
• En doğal ilaç; Zencefil
• Mental Yeteneklerimizi Güçlendiren Besinler
• Aflatoksin
• Geçirgen bağırsak sendromu
• Diyet içecekler çözüm değildir
• Vejetaryen bireyler için beslenme önerileri
• Mutlu Eden Besinler
• Yemeği Hızlı Mı Yiyorsunuz?
• Seçtiğimiz Tabak Neyi Değiştirir?
• Yeme Bozuklukları
• Sihirli Karışım: Zerdeçal, Karabiber
• Duygusal Açlık
• ORAC SKOR Nedir?
• İnsülin Direnci Nedir?
• Mitokondrimizi iyi besleyelim
• Protein tozuna ihtiyacımız var mı?
• Gut Nedir ?
• Obezite Kanseri Nasıl Tetikliyor?
• Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir?
• Hipertansiyon Hastaları Dikkat! Dash Diyeti Nedir?
• Daha Az Uyku Kilo Yapıyor
• Vücudun Süpürgesi “Diyet Lifi”
• Antibiyotik Kullanırken Nasıl Beslenebilirim?
• Sağlık Bağırsaklarda Gizli
• Güçlü Kemikler İçin Ne Yapmalıyız?
• Sağlıklı mutfak fazla kiloları engeller mi?
• Ödem nedir?: Nedenleri ve Çözümleri
• Metabolizma Gerçekleri
• Çağın Hastalığı: Migren
• 1-7 Ekim Emzirme Haftası
• Çağımızın Sorunu: Hareketsiz Yaşam Tarzı
• VERİLEN KİLOLARI KORUYAMAMA: YO-YO SENDROMU