Takip Et

Dr. Banu Öztürk Ceyhan

FARKINDALIĞINIZI ARTIRIN TUZU AZALTIN...

11 Mart 2020, Çarşamba

     

Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanı Yeşim Üngör Aktar tuz ile ilgili farkındalığın artırılması ve sağlıklı tüketimi anlattı.

Tuz, besinlerin doğal bileşiminde bulunduğu gibi, deniz tuzu (deniz suyunun buharlaştırılması

ile elde edilir) ve kaya tuzu (halite, göl yataklarından veya toprak altından elde edilir, kurutulur) olarak da elde edilir. Genel olarak tuz sodyum ve klorürden oluşur. Sodyum klorür içeriği tüm tuzlarda (kaya, deniz, sofra tuzu) yaklaşık olarak aynıdır.

Dünya Sağlık Örgütü günlük kişi başı tuz tüketimini 5 gramın altında önermektedir ve bu miktar bir tepeleme bir çay kaşığına (silme bir tatlı kaşığına) denk gelmektedir. Günlük olarak

tüketilmesi önerilen bu miktar; gün içinde tüm besinlerimizle aldığımız tuzu (sodyumu) da

kapsamaktadır.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Beslenme Rehberi’ ne göre; aşırı tuz (sodyum) tüketimi; kardiyovasküler hastalıklar, böbrek hastalıkları, hipertansiyon, inme, osteoporoz ve bazı kanser türlerinin oluşmasına neden olabilmektedir. Tuz tüketimi 5 gramı (1 tepeleme çay kaşığı veya 1silme tatlı kaşığı) aşmamalıdır. Tüketilen tuz iyotlu olmalıdır.

Sağlık Bakanlığı’ nın Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması, 2017 çalışmasına göre günlük kişi başı tuz tüketiminin 10.2 g/gün olduğu saptanmıştır. Bu değer Dünya Sağlık Örgütü’ nün önerdiği günlük tüketim miktarının iki katıdır.

Günlük beslenme düzeninde tuzu bir gram kadar azaltmak; felçten % 5, kalp krizinden ise %3 oranında korunmak anlamına geliyor.

9-15 mart tuza dikkat haftasına girmişken tuz tüketiminin çok fazla olduğu bir toplumda yaşıyorken hadi biz neler yapabiliriz bunu gözden geçirelim...

Günlük hayatınızda tuz tüketiminizi azaltmak için öneriler :

Tuza alternatifleri deneyin. Yediğimiz gıdalara tuz dışında tatlar katmak işleri kolaylaştırır. Limon, karabiber, kırmızıbiber, kimyon, sirke, nane, kekik, soğan, sarımsak, baharatlar, değişik otlar gibi…

Evde yemekleri az tuzlu ya da tuzsuz pişirin.

Kahvaltıya dikkat: Kahvaltıda tüketilen peynir, zeytin, sucuk, salam, sosis, ekmek, simit, poğaça önemli tuz kaynaklarıdır. Bazı tür peynirlerin içindeki tuz miktarı deniz suyundan fazla olabilir. Günümüzde peynir ve zeytinde daha az tuzlu seçenekler vardır, az tuzlu seçeneklerin içinde bile gereğinden fazla tuz olabilir. Suda bekleterek peynirin içindeki tuz daha da azaltılabilir. Tuzsuz lor peyniri iyi bir alternatif olabilir.

Hamur işlerini azaltın. Makarna, erişte, mantı, pizza, simit, poğaça, börek, kuru pasta, yaş pasta gibi hamur işleri de önemli tuz kaynağı olabilir.

Dışarıda yemek yerken dikkat edin. Dışarıda yenilen yemekler gerek tuz azaltılmasında gerekse de kilo vermede en zayıf halkalardan birisidir. Öncelikle diyete uygun alternatif sunabilen lokantalar tercih edilebilir. Yemeğe mümkünse aç gitmemek yeme kontrolünü daha iyi sağlar. Salata masaya mutlaka tuz eklenmeden ve yağ dökülmeden gelmelidir. Yoğurt ve ayran iyi seçeneklerdir. Ara sıcaklar genellikle hem tuzlu hem de yağlıdır. Tatlı yerine meyve daha sağlıklıdır. Yemek esnasında bol su içilebilir. Yemeklerde ve salatada tuz yerine limon, kekik, karabiber, nane gibi tatlandırıcılar kullanılabilir.

Yemeklerinizde kullandığınız salçanın tuz miktarını düşündüğümüz zaman yemek pişerken tekrar tuz kullanmamanız daha iyi olacaktır.

Ekmeklerinizin tuzsuz olmasına özen gösterin

Sofrada ekstra tuz kullanmayın.

Tüketilen birçok paketlenmiş gıdanın içinde de tuz bulunmaktadır. Araştırmalar tuz tüketiminin çoğunun ambalajlı ürünlerdeki yani işlenmiş gıdalardaki sodyum kaynaklı olduğunu göstermiştir. 1 g sodyum 2.5 g tuza eşittir. Ambalajlı bir gıda etiketinde yazan sodyum değerinden ne kadar tuz (sodyum klorür) içerdiğini öğrenmek için, sodyum değerini 2,5 ile çarpmak gerekmektedir. 100 g gıda için 1 g sodyum konsantrasyonuna sahip olması, bu ürünün 2,5 g tuz içerdiği anlamına gelmektedir. Aynı ürünün 250 gr’ı ise 6.25 gr tuz içerir. Bu değer günlük önerilen 5 gr’ın üzerinde tuz tüketmemize neden olur.

Evde yapılan turşu, salça, tarhana, yaprak salamurası, kurutularak saklanılan gıdaları hazırlarken daha az tuz kullanın veya daha az tüketin.

Yüksek miktarda tuz içerdiği bilinen hazır soslar, hazır çorbalar, yemeklik katkı maddeleri, atıştırmalık ürünler, tuzlanmış kuruyemişler, mineralli içecekleri ve işlenmiş gıda ürünlerini daha az tüketin. 



Yazarın Tüm Yazıları

Sağlıklı Yaşama Giden Yol: Mikrobiyota

15 Ekim 2021, Cuma

KARIŞAN İKİ KAVRAM, ÇÖLYAK HASTALIĞI İLE GLÜTEN HASSASİYETİ

10 Mayıs 2021, Pazartesi

KAFEİN ALIMINA DİKKAT!

26 Nisan 2021, Pazartesi

PROBİYOTİK VE PREBİYOTİKLER

19 Nisan 2021, Pazartesi

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞININ KORUNMASI VE GELİŞMESİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ

12 Nisan 2021, Pazartesi

KARACİĞER KORUYUCU BESLENME NASIL OLMALI?

5 Nisan 2021, Pazartesi

DOĞAL ANTİBİYOTİK: SOĞAN

29 Mart 2021, Pazartesi

SPORCU BESLENMESİ

22 Mart 2021, Pazartesi

DÜŞÜK MİDE ASİDİ EMİLİM BOZUKLUĞUNA NEDEN OLABİLİYOR!

8 Mart 2021, Pazartesi

Ruh Halinizi Beslenmenin Gücü İle Düzeltin

1 Mart 2021, Pazartesi

KARACİĞER YAĞLANMASI ÖNEMLİ Mİ?

22 Şubat 2021, Pazartesi

Detoks nedir? Ne zaman yapılır?

15 Şubat 2021, Pazartesi

20 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR EVDE NASIL BESLENMELİ ?

15 Mayıs 2020, Cuma

PREBİYOTİK BESİNLER İLE SİNDİRİM SİSTEMİNİZİ KORUYUN

13 Mayıs 2020, Çarşamba

HAMİLELİKTE COVİD-19 RİSKİ

11 Mayıs 2020, Pazartesi

RAMAZANDA BESLENME ÖNERİLERİ

8 Mayıs 2020, Cuma

65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLAR NASIL BESLENMELİ

6 Mayıs 2020, Çarşamba

COVİD-19 VE BESİNLER

4 Mayıs 2020, Pazartesi

KiLO VERME DöNEMINDE RAMAZAN AYI

30 Nisan 2020, Perşembe

RAMAZAN AYININ VAZGEÇİLMEZİ; HURMA

27 Nisan 2020, Pazartesi

BAĞIŞIKLIK İÇİN A VİTAMİNİ

22 Nisan 2020, Çarşamba

BAĞIŞIKLIĞIMIZI GÜÇLENDİRMENİN YOLLARI

22 Nisan 2020, Çarşamba

SUMAK İLE İLGİLİ SAĞLIK NOTLARI

20 Nisan 2020, Pazartesi

KAFEİN ALIMINA DİKKAT!

17 Nisan 2020, Cuma

BAĞIŞIKLIK VE UYKU

13 Nisan 2020, Pazartesi

NEDEN KIŞIN KİLO ALIRIZ?

10 Nisan 2020, Cuma

1-7 Nisan Kanser Haftası

6 Nisan 2020, Pazartesi

BESİNLERDEKİ ANTİOKSİDAN KAPASİTE

1 Nisan 2020, Çarşamba

TATLI İSTEĞİ İLE NASIL BAŞ EDERİZ?

30 Mart 2020, Pazartesi

KARANFİLİN FAYDALARI

23 Mart 2020, Pazartesi

HAYAT ENERJİMİZİN ÜRETİM YERİ 'MİTOKONDRİ'

21 Mart 2020, Cumartesi

Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Sağlığımızı Tehdit Ediyor

18 Mart 2020, Çarşamba

POLİKİSTİK OVER SENDROMU

16 Mart 2020, Pazartesi

HAYAT ENERJİMİZİN ÜRETİM YERİ 'MİTOKONDRİ'

13 Mart 2020, Cuma

FARKINDALIĞINIZI ARTIRIN TUZU AZALTIN...

11 Mart 2020, Çarşamba

KANDİDAYLA SAVAŞAN BESİNLER

9 Mart 2020, Pazartesi

DOĞAL ANTİBİYOTİK: SOĞAN

6 Mart 2020, Cuma

KİMLER İYOTSUZ BESLENMELİDİR?

4 Mart 2020, Çarşamba

Dost Bakterilerin Besini Prebiyotikler

2 Mart 2020, Pazartesi

Kabızlığı Önlemek İçin Çözüm Önerileri

28 Şubat 2020, Cuma

Kafeinsiz Rooibos Çayı

26 Şubat 2020, Çarşamba

Anne Sütünü Azaltan Ana Faktörler (

21 Şubat 2020, Cuma

Atkins Diyeti

19 Şubat 2020, Çarşamba

SARIMSAK TÜKETİN HASTALIKLARA KARŞI DİRENÇLİ OLUN

17 Şubat 2020, Pazartesi

Hipertansiyona İyi Gelen Yiyecekler

14 Şubat 2020, Cuma

Vazgeçilmez İçeceğimiz: Çay

12 Şubat 2020, Çarşamba

Popüler Diyet Etkileri

10 Şubat 2020, Pazartesi

Ihlamurun faydaları nelerdir?

7 Şubat 2020, Cuma

Diyabet Riskini Yüzde 10 ile 34 Oranında Azaltan Önemli Mineral: Magnezyum

5 Şubat 2020, Çarşamba

Günde 15 dakika yürümek vücudu nasıl değiştirir?

3 Şubat 2020, Pazartesi

Tüketeceğiniz besinleri kim seçiyor?

31 Ocak 2020, Cuma

Süper Besinler

29 Ocak 2020, Çarşamba

Çinko mineralinin faydaları

27 Ocak 2020, Pazartesi

2020 Yılı Beslenme Trendleri

24 Ocak 2020, Cuma

Taş Devri Diyeti

22 Ocak 2020, Çarşamba

Karaciğer yağlanması

20 Ocak 2020, Pazartesi

Çekirdek çitlemek neden mi önemli?

17 Ocak 2020, Cuma

Sosyal Medyanın Beslenmeye Etkisi

15 Ocak 2020, Çarşamba

En güçlü antioksidan: Glutatyon

13 Ocak 2020, Pazartesi

Bal kabağı mucizesi

9 Ocak 2020, Perşembe

Kan grubu diyeti

3 Ocak 2020, Cuma

Market Alışverişleri

1 Ocak 2020, Çarşamba

Stres durumunda vücudumuzda neler olur?

31 Aralık 2019, Salı

Narın faydaları

30 Aralık 2019, Pazartesi

Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?

27 Aralık 2019, Cuma

Obezite Genetik Midir?

25 Aralık 2019, Çarşamba

L-Karnitin Kullanımı Şart Mı?

23 Aralık 2019, Pazartesi

Detoks Nedir?

20 Aralık 2019, Cuma

Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?

18 Aralık 2019, Çarşamba

Popüler Diyetlerin Etkileri

16 Aralık 2019, Pazartesi

En doğal ilaç; Zencefil

13 Aralık 2019, Cuma

Mental Yeteneklerimizi Güçlendiren Besinler

11 Aralık 2019, Çarşamba

Aflatoksin

8 Aralık 2019, Pazar

Geçirgen bağırsak sendromu

6 Aralık 2019, Cuma

Diyet içecekler çözüm değildir

4 Aralık 2019, Çarşamba

Vejetaryen bireyler için beslenme önerileri

2 Aralık 2019, Pazartesi

Mutlu Eden Besinler

30 Kasım 2019, Cumartesi

Yemeği Hızlı Mı Yiyorsunuz?

29 Kasım 2019, Cuma

Seçtiğimiz Tabak Neyi Değiştirir?

27 Kasım 2019, Çarşamba

Yeme Bozuklukları

25 Kasım 2019, Pazartesi

Sihirli Karışım: Zerdeçal, Karabiber

22 Kasım 2019, Cuma

Duygusal Açlık

20 Kasım 2019, Çarşamba

ORAC SKOR Nedir?

18 Kasım 2019, Pazartesi

İnsülin Direnci Nedir?

15 Kasım 2019, Cuma

Mitokondrimizi iyi besleyelim

13 Kasım 2019, Çarşamba

Protein tozuna ihtiyacımız var mı?

11 Kasım 2019, Pazartesi

Gut Nedir ?

8 Kasım 2019, Cuma

Obezite Kanseri Nasıl Tetikliyor?

4 Kasım 2019, Pazartesi

Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir?

1 Kasım 2019, Cuma

Hipertansiyon Hastaları Dikkat! Dash Diyeti Nedir?

30 Ekim 2019, Çarşamba

Daha Az Uyku Kilo Yapıyor

26 Ekim 2019, Cumartesi

Vücudun Süpürgesi “Diyet Lifi”

23 Ekim 2019, Çarşamba

Antibiyotik Kullanırken Nasıl Beslenebilirim?

21 Ekim 2019, Pazartesi

Sağlık Bağırsaklarda Gizli

19 Ekim 2019, Cumartesi

Güçlü Kemikler İçin Ne Yapmalıyız?

16 Ekim 2019, Çarşamba

Sağlıklı mutfak fazla kiloları engeller mi?

14 Ekim 2019, Pazartesi

Ödem nedir?: Nedenleri ve Çözümleri

11 Ekim 2019, Cuma

Metabolizma Gerçekleri

9 Ekim 2019, Çarşamba

Çağın Hastalığı: Migren

7 Ekim 2019, Pazartesi

1-7 Ekim Emzirme Haftası

4 Ekim 2019, Cuma

Çağımızın Sorunu: Hareketsiz Yaşam Tarzı

2 Ekim 2019, Çarşamba

VERİLEN KİLOLARI KORUYAMAMA: YO-YO SENDROMU

30 Eylül 2019, Pazartesi