Takip Et

SON DAKİKA

AV. GÜLÇİN KARABULUT
[email protected]

SOKRATES’İN SAVUNMASI

28 Ağustos 2021, Cumartesi

     

Çocukken balerin olmak istiyordum, 15 yaşlarında bilgisayar mühendisi ve hayatın gerçeği ile yüzleşince de avukat olmaya karar verdim. Bu avukatlığı küçümsediğimden değil, sağlık meslek lisesinde okuduğum ve fen ve matematik derslerini alamamış olduğumdan sözel derslere yönelmek zorunda kalışım sebebiyle bilgisayar mühendisliği düşüme veda etmek durumumdan kaynaklanıyor. Ne yalan söyleyeyim İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültelisinin o tarihi kapısı da beni ziyadesiyle cezbetmişti. Nihayetinde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini, büyük bir emek harcayarak kazanıp, hemşirelik mesleğini ifa ederek zorluklarla bitirdim. Bizim zamanımızda Hukuk Fakültesini kazanmak çok ama çok zordu. İki elin parmaklarını geçmeyecek sayıda Hukuk Fakültesi vardı ve eğitimleri de hiç kolay değildi. Şimdilerde Özel Üniversitelerde dahil sayısını bilmediğim kadar Hukuk Fakültesi mevcut. Üniversiteye giriş puanının epey düşük olduğu fakültelerin var olduğunu da sıklıkla duyar olduk.

Avukat olmak zahmetli bir serüven. Dört yıllık Hukuk eğitimi sonucunda 1 yıllık çileli staj sürecini geçirmek gerekiyor ve neticede avukatlık ruhsatnamesi almaya hak kazanılıyor. Ruhsatı alınca başlıyor asıl macera. “Nerede çalışmalıyım, büroyu nasıl açacağım?” Zorunlu müdafilik eğitimi, uzlaştırmacılık eğitimi, arabuluculuk eğitimi, bir de bu eğitimler sonrası sınavlarda başarılı olmak gerekiyor.

Avukat olunca da, eş dost gelip tüm hukuki mevzularını danışmaya başlar, ücret almaya utanırsın, çoğu dilekçeyi karşılıksız yazarsın vs. Dava açarsın, harç ve yargılama giderlerini müvekkilden istemeye çekinirsin, çünkü müvekkil sana vekâlet ücreti vermiştir ve başka ücret ödemek zinhar istemez. Başka illere duruşmaya gidersin, müvekkil yol ücreti ve konaklamayı karşılamak istemez. Dava kaybedildiğinde sen kötü avukat olursun. Aslında şunun net bir şekilde bilinmesi gerekiyor; “avukat bu iş karşılığında geçimini sağlıyor ve ailesine, çoluğuna çocuğuna bakıyor” herkes gibi onun da para kazanması ve yaşamını sürdürmesi gerekiyor.

Herkesin adalete, savunmaya, hakka ve hukuka ihtiyacı var ve avukat bunların mihenk taşı, olmazsa olmazı. Herkesin korktuğu anlarda en cesurca davrananlar avukatlar… Nitekim bu duruma; Barolarımız tarafından, haksız ve hukuksuz her olayda siyasi amaç gütmeden yapılan basın açıklamaları, Barolarımızın toplumu ilgilendiren davalara karşı tutumu, bu davaları takibi ve sahiplenişi, memleket meselelerine gösterdiği duyarlı yaklaşım birer kanıttır.

Son zamanlarda avukatların itibarsızlaştırıldığına ve hatta mesleklerini icra ederken öldürmeye kadar varan fiili saldırılara tanıklık ediyoruz. Her yerde hukuk fakülteleri açılıp mezun sayısı arttırılıp eğitim kalitesi düşürülmekte. Bu mezunların staj yapacağı büroların bulunması bile imkânsızlaşmakta. Staj yapan avukatın diğer stajyer meslek mensupları gibi ücret alması da yasak. Bu şekilde emek verip karşılığını almadan bu gençlere angarya uygulanmakta. Staj kredisi TBB’nce verilmekte ancak meslekte geçirilen bir yıl sonrası geri ödeme yapmak zorunluluğu mevcut. Yeni mezun bir avukatın da büro açması, geçinmesi bu ekonomik iklimde artık imkânsızlık düzeyinde. Ücretli avukatlık yapmak ise karın tokluğuna çalışmak gibi bir şey olmakta. Ayrıca staj sonrası yeterlilik sınavı getirilmiş durumda ve bu da oğul vermiş fakülteler sayesinde binlerce mezunun sınava girmesine ve binlercesinin de elenerek başarısız olmasına sebebiyet vermekte. Netice de “ATANAMAYAN AVUKATLAR” teriminin literatüre kazandırılmasının önü açılmakta.

Şimdi diyeceksiniz ki “Çok zengin avukatlar var, refah içinde yaşıyorlar, özeniyoruz.” İnanın sevgili okuyucular, çok zengin ve tanınmış gazeteciler, televizyoncular da durum ne ise belli bir kesim avukatlıkta da zenginlik, varlık ve refah durumu da bu. Üzücü ama gerçek….

Avrupa’da ve Amerika’da avukatlığın son derece saygın bir meslek olduğunu okuyoruz hep. Filmlerde de görüyoruz bunu. Yapılan yargılamaların ve duruşma etiğinin ve şeklinin bu saygınlığı yansıttığına da şahitlik ediyoruz. Ülkemizin ciddi hukuk reformuna ihtiyacı var. İlk evvela hukuk fakültesi sayısını düşürüp, kaliteli eğitim veren fakültelerin açılması, hukuk eğitiminden önce belli bir zihinsel ve psikolojik olgunluğa erişmek adına başka bir fakültenin 4 yıllık eğitimini tamamlamış olmanın zorunlu olması, zira hukuk derslerinin ağırlığı, mantığı ve muhakemesi oldukça zorlayıcı olmaktadır. Hukuk nosyonunun fakültede öğrenciye verilmesi, pratik eğitime ağırlık verilerek ideal avukatın yetiştirilmesinin sağlanması, mezun olan öğrencinin 1 yıllık staj süresince geri ödemesiz şekilde mali olarak desteklenmesi, staj eğitim merkezlerinin hâkimlik stajyerlerine eğitim verilen kurumlar gibi merkezi ve sistematik şekilde yürütülmesi, avukat yanı stajların ve adliye stajlarının daha aktif ve öğretici planlanması, serbest çalışmak isteyen avukatın büro açması aşamasında kolaylaştırıcı kredilerle desteklenmesi, bağ-kur ödemelerinin ve baro aidat ödemelerinin en az üç yıl ertelenmesi, tüm avukatlar için serbest meslek makbuzu KDV oranının minimum seviyeye düşürülmesi, arabuluculuk, uzlaştırmacılık gibi alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin avukatlara verilecek ücretsiz eğitim neticesinde, sadece avukatlar tarafından icra edilmesi gerekmektedir. Her genç mezunun aklından, mezun olunca şu gruba katılayım, ocu bucu olayım ve müvekkil portföyü oluşturayım yargısının silinip yok edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, saygınlığı zedelenen avukatlık mesleğinin gittikçe sıradanlaştığına hep birlikte şahitlik edeceğiz.

Ah sevgili Sokrates.... Lütfen Sokrates’in Son Savunması kitabını okuyunuz. Bir filozofun kendisini muhteşem savunmasının ancak yargı makamının ne denli hukuk ve adaletten uzak olduğunun güzel bir örneğidir. Sokrates asla eğilmemiş, doğru bildiği şeyleri söylemekten hayatı pahasına vazgeçmemiş ve neticede baldıranı içerek idam edilmiştir.

Adaletin, hakkın ve hukukun savunucusu, beynini, yüreğini ve cüppesini başkalarına kiralamamış tüm yol arkadaşlarıma, meslektaşlarıma selam olsun.

-Biriniz çıkıp belki bana soracak, “Sokrates, seni zamansız bir sona götürecek bu yaşamdan utanmıyor musun?” Bunu soracak olana güzel bir yanıt verebilirim: “Yanılıyorsun dostum! Dürüst olan bir insan ölme ya da yaşama durumunu hesaplamakla uğraşmaz. Hesaplaması gereken, bir işi yaparken doğru mu yoksa eğri mi, insan olarak iyi bir insan olarak mı yoksa kötü bir insan olarak mı davrandığıdır.” (Sokrates’in Savunması kitabından alıntıdır.) 



Yazarın Tüm Yazıları

KEŞKE HEP KEŞKE DESEK

10 Eylül 2022, Cumartesi

ÇIĞLIK

20 Ağustos 2022, Cumartesi

DENİZ OLUNMALI

23 Temmuz 2022, Cumartesi

KELEBEK KANATLI THEMIS

13 Temmuz 2022, Çarşamba

YANGIN YERİ

2 Temmuz 2022, Cumartesi

ADEM’İN YARATILIŞI

25 Haziran 2022, Cumartesi

VAR OLMAK ÜZERİNE

18 Haziran 2022, Cumartesi

YENİ AMAZONLAR HAREKETİ

21 Mayıs 2022, Cumartesi

BİLİNÇLİ AYRINTILAR BİRLİĞİ

14 Mayıs 2022, Cumartesi

HIDIRELLEZ

7 Mayıs 2022, Cumartesi

EZELDEN EBEDE ZEYTİN....

30 Nisan 2022, Cumartesi

SADE BİR UMUT “GÜNEŞ ÜLKESİ”

16 Nisan 2022, Cumartesi

KAİNATIN RUHU “ADALET “

9 Nisan 2022, Cumartesi

ERİL ZİHNİYET

2 Nisan 2022, Cumartesi

İÇİMİZDEKİ BAHAR

26 Mart 2022, Cumartesi

ARDIÇ DÖNGÜSÜ

19 Mart 2022, Cumartesi

KADIN

12 Mart 2022, Cumartesi

FELSEFE TAŞI

26 Şubat 2022, Cumartesi

BİR BEYİN PROBLEMİ

19 Şubat 2022, Cumartesi

GERÇEKLİKTEN ÖLMEMEK İÇİN SANAT

12 Şubat 2022, Cumartesi

EĞLENCELİ MISRA

5 Şubat 2022, Cumartesi

AY

29 Ocak 2022, Cumartesi

PANOPTİKON

22 Ocak 2022, Cumartesi

ACIYI BAL EYLEDİK

15 Ocak 2022, Cumartesi

SİSTEMLİ TEKRARLAR

8 Ocak 2022, Cumartesi

KUTLAMA

1 Ocak 2022, Cumartesi

DOLAR, SADECE PARA MI?

25 Aralık 2021, Cumartesi

GERÇEKLİK BİR YANILSAMA MI?

18 Aralık 2021, Cumartesi

MUTLULUĞUN RESMİ

11 Aralık 2021, Cumartesi

Engel tanımayan düşlerine yaraşanlar

4 Aralık 2021, Cumartesi

DİKKAT VERBİSE KAYIT SÜRESİ DOLUYOR!

27 Kasım 2021, Cumartesi

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR

20 Kasım 2021, Cumartesi

BİLİMİN IŞIĞINDA EKONOMİ

13 Kasım 2021, Cumartesi

BİLİNMEZLİK

6 Kasım 2021, Cumartesi

SİYASET

30 Ekim 2021, Cumartesi

KOKU

23 Ekim 2021, Cumartesi

YAŞANMIŞLIKLAR

16 Ekim 2021, Cumartesi

KENDİNİ BİLMEK

9 Ekim 2021, Cumartesi

EFSANE VALİ

2 Ekim 2021, Cumartesi

ANLAMAK

25 Eylül 2021, Cumartesi

EYLÜL’ÜN YAPRAKLARI

18 Eylül 2021, Cumartesi

AYDINLIK ŞEHİR AYDIN

11 Eylül 2021, Cumartesi

TRANSHÜMANİZM

4 Eylül 2021, Cumartesi

SOKRATES’İN SAVUNMASI

28 Ağustos 2021, Cumartesi

OYUMBEN

21 Ağustos 2021, Cumartesi

TURNA

14 Ağustos 2021, Cumartesi

ZÜMRÜDÜANKA

7 Ağustos 2021, Cumartesi