Takip Et

SON DAKİKA

Cemre ŞAHİN KAZICI / Yüksek Mimar
[email protected]

SANDIKTAN NE ÇIKTI?

17 Mayıs 2023, Çarşamba

     

SANDIKTAN NE ÇIKTI?

Sandıktan 20 yaşındaki Kübra Ergin’in marmaray raylarında parçalanmış bedeni, o bedene savrulan hakaretler ve sevdiklerini beton yığını altında kaybeden depremzedelere haram edilen haklar çıktı.

****

Bilirsiniz ki, siyaset bizde futbol gibidir. Takım tutar gibi parti tutanların gönlü, yense yenilse doğru ya da yanlış iş de yapsa hep o partidedir. Ne yazık ki ülkemizin geleceğine, kendilerine, çocuklarına, torunlarına zarar veren bu yaklaşımı sadakat zanneden, vefa zanneden insan sayısı oldukça fazla. O yüzden siyaseti ilgilendiren konularda objektif bir bakış kazanmak isterseniz, yorum yapanları dinlemeden önce hangi parti takımını tutuyor anlamak gerekir. Mesela birazdan yazacaklarımı okumadan önce benim 7 göbekten siyasi üyeliği bulunmayan bir ailenin kızı ve ülkemizdeki mevcut siyasete inanmayan bir vatandaş olduğumu bilmeniz gerekir.

Öte yandan objektifliğimden şüphe duymamanız için ekleyeyim; iktidarı eleştirdiği için bazı görevleri engellenen, muhalif belediyeyi eleştirdiği için projeleri iptal edilen biriyim. Buna karşın hangi parti olursa olsun uzmanlık alanım içerisindeki eylemlerini sorgulamaya, teknik ve bilimsel açıdan yanlış gördüklerimi kimseyi etkileme amacı ve gücü barındırmaksızın dahi eleştirmeye, doğru gördüklerimi takdir edip mümkünse içinde yer alarak desteklemeye devam eden ve görevini en iyi yapmaya vatandaşlık sorumluluğu olarak bakan biriyim. Çünkü bizi ‘bir’ ve ‘güçlü’ kılacak olanın bu yönde geliştireceğimiz toplumsal irade olacağına inanıyor, bunun siyasetten yön alan halk yerine siyasete yön veren egemen halkı doğuracağını böylelikle bizi özgürleştireceğini düşünüyorum.

 

SEÇMEN YETERLİLİĞİNDE EĞİTİM ŞARTI

‘Siyasetten yön alan halk’ derken, toplum hassasiyetleri üzerinden kimi zaman yalan yanlış söylemlerle inşa edilen kutuplaştırma politikalarından bahsediyorum. Sorgulamayan halk tarihe ve güncel eylemlere değil, söylemlere bakıyor ve hangi kutupta yer alırsa o kutuptan gelecek anlık iş ve aşın peşine takılıyor. Siyasetçiler de bu yüzden kendilerinden olana iş/aş verip, olmayanın önüne taş koyuyor. Halk da bu yüzden, sosyal medyadan da değindiğim gibi, kullandığı oyun üzerine koyduğu kartvizite tarih atıp fotoğraf çekip siyasilerle paylaşma ihtiyacı duyuyor.

Ben toplumdaki bu yaklaşımların temel itkisinin eğitimsizlik olduğunu düşünüyorum. Kimse taşlamasın, cahil bir insan kendini pek çok açıdan geliştirebilir ama çok yönlü, geniş projeksiyonlu ve sistematik düşünce şekli ancak eğitimle kazanılır. Eğitim bu yüzden vardır. Bu nedenle günü kurtarmaya yetecek kadar aş ve iş için bile oy kullanabilen ve sorgulamayan, sorgulasa da anlayamayan bir halk isteyen siyasiler, halkı cahilleştirir. Hatırlarsanız ‘cahil ve tahsilsiz kesimin ferasetine inandığını, ilkokul bile okumamış insanların ülkeyi ayakta tutacağını’ düşündüğünü tv ekranlarında ilan eden Rektör Yardımcısı Profesör Dr. Bülent Arı, YÖK’ün Denetleme Kurulu Başkanlığına atanmıştı. Cahilliği savunan bir eğitimcinin yetiştirilmesine ve eğitim sisteminin üst mekanizmalarına getirilmesine az önce değindiğim nedenlerle şaşırmıyorum. Bunlara ek olarak, vatandaşın kime oy kullandıkları üzerinden değil ama kime oy kullanamadıkları üzerinden de -yaklaşık 1.5 milyon geçersiz oy- somut örneğine işaretle bir öneri geliştirerek; radikal biçimde eğitimi kutsallaştırıyor ve seçmen yeterliliği kazanmada eğitim şartı getirilmesini savunuyorum. Herkes kendi mahallesindeki üniversiteye yazılsa, çözülür ne de olsa (!).

 

 

HÜKÜMET DEĞİL DEVLET!

Siyaset bilimcisi değilim ancak araştırmacı bir vatandaş olarak gözlemlediğim siyasetin kurguladığı bu ve belki de göremediğim nice stratejiler ile insanların seçimler üzerinden umutlarını ve yaşama sevinçlerini kaybettikleri, birbirlerine hakaret edip ayrıştıkları bir gerçekliği asla kabul etmiyorum. Daha dün, seçim sonuçları nedeni ile marmaray raylarına atlayarak intihar eden 20 yaşındaki Kübra Ergin’in haberini okuduk. Kübra’nın intihar nedeninin AKP olduğu veda mektubu nedeniyle ona hakaret eden sayısız Cumhur İttifakı yandaşı gördük. Daha iki gün önce seçim sonuçları nedeniyle depremzedelere beddua eden Millet İtifakı yandaşı gördük. Özenle böyle bir toplum yaratan siyasetçilerin yaptığı siyasete inanmak için tek bir neden söyler misiniz?

Siyasete inanmadığım kadar devlet sistemine ve devlet adamlarına inanır, güvenirim. Atatürk Cumhuriyeti’ne ve ilkelerine bağlı, liyakatlı ve dürüst kadrolar ile oluşturulan güçlü ve güvenilir bir devlet sistemi olduğu sürece, seçimlerle hangi hükümetin geleceği ve gideceği, toplumda endişe, kaygı ve buna bağlı olarak halk içinde düşmanlık yaratan bir konu olmaktan çıkacaktır. Çünkü sonuç ne olursa olsun devletin bekasını ve milletin geleceğini güvence eden devlet orada olacak ve halk hükümete değil devlete sırtını dayayacaktır. Siyasetin ortaya koyacağı politikalar, devletin kontrol mekanizmasından geçecek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti temel ilkelerine aykırılık taşımadığı sürece uygulamaya konabilecektir.

Tabi takdir edersiniz ki güçlerini kısıtlayan böyle bir devlet sistemini siyasetçiler istemez. O yüzden güçlü bir devlet kadrosu için hükümetin ve muhalefetin ortaya attıkları ve kapıştıkları vaat ‘mülakat sistemini kaldırmak’ gibi komik bir uygulamadan öteye gitmiyor. Bu konuya da başka bir yazımda değineceğim. Ancak demem o ki, hükümete değil devlete odaklanalım.

ÜLKENİN SONU GELMİYOR

Özetle, elbette seçim sonuçları üzerinden endişe ve kaygılarımız olacak. Elbette yaşam kalitemiz izlenen politikalarla farklı biçimlerde etkilenecek. Elbette bu kaygılarımızı paylaşacağız ve aksi için çabalayacağız. Ancak siyasetçilerin kendi ekmeklerine yağ sürmek için geliştirdikleri halkın hassasiyetleri üzerinden yalan bir ‘biz olmazsak ülkenin sonu geliyor’ stratejisi nedeniyle hayatımıza son verecek kadar karamsarlığa düşmek, birbirimize saldırmak hele ki ilk cümlemde değindiğim ahlaksız tutumları sergilemek son derece korkutucu ve anlamsız. Seçim sonucu ne olursa olsun, şanlı tarihi ile her Türk’ün asker doğduğu bir ülkenin sonunu getirtmeyeceğimizi, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet payidar kalacağını hepimiz biliyoruz. Bir Türk’ün dahi dünyaya bedel olduğu gerçekliği ile, az sayıda da olsalar iktidarda, muhalefette ve mecliste yer aldıklarını bildiğim, bir ‘siyasetçi’ değil ‘devlet adamı’ kimliğini benimseyen Atatürk Cumhuriyeti’ne bağlı dava adamlarının, endişe duyduğumuz için birbirimize saldırdığımız hiçbir konuda tavize mahal bırakmayacağından eminim. Siz de inanın. Saldırmak yerine sarılıp, daha iyisi için çalışalım. 



Yazarın Tüm Yazıları

DEPREM ÖLDÜRMEZ POLİTİKA ÖLDÜRÜR

29 Mart 2024, Cuma

Seçimler Yaklaşırken... Kimi Seçeceğinizin Farkında Mısınız?

23 Şubat 2024, Cuma

UZAY SİYASETİ

21 Ocak 2024, Pazar

YASAL HAKKINIZ OLAN SIĞINAKLARINIZA NE OLDU?

5 Ocak 2024, Cuma

100. YIL #CUMHURİYET

29 Ekim 2023, Pazar

SAVAŞ DURUMUNDA YER ALTI HASTANELERİ

19 Ekim 2023, Perşembe

MİMARLIK DÜNYAYI KURTARABİLİR

2 Ekim 2023, Pazartesi

‘MİMARLIK BÖLÜMÜ’ TERCİH EDECEKLER İÇİN REHBER

3 Ağustos 2023, Perşembe

SANDIKTAN NE ÇIKTI?

17 Mayıs 2023, Çarşamba

TABUTUMUN KIRMIZI KURDELESİ

25 Şubat 2023, Cumartesi

CANSIZ BEDEN

10 Şubat 2023, Cuma

BİR İLÇENİN İL STATÜSÜ KAZANMASI

25 Ocak 2023, Çarşamba

BELEDİYE BAŞKANININ PARTİ DEĞİŞTİRMESİ

23 Aralık 2022, Cuma

BİR ÇÖZÜM ÖNERİSİ: SOSYAL KONUTTA KİRALAMA SİSTEMİ

22 Kasım 2022, Salı

'SOSYAL KONUT HAMLESİ' NE DEĞİLDİR?

7 Ekim 2022, Cuma

ADALET NÖBETİNDE 100. GÜN

3 Ağustos 2022, Çarşamba

3 YENİ PAKETLE YANDAŞ DESTEĞİ

11 Mayıs 2022, Çarşamba

DEMOKRASİYE MESAİ ŞOKU

31 Ocak 2022, Pazartesi

ENES KARA

12 Ocak 2022, Çarşamba

İTİBARDAN TASARRUF DEVRİ

23 Aralık 2021, Perşembe

YILLARDIR SÖNMEYEN ...

7 Ağustos 2021, Cumartesi

KUTULARDA YAŞAMAK

30 Mayıs 2021, Pazar

‘YENİ’ ÜZERİNE SAYIKLAMALAR

10 Mayıs 2021, Pazartesi

şu BÜYÜKler

24 Nisan 2021, Cumartesi

PENCEREMDEN BAKARKEN - 3

5 Nisan 2021, Pazartesi

PENCEREMDEN BAKARKEN - 2

4 Nisan 2021, Pazar

PENCEREMDEN BAKARKEN - 1

3 Nisan 2021, Cumartesi

OTOPARKLILAŞTIRAMADIKLARIMIZDAN MISINIZ?

20 Mart 2021, Cumartesi

İLLA-HİYAT

6 Mart 2021, Cumartesi

AYDIN'IN TURUNCU BİTKİ ÖRTÜSÜ

20 Şubat 2021, Cumartesi

MİLLET KIRAATHANESİ & KİTAP KAFE

6 Şubat 2021, Cumartesi

YOLDA OLMAK

23 Ocak 2021, Cumartesi

ORTA'daki MAHALLE

9 Ocak 2021, Cumartesi

OTOMOBİL KRALİYETİ

26 Aralık 2020, Cumartesi

"TORPİLİN DİYORUM, KİM?"

12 Aralık 2020, Cumartesi

Hayalinizdeki Kent?

28 Kasım 2020, Cumartesi

CUMHURİYETİMİZ VE (ona yakışmayan) KENTLERİMİZ

14 Kasım 2020, Cumartesi

Cumhuriyetimiz ve Kentlerimiz / Deprem Kesintisi

31 Ekim 2020, Cumartesi

"DİKEY BAHÇESİZ YAŞAYAMAM"

17 Ekim 2020, Cumartesi

Bir Mimara Sarılın

3 Ekim 2020, Cumartesi

Taklitlerinden Sakının - 2

19 Eylül 2020, Cumartesi

Taklitlerinden Sakının - 1

5 Eylül 2020, Cumartesi

Depremde Romantik Yürüyüş

22 Ağustos 2020, Cumartesi

Ne Bu Sıcaklar?

8 Ağustos 2020, Cumartesi

Bir Ayasofya Hikayesi

25 Temmuz 2020, Cumartesi

Kamusal Geometri

18 Temmuz 2020, Cumartesi