Takip Et

SON DAKİKA

Cemre ŞAHİN KAZICI / Yüksek Mimar
[email protected]

Taklitlerinden Sakının - 1

5 Eylül 2020, Cumartesi

     

Bugün uyandınız, kahvaltınızı yaptınız, inşallah gazete okuyorsunuzdur ve birazdan dışarı çıkacaksınız. Yürüyerek ya da arabayla, yollardan ve sokaklardan geçeceksiniz. Çevrenizde bir çok aynı model araba olacak, rengine kadar tıpatıp aynı belki de, farketmeyeceksiniz. Ancak farklı sokaklarda aynı benzerlikte iki yapı görürseniz şaşırırsınız. Hele üç tane görürseniz durum ilginçleşmeye başlamıştır. Düşünebiliyor musunuz Aydın’da her yer sizin evinizden olsun? Arabalar ve yapılar, ikisi de döneminin teknolojisi ile şekillenen, barınma, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarımıza cevap veren tasarım ürünleridir. Ancak aynı arabadan milyonlarca üretilmesi başarılı bir sonuç olarak algılanırken, aynı yapının çoklu üretimi bir değer kaybı olarak kabul edilir. Neden?

*

Pek çok cevap akla gelebilir. Bant üretimi ile kısa sürede çok ürüne ulaşmaksa söz konusu, prefabrik üretimlerle de pekala seri üretime cevap veren barınma yapıları oluşturulabilir ancak bu üretimler çoğu zaman ‘mimarlık’ tartışmaları içerisinde yer almaz. Mimari üretimleri diğer üretimlerden ayıran temel farklılık bağlamıdır. Bir mimarlık ürünü olarak yapı, çoğunlukla ‘yer’e yapışır. O yerin, iklim, topoğrafya, yön gibi fiziki şartlarına ek olarak, kültürel ve sosyal gerekliliklerine göre döneminin teknolojisi ile biçimlenir. Böylelikle çeşitlenir. Birebir aynı yapıyı üretmek için, aynı yere, aynı yapılı çevreye ve aynı tarihe ihtiyaç vardır ancak zaman akışı içerisinde bu mümkün değildir.

*

Yine de kimi zaman beğenilen bir yapının aynısının yapılması zorlanır; mimarlık anlamını kaybeder. Çünkü o eser, bağlamıyla kurduğu başarılı bir ilişkinin sonucunda takdir görmüştür; bağlamı değiştiğinde başarısız bir ürün olur. Taklitten öteye gidemez. Sanatın hiçbir alanında da taklit hoş karşılanmaz. Üstelik, sanat değerinin yanında bileşenlerinden diğerleri teknik ve teknoloji olan mimarlık alanında bu taklit durumu, toplumu geriye götürür, fiziksel ve kültürel boyutta geri dönüşü olmayan hasarlara sebep verir.

*

Tarih öncesi çağlardan bugüne var olan mimarlık şüphesiz geçmiş üretimlerden etkilenir ancak üzerine yeni şeyler söyleyerek varlığını sürdürür. Örneğin Mimar Sinan, Ayasofya’nın mimarisinden etkilenerek Şehzade Camii’ni tasarlamıştır. Ancak ‘özgün’ü arayarak döneminin teknik imkanlarıyla daha büyük ve görkemli bir kubbe strüktürünü uygulamış, ait olduğu kültürün izlerini yaratıcı biçimde ve yeni bir tipolojiyle yansıtmıştır, aksi halde her yer Ayasofya kopyası camiilerle donanırdı. Nitekim Osmanlı Padişahları da mimarinin gücüne inanır, bir yandan tarihini korurken öte yandan mimarlıkta çağının ilerisinde özgün yapıtları talep ederdi; taklit pek tabii yobazlıktı, yakışmazdı. Osmanlı Dönemi mimarları da, içinde yetiştikleri Sasani ve Selçuklu mimari verilerini kopyalasaydı, bugün Osmanlı mimarisinden bahsedemezdik ve haklı olarak gurur duyduğumuz mimarlık tarihimiz, yüzyıllar öncesinin taklitleriyle dolu bir çöplük olarak anılırdı. Ne var ki, bugünkü uygulamalarla da geleceğimizin mimarlık tarihinde bu şekilde anılma riskini taşıyoruz.

*

Son on yıldır Türkiye Mimarlığı bilinçli olarak yok edilmeye çalışılıyor. Cumhuriyet Dönemi nitelikli yapılarımız hızla yıkılıyor, yerine yüzyıllar öncesinin ‘çakma’sı yapılar inşa ediliyor. Yöneticiler ve işverenler tarafından büyük reklamlarla Selçuklu-Osmanlı mimarisiyle binalar inşa edileceği açıklanıyor. Ancak örneğin 16. yüzyılın fiziki, kültürel, sosyal ve teknolojik durumundan bambaşka olan günümüzde sonuç ürünler, doğal olarak bağlamından kopuk kalıyor. Görsel aktarımdan öteye gidemeyen, taç kapıları, kubbeli pencereleri, geniş saçakları ve bezemeleriyle birbirinin ve geçmişin kopyası olan binalar ortaya çıkıyor. Hiçbir gerçekliği olmayan, ‘-mış gibi yapan’ binalar. Bu binalar asla bir ‘mimarlık’ ürünü değildir ve teknik, estetik ve tarihi bilgi donanımı olan kişilerce dünyanın her yerinde gülünç karşılanırlar.

*

Öte yandan çoğu tarihi yapılarımız göz kırpmadan yıkılırken, yeni yapılarda Selçuklu Osmanlı dönemi mimarisini yaşatma söylemleri çok samimiyetsiz. Bu yapılar, bırakın Selçuklu ve Osmanlı dönemi mimarilerini yaşatmayı, başarısızlıklarıyla adeta yok ediyorlar. Bugün gerçek Selçuklu mimarisini yakından görememiş bir kişi, Selçuklu mimarisiyle inşa edildiği iddia edilen yeni bir kamu yapısı görse, Selçuklu mimarisinden ‘tiksinir’. Mimarlıkta bu taklit etme tutumu ve tutkusu, atalarımıza ve geleneklerimizde var olan özgün ve yaratıcı yapı üretme anlayışımıza saygısızlıktır. Yöneticilere ve işverenlere düşen, tarihimizi kopyalarak geçmişe öykünmek değil, tarihimizden referans alarak çağı yakalamak, çağdaş teknoloji ile günümüz kültür ve geleneklerini mimarlıkla geleceğe aktarmaktır. Mimarlıkta yeni söz söylemek, Türkiye Mimarlığını Selçuklu ve Osmanlı Mimarisindeki başarılarımıza eklemleyebilmektir. Aksi halde mimarlık tarihimizde kopmalar yaşanacak ve gelecek kuşak, içinde bulunduğumuz dönemde Türkiye’de mimarlık yapılmadı sanacak.

*

Bu hafta değerli okuyucular, mimarlık taklitlerinin özünde ne anlama geldiğini ifade etmeye çalıştım. Bir sonraki yazımda da mimar taklitlerine değinmeyi planlıyorum. Gerçeğe ve özgüne erişmek varken; taklitlerinden sakınınız. :) 



Yazarın Tüm Yazıları

DEPREM ÖLDÜRMEZ POLİTİKA ÖLDÜRÜR

29 Mart 2024, Cuma

Seçimler Yaklaşırken... Kimi Seçeceğinizin Farkında Mısınız?

23 Şubat 2024, Cuma

UZAY SİYASETİ

21 Ocak 2024, Pazar

YASAL HAKKINIZ OLAN SIĞINAKLARINIZA NE OLDU?

5 Ocak 2024, Cuma

100. YIL #CUMHURİYET

29 Ekim 2023, Pazar

SAVAŞ DURUMUNDA YER ALTI HASTANELERİ

19 Ekim 2023, Perşembe

MİMARLIK DÜNYAYI KURTARABİLİR

2 Ekim 2023, Pazartesi

‘MİMARLIK BÖLÜMÜ’ TERCİH EDECEKLER İÇİN REHBER

3 Ağustos 2023, Perşembe

SANDIKTAN NE ÇIKTI?

17 Mayıs 2023, Çarşamba

TABUTUMUN KIRMIZI KURDELESİ

25 Şubat 2023, Cumartesi

CANSIZ BEDEN

10 Şubat 2023, Cuma

BİR İLÇENİN İL STATÜSÜ KAZANMASI

25 Ocak 2023, Çarşamba

BELEDİYE BAŞKANININ PARTİ DEĞİŞTİRMESİ

23 Aralık 2022, Cuma

BİR ÇÖZÜM ÖNERİSİ: SOSYAL KONUTTA KİRALAMA SİSTEMİ

22 Kasım 2022, Salı

'SOSYAL KONUT HAMLESİ' NE DEĞİLDİR?

7 Ekim 2022, Cuma

ADALET NÖBETİNDE 100. GÜN

3 Ağustos 2022, Çarşamba

3 YENİ PAKETLE YANDAŞ DESTEĞİ

11 Mayıs 2022, Çarşamba

DEMOKRASİYE MESAİ ŞOKU

31 Ocak 2022, Pazartesi

ENES KARA

12 Ocak 2022, Çarşamba

İTİBARDAN TASARRUF DEVRİ

23 Aralık 2021, Perşembe

YILLARDIR SÖNMEYEN ...

7 Ağustos 2021, Cumartesi

KUTULARDA YAŞAMAK

30 Mayıs 2021, Pazar

‘YENİ’ ÜZERİNE SAYIKLAMALAR

10 Mayıs 2021, Pazartesi

şu BÜYÜKler

24 Nisan 2021, Cumartesi

PENCEREMDEN BAKARKEN - 3

5 Nisan 2021, Pazartesi

PENCEREMDEN BAKARKEN - 2

4 Nisan 2021, Pazar

PENCEREMDEN BAKARKEN - 1

3 Nisan 2021, Cumartesi

OTOPARKLILAŞTIRAMADIKLARIMIZDAN MISINIZ?

20 Mart 2021, Cumartesi

İLLA-HİYAT

6 Mart 2021, Cumartesi

AYDIN'IN TURUNCU BİTKİ ÖRTÜSÜ

20 Şubat 2021, Cumartesi

MİLLET KIRAATHANESİ & KİTAP KAFE

6 Şubat 2021, Cumartesi

YOLDA OLMAK

23 Ocak 2021, Cumartesi

ORTA'daki MAHALLE

9 Ocak 2021, Cumartesi

OTOMOBİL KRALİYETİ

26 Aralık 2020, Cumartesi

"TORPİLİN DİYORUM, KİM?"

12 Aralık 2020, Cumartesi

Hayalinizdeki Kent?

28 Kasım 2020, Cumartesi

CUMHURİYETİMİZ VE (ona yakışmayan) KENTLERİMİZ

14 Kasım 2020, Cumartesi

Cumhuriyetimiz ve Kentlerimiz / Deprem Kesintisi

31 Ekim 2020, Cumartesi

"DİKEY BAHÇESİZ YAŞAYAMAM"

17 Ekim 2020, Cumartesi

Bir Mimara Sarılın

3 Ekim 2020, Cumartesi

Taklitlerinden Sakının - 2

19 Eylül 2020, Cumartesi

Taklitlerinden Sakının - 1

5 Eylül 2020, Cumartesi

Depremde Romantik Yürüyüş

22 Ağustos 2020, Cumartesi

Ne Bu Sıcaklar?

8 Ağustos 2020, Cumartesi

Bir Ayasofya Hikayesi

25 Temmuz 2020, Cumartesi

Kamusal Geometri

18 Temmuz 2020, Cumartesi