Takip Et

Cemre ŞAHİN KAZICI / Yüksek Mimar
[email protected]

İLLA-HİYAT

6 Mart 2021, Cumartesi

     

Gerçekten çok üzülüyorum. Her seferinde ülkenin geleceğine dair binbir zahmetle umutlarını diriltip, ama yine her seferinde ansızın bir olayla hevesini ve daha kötüsü inancını yitiren milyonlarca gençten biri olarak, kimi zaman sinirlenip en nihayetinde üzülürken buluyorum kendimi. Üzülmek, saf ve net.

*

Alıp valizimi haritadan seçtiğim refah seviyesi yüksek bir ülkeye koşup gitmemek için ayak diretiyorum her seferinde. Gittiğimde çok da kolaylıkla ve rahat biçimde hayat sürdüreceğime dair endişe duymadığım halde kalmak, buraya ve buradakilere karşı bağlılığımın sonucu olan bu sorumlulukla sanki tonlarca yükün altında bırakıyor beni. Beni ve benim gibi düşünen binlercesini.

*

“O zaman burayı koşup gelinen bir ülke yapmalı” deyip bir şeyler için çabalıyoruz. Ancak ne var ki yıllarca binbir türlü ilişkiler silsilesiyle her kar tanesinin birbirine hassasiyetle bağlandığı koskoca çığı cımbızla yok etmeye çalışan beyhude bir çaba gibi geliveriyor gözümüze birden. Kimisi eritemediği çığın içinde kar tanelerinden biri olarak yerini alıp öpüveriyor elleri, kimisi kalıveriyor altında, kimisi güneş olma yolunda…

*

Bazen ne oluyor bize, içinde bulunduğumuz bu durumdan güzellemeler yaratarak zorla kendimizi güzel bir geleceğe ikna etmeye çalışıyoruz sanıyorum. Bu yüzden bazen gerçekten de inanmadığım bir şeyin, benim henüz ulaşamadığım üst bir kavrayış seviyesi için geçerli olabileceği ihtimalini sorgularken bulurum kendimi. Tam da bu sorgulamalardan biri sebep oldu aslında bu yazıyı yazmama.

*

Ne yazık ki son dönemlerde İlahiyat Fakültelerinin değerli profesörlerini yedek oyuncu gibi kullanma saygısızlığı peydah oldu. Uzmanlık alanları olmayan konuları geçtim, en ufak bilgileri olmadıkları alanlarda dahi devlet kurumlarında üst makamlara yerleştirilerek pek tabi başarısız olmaları sağlanıyor. Bu uygulamaların gittikçe arttırılması ile zaten liyakata olan güveni çokça zedelenmiş toplum için İlahiyat Fakülteleri ve profesörleri hedef haline getirilip, değersizleştiriliyor. Daha dün de Hitit Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesine dekan olarak, İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi görevlendirildi. Şaka gibi. Kendi alanında başarılı bir insanı eğitimi ve bilgisi olmayan alanlarda yetkilendirmek her iki alanı da bilinçli olarak köreltmekten başka bir şey değil. Burada iki mevzu var; İlahiyat Fakültesi dekanlığına layık görülmemiş İlahiyat profesörü ve Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi dekanlığına layık görülmemiş fakülte profesörleri… Her ikisi için de son derece saygısızca. Mimarlık Fakültesine bir Tıp profesörünün atanması da aynı saygısızlığı gösterirdi ancak malumunuz ülkemiz yöneticileri her kurumda “İlla İlahiyat” tutumu sergiledikleri için bugün gündemimiz bu.

*

Biliyorsunuz bu hafta 3 martta Tevhidi Tedrisat Kanunu’nun kabulünün yıl dönümüydü. 1924’te TBMM’de kabul edilen kanunun 4. Maddesinde yer alan ‘İlahiyat Fakültesi’nin tesisi [...]” ifadesi ile İlahiyat Fakülteleri günümüzde varlığını sağlamıştır. Temel amaçları da ‘tüm dinleri bilimsel yöntemlerle incelemek ve dini asıl kaynaklarından yola çıkarak ortaya koyan, din olgusunu bilimsel araştırmaya dayalı olarak yorumlayan üstün nitelikli, aydın ilim ve din adamı yetiştirmek’ olarak tanımlanmaktadır. Ancak ne yazık ki son dönemlerde yapılan liyakatsiz atamalar ve fakülteye ilişkin akademisyenlerin değil de siyasilerin söylem geliştirmesi, toplum gözünde bu fakültelere bakışı tamamen değiştirdi. Fakülte akademisyenlerinin de bu bakışa karşın gönderilen koltuklara lütufmuş gibi oturmaları değil, kendilerinin ve fakültenin değerlerini toplum gözünde yeniden inşa etmeleri beklenir.

*

İlahiyat Fakültesi akademisyenlerinin TUBİTAK’ta görevlendirilmesine de ilk anda karşı düşünceler geliştirmiş ancak bu algının özenle yaratıldığını farkedince yaptığım araştırmalarla bir üst kavrayış seviyesinden bakarak geçerli olabileceğini düşünmüştüm. Karşı olan kimilerini de, fakültelerin kuruluş amacı ile tarafsız ve bilimsel çalışma yaptığını, kimi projelerinin hem TUBİTAK’tan hem de yurtdışından destekler aldığını ortaya koyarak sakinleştirebilmiş, ülkeye dair umutlarını bir nebze diriltebilmiştim. Ancak hem geçtiğimiz yıl hukuk fakültesine hem de bu yıl mimarlık fakültesine yapılan ilahiyat profesörü görevlendirmelerinin hiçbir mantıklı ve geçerli sebebinin olmaması, TUBİTAK atamalarının da aynı bilinçsizlikle yapılmış olabileceği ortaya koyuyor. Çok yazık…

*

Mimarlık ve kent disiplinlerinde ülkemizi nasıl tercih edilebilen bir ülke haline getirebiliriz çabalarıyla çağdaş ülkelerin tartıştığı konularda çözüm üretmeye çalışırken, birden böyle yüzyıllar öncesinde kalması gereken bir problemle karşı karşıya kalmak son derece heves kırıcı. İşte tam da son kar tanesini eritmeye çalışırken üzerinize birden çığ düşmesi gibi bir şey… Nasıl anlatılır bilmiyorum, ama her alanda çırpınan gençlerin benzer duygularla inançlarını yitirdiğine şahit olmak bizim kuşağımız için çok yıpratıcı ve ülkemizin geleceği için kaygı verici. Bugün karar vericilerin her şeyi kenara bırakıp odaklarına alması gereken konu tam da bu.



Yazarın Tüm Yazıları

Seçimler Yaklaşırken... Kimi Seçeceğinizin Farkında Mısınız?

23 Şubat 2024, Cuma

UZAY SİYASETİ

21 Ocak 2024, Pazar

YASAL HAKKINIZ OLAN SIĞINAKLARINIZA NE OLDU?

5 Ocak 2024, Cuma

100. YIL #CUMHURİYET

29 Ekim 2023, Pazar

SAVAŞ DURUMUNDA YER ALTI HASTANELERİ

19 Ekim 2023, Perşembe

MİMARLIK DÜNYAYI KURTARABİLİR

2 Ekim 2023, Pazartesi

‘MİMARLIK BÖLÜMÜ’ TERCİH EDECEKLER İÇİN REHBER

3 Ağustos 2023, Perşembe

SANDIKTAN NE ÇIKTI?

17 Mayıs 2023, Çarşamba

TABUTUMUN KIRMIZI KURDELESİ

25 Şubat 2023, Cumartesi

CANSIZ BEDEN

10 Şubat 2023, Cuma

BİR İLÇENİN İL STATÜSÜ KAZANMASI

25 Ocak 2023, Çarşamba

BELEDİYE BAŞKANININ PARTİ DEĞİŞTİRMESİ

23 Aralık 2022, Cuma

BİR ÇÖZÜM ÖNERİSİ: SOSYAL KONUTTA KİRALAMA SİSTEMİ

22 Kasım 2022, Salı

'SOSYAL KONUT HAMLESİ' NE DEĞİLDİR?

7 Ekim 2022, Cuma

ADALET NÖBETİNDE 100. GÜN

3 Ağustos 2022, Çarşamba

3 YENİ PAKETLE YANDAŞ DESTEĞİ

11 Mayıs 2022, Çarşamba

DEMOKRASİYE MESAİ ŞOKU

31 Ocak 2022, Pazartesi

ENES KARA

12 Ocak 2022, Çarşamba

İTİBARDAN TASARRUF DEVRİ

23 Aralık 2021, Perşembe

YILLARDIR SÖNMEYEN ...

7 Ağustos 2021, Cumartesi

KUTULARDA YAŞAMAK

30 Mayıs 2021, Pazar

‘YENİ’ ÜZERİNE SAYIKLAMALAR

10 Mayıs 2021, Pazartesi

şu BÜYÜKler

24 Nisan 2021, Cumartesi

PENCEREMDEN BAKARKEN - 3

5 Nisan 2021, Pazartesi

PENCEREMDEN BAKARKEN - 2

4 Nisan 2021, Pazar

PENCEREMDEN BAKARKEN - 1

3 Nisan 2021, Cumartesi

OTOPARKLILAŞTIRAMADIKLARIMIZDAN MISINIZ?

20 Mart 2021, Cumartesi

İLLA-HİYAT

6 Mart 2021, Cumartesi

AYDIN'IN TURUNCU BİTKİ ÖRTÜSÜ

20 Şubat 2021, Cumartesi

MİLLET KIRAATHANESİ & KİTAP KAFE

6 Şubat 2021, Cumartesi

YOLDA OLMAK

23 Ocak 2021, Cumartesi

ORTA'daki MAHALLE

9 Ocak 2021, Cumartesi

OTOMOBİL KRALİYETİ

26 Aralık 2020, Cumartesi

"TORPİLİN DİYORUM, KİM?"

12 Aralık 2020, Cumartesi

Hayalinizdeki Kent?

28 Kasım 2020, Cumartesi

CUMHURİYETİMİZ VE (ona yakışmayan) KENTLERİMİZ

14 Kasım 2020, Cumartesi

Cumhuriyetimiz ve Kentlerimiz / Deprem Kesintisi

31 Ekim 2020, Cumartesi

"DİKEY BAHÇESİZ YAŞAYAMAM"

17 Ekim 2020, Cumartesi

Bir Mimara Sarılın

3 Ekim 2020, Cumartesi

Taklitlerinden Sakının - 2

19 Eylül 2020, Cumartesi

Taklitlerinden Sakının - 1

5 Eylül 2020, Cumartesi

Depremde Romantik Yürüyüş

22 Ağustos 2020, Cumartesi

Ne Bu Sıcaklar?

8 Ağustos 2020, Cumartesi

Bir Ayasofya Hikayesi

25 Temmuz 2020, Cumartesi

Kamusal Geometri

18 Temmuz 2020, Cumartesi