Takip Et
  • 31 Aralık 2019, Salı

Stres durumunda vücudumuzda neler olur?

Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanlarından Diren Kaptan stres durumunda vücudumuzda neler olduğunu yazdı.

Günümüzde yoğun iş temposu, sosyal yaşam, maddi ve manevi problemler gibi birçok etken ruh halimizi etkilemekte; kaygı, endişe, heyecan ve bunlara bağlı stres bizleri etkisi altına almaktadır.

Stres durumunda kortizon, adrenalin ve tiroit hormonları artarken; ruh hali, uyku düzeni ve iştah metabolizmasını etkileyen serotonin hormonu da azalmaktadır.

Vücuttan salgılanan kortizon hormonunun artması özellikle karın ve göbek bölgesinde yağlanmanın artmasına neden olur. Kontrol edilemeyen stres halinde iştahta artış veya iştah azalması, beyin endorfin seviyesini yükselten şekerli ve yağlı hazır gıdaların tüketimine eğilimi artırmaktadır.

İştah artışı; şeker, katkı maddesi, karbonhidrat ve yağ içeriği açısından sağlıksız olan çikolata, pasta, pizza, makarna gibi besinlerin fazla miktarlarda tüketilmesine ve buna bağlı kilo alımına neden olmaktadır. Bu da beslenmemizi etkileyen en önemli noktalardan biridir.

Stres durumunda vücutta su birikimi de artmakta bu da ödemlere neden olmaktadır. Ödem durumu tartıda kilo almış gibi görünmenize neden olmaktadır. Bu nedenle tuz tüketimini azaltmak hem stresle yükselen tansiyonun dengelenmesine hem de vücutta sıvı toplanmasının azalmasına yardımcı olacaktır.

Modern çağın hastalığı olarak adlandırılan stresin yaşam kalitemize ve beden sağlığımıza pek çok olumsuz etkisi vardır. Stresle mücadele için beslenme anahtar rol üstlenmektedir. Stres kalıcı yeme davranış bozukluğuna neden olabilir bu nedenle beslenme ve diyet uzmanı ile psikolog yardımına başvurulmalıdır.

Böylece stresi dengeli ve sağlıklı beslenerek yenmek mümkün olacaktır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.