Takip Et
  • 18 Aralık 2019, Çarşamba

Hangi Besinler Buzdolabında Saklanmaz?

Dorest Güzellik ve Diyet Merkezi Beslenme Uzmanı Diren Kaptan, hangi besinlerin buzdolabında saklanmaması gerektiği hakkında bilgi verecek.

Yediğimiz besinlerin içerdiği vitamin ve mineraller kadar saklama koşulları da çok önemlidir. Çünkü bazı besinler buzdolabında soğuk nedeniyle lezzet kaybına uğrar, geç olgunlaşır ya da çabuk bozulabilir. Peki hangi besinler buzdolabında saklanmaz?

-BAL; buzdolabında kristalize olur ve koyulaşır. Balı çok sıcaktan ve soğuktan uzak tutmak gerekir. Balı oda sıcaklığında serin ve karanlık bir yerde ışıktan uzak şekilde muhafaza edin. Işık ve ısı baldaki HMF oranını yükselterek kanserojen risk oluşmasında katkıda bulunurlar.

-DOMATES; birçok kişi dolapta saklasa da domates soğuğu sevmez. Soğukta muhafaza ile lezzet kaybı oluşur. Bu nedenle domatesleri oda sıcaklığında bekletmeniz en doğrusudur.

-MUZ; sıcak iklim meyvesi olan muz dolaba konduğunda kabuğu hemen kararır. Olgunlaşmamış muzlar asla dolaba konmamalıdır.

-SOĞAN; serin ve kuru bir yerde saklanması gerekir. Dolapta saklama hem lezzet kaybına neden olur hem de küflenme ve bozulma hızı artar. Diğer önemli bir nokta soğan ve patates aynı yerde muhafaza edilmez. Üst üste aynı kapta muhafaza etmeyin.

-PATATES; serin, kuru ve karanlık yerlerde muhafaza edilmelidir. Buzdolabında lezzeti değişir. Soğuk ortamda patateste bulunan yüksek nişasta şekere çok daha kolay dönüşür.

-SARIMSAK; buzdolabında bekletilmesi sarımsakların küflenmesine ve filizlenmesine neden olur.

-KAHVE; serin, kuru, ağzı kapalı bir şekilde saklanmalıdır. Buzdolabında kahvenin saklanması ile kahvenin tadı değişir kokusu kaybolur.

- EKMEK; buzdolabında ekmeğin saklanması ile ekmek kurur ve çabuk bayatlar. Ekmekleri tüketeceğiniz kadar porsiyonlara ayırıp dondurucuda 2 ay saklayabilirsiniz.

- AVOKADO; buzdolabında olgunlaşamaz. Sıcak iklimi seven avokadoları ortam ısısında, elmaların yanında, pirinçlerin içerisinde olgunlaştırabilirsiniz.

-KARPUZ-KAVUN; kesilmeden önce bütün olarak dolapta muhafaza etmeniz lezzet kaybına ve antioksidanların azalmasına neden olacaktır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.