Takip Et
  • 4 Mart 2020, Çarşamba

KİMLER İYOTSUZ BESLENMELİDİR?

Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanı Yeşim Üngör Aktar iyotsuz beslenme ile ilgili bilgiler verecek.

Nodüler guatrı, hipertiroidisi (tiroid bezi çok çalışanlar veya zehirli guatrı olanlar), hipotiroidisi (tiroid bezi az çalışanlar) olan hastalar özellikle iyotsuz yemelidirler. Bu tür hastalar iyotlu diyet yaptıkları takdirde hastalıkları şiddetlenmektedir. İyotlu beslenen nodüler guatrlı bir hastada alınan iyot, nodülün fazla çalışmasına neden olmakta ve hipertiroidi dediğimiz tiroid bezinin aşırı çalışmasıyla (terleme, çarpıntı, zayıflama, sinirlilik, ellerde titreme ile kendini gösterir) karakterize bir hastalığa neden olmaktadır. Yine anti-TPO antikoru kanlarında yüksek olan kişiler iyotlu tuz yediklerinde tiroid bezinin az çalışmasına neden olmaktadır. Bu tür hastalığı olanlar da özellikle iyotsuz beslenmek çok önemlidir.

İYOTSUZ BESLENEN KİŞİLER İÇİN YASAKLI GIDALAR:

deniz ürünleri ( ton balığı, mezgit)

Süt / yoğurt/ peynir / kefir

Yumurta

Kızılcık

Ispanak

Kabak

Fasulye

Sarımsak

Şalgam

Maden suyu

Dondurma

Paketli işlenmiş ürünler

Tuzlu çerez

Sucuk/ sosis/ salam

Konserve meyve ve sebze

Bakla

Mayonez.

KAHVALTI ÖĞÜNÜ NASIL OLMALIDIR?

İyotsuz diyet kahvaltı önerilerine bakıldığı zaman özellikle şu hususların ön plana çıktığı görülüyor;

Sofra tuzu yerine kesinlikle iyotsuz tuzun kullanılması gerekir. Hatta kilo verme amacını da güdüyorsanız muhakkak tuzu tamamen hayatınızdan çıkarmalısınız.

Hazır olan salam, sucuk ve sosis gibi yiyeceklerin kavatlı menülerinden elimine edilmesi gerekir. Bütün bu işlenmiş olan besinlerin içerisinde muhakkak iyot seviyesi yüksektir. Bu besinlerden faydalanma miktarını düşürmek yerine direkt olarak beslenme düzeninizden çıkarmanız önerilmektedir. Süt ve süt ürünlerinin de muhakkak kahvaltı menülerinden çıkarılması gerekir. Örneğin peynir ya da kaymak gibi ürünlerden kesinlikle uzak durmalısınız. Dilediğiniz gibi domates ya da salatalık tüketebilirsiniz. İyot diyetinde kahvaltıda ne yenir sorusunun yanıtını arayan kişilerin muhakkak bu hususları göz önünde bulundurması gerekir. Siz de iyot kısıtlı diyette hayatınızı bu yeni çerçeve hazırlayana kadar çok dikkatli olmalı ve temel prensiplerden asla taviz vermemelisiniz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.