Takip Et
  • 29 Kasım 2019, Cuma

Yemeği Hızlı Mı Yiyorsunuz?

Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin beslenme uzmanlarından Diren Kaptan, fazla kilolarınızın sebeplerine dair bilgilendirmede bulunacak.

Fazla kilolarınızın sebebi hızlı yemek olabilir mi?

Herkes yemeğini yemeye devam ederken siz yemeğinizi çoktan bitirmiş mi oluyorsunuz?

Eğer bu sorulara cevabınız evet ise biraz yavaşlamanız gerekiyor. Hızlı yemek yemek kişisel bir alışkanlıktır. Kilolu veya zayıf birçok insan bu davranışı gösteriyor olabilir. Ancak hızlı yeme alışkanlığı bize kilo alarak dönebilir.

Çünkü midedeki doyma hissinin beyne iletilmesi yaklaşık 20 dakika sürer. 20 dakikadan az bir sürede yemeği bitirmiş olsak bile doygunluk hissi beynimize ulaşmaz ve kendimizi hala aç hissederiz. Ve bir bakmışız normal yememiz gerekenden fazla miktarda yemek yemişiz.

Peki yavaş yemek için neler yapmalı?

Yemeğe başlamadan yiyecekleri küçük parçalara ayırmak, taneli yiyecekleri mümkün olduğu kadar tane tane yemek önemlidir. Bu yöntem yeme hızınızı azaltmak için çok etkili olacaktır.

Hızlı yiyorsanız, muhtemelen ağzınızdaki lokma henüz bitmeden ağzınıza bir çatal daha götürüyorsunuzdur. Bunun yerine çataldaki lokmayı ağzınıza atın; ağzınızdakini çiğneyip yutuncaya kadar da çatalı masaya bırakın. Zamanla yavaş yediğinizi fark edeceksiniz

Lokmaları ağzınızda daha uzun süre tutun ve “yemeğin tadını hissediyorum” bilinciyle yemek yiyin. Ayrıca lokma bitmeden, yani ağzınıza aldığınız lokmayı iyice çiğneyip yutmadan ikinci lokmanızı ağzınıza almayın. Böyle bir alışkanlık geliştirmek, yiyeceğin en küçük parçasından bile en fazla zevki almanıza imkan verecektir.

Lokmaları hızlıca ağzınıza götürdüğünüzde yemeğinizin yanında bir miktar da hava yutmuş olursunuz. Yeme hızınızı azalttığınızda gaz ve şişkinlik probleminizle de vedalaşmış olabilirsiniz.

Ne kadar yediğinizin farkına varabilmek için tüm dikkatinizi tabağınıza verin. Yemek yerken gazete okumak, televizyon seyretmek, bilgisayarla uğraşmak ne kadar yediğinizin kontrolünü güçleştirir ve hızlı yemenize neden olur. Bununla birlikte ayakta atıştırmak, araba kullanırken bir şeyler yemek de hızlı yemeye yol açar

Bunlara dikkat ederek yavaş yemek yiyebilir, kilonuzu kontrol altında tutabilirsiniz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.