Takip Et
  • 1 Ocak 2020, Çarşamba

Market Alışverişleri

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu Öztürk Ceyhan muayenesinin Beslenme Uzmanı İsmail Coşkun, market alışverişlerimizle ilgili önemli detaylar sunacak.

Sağlıklı beslenme, sağlıklı yiyecek alışverişiyle başlıyor. Elbette çok para harcamadan, mağazada uzun bir zaman geçirmeden ya da ihtiyaç duymadığın yiyecekler almadan alışveriş yapmak istemeniz çok doğal. Bunu başarabilmek için pazarlamacıların sizin satın alma kararlarınızı etkilemek adına, süpermarketleri nasıl tasarladıkları hakkında biraz fikir sahibi olmak ister misiniz?

Bir süpermarkete gittiğinde aradığınızı bir türlü bulamayıp hüsrana uğradığınız oldu mu? Süpermarket tasarımcılarının istediği de tam olarak bu. Bunların hepsi sizi market içinde daha uzun süre oyalamak için yapılan taktikler. İçeride harcadığınız bu ekstra zaman aslında sizin için o kadar da özel olmayan “özel” teklifleri satın almaya ikna edebiliyor.

Örneğin birçok insanın en sık aldığı ürün süttür ancak süt reyonu hemen hemen her zaman mağazanın girişten en uzak köşesindedir. Bunun lojistik nedenlerden dolayı yapılıp yapılmadığı da tartışılabilir, ancak her iki durumda da sadece süt almak için mağaza boyunca yürümek zorundasınız demektir. Bu yürüyüşü başka hiçbir ürün almadan yapabilecek müşteri sayısı da azdır.

Başka bir numara ise yetersiz yönlendirmeler olabilir. Koridor tabelalarının başka tabelalarla kapatılması hiç dikkatinizi çekti mi? Bazen de bu yönlendirme tabelaları çoğu insanın aradığı ürünler yerine farklı öğeleri listeler. Örneğin yüksek bir satın alma oranına sahip tahıl ürünlerinin, o koridor üzerindeki tabelalarda yer almaması gibi…

Odaklanmış bir müşteri olursan bu numaralara karşı savunmasız kalmazsın. Öncelikle sevdiğin bir market bul ve ona bağlı kal. Mağazanın düzenini öğrendikten sonra, işaretlere, yazılara güvenmek zorunda kalmazsın ve devamlı gördüğün “özel” teklifler eskisi kadar aklını karıştırmaz.

Ayrıca en ideali haftalık menüler hazırlayıp buna göre alışveriş yapmanız olacak. Bir liste hazırla ve ona sadık kal. Mağazaların en az kalabalık olduğu saatleri tercih et. Örneğin Pazartesi ya da Salı günleri marketler daha boştur, böylece içeride minimum zaman harcayabilirsin.

Öğünlerinin temelini oluşturması gereken işlenmemiş gıdaların birçoğu mağazanın kenarlarında bulunur. Alışverişini buralara yoğunlaştırmaya odaklanmalısın. İç koridorları görmezden gelme ama nerede yürüdüğün konusuna daha fazla dikkat etmelisin. İşlenmiş gıdaların ve abur cuburun daha fazla bulunduğu yerler buralarıdır.

İşte akıllı market alışverişi yapman için 5 temel ipucu:

1. Bildiğin bir markete, bir alışveriş listesi ile git.

2. İhtiyacın olmayan ürünler için tekliflere direnç göster.

3. Tabelaların ve kampanyaların dikkatini dağıtmasına izin verme.

4. Taze seçeneklere odaklan.

5. İç koridorları yalnızca listendeki ürünler için ziyaret et ve tercihlerini dikkatlice düşün. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.