Takip Et
  • 29 Ocak 2020, Çarşamba

Süper Besinler

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu Öztürk Ceyhan muayenesi Beslenme Uzmanı İsmail Coşkun, bize süper besinler hakkında bilgi verecek.

Süper besinler, muhtemelen sağlık bloglarında, marketlerde ve çevrenizden gördüğünüz popüler bir terimdir. Her yıl, yeni bir trend olan ‘’süper besin’’ vardır. Bazıları internet sitelerinde nadir görülen bir meyve veya insan tarafında bilinen her hastalığı iyileştiren bir tohum olup olmadığı, çoğu süper gıda, gerçek sağlık yararları olduğuna dair bir kanıt değil, kandırmaca üzerine kuruludur. Süper gıda diye bir şey olmamasına rağmen, birazdan sayacağım 4 besin gerçekten bizler için süper etkilere sahip.

Sarımsak

Sarımsak kan akışını kolaylaştırarak, kan basıncını düşürür ve kolesterol düzeylerini iyileştirerek; dolaşım sağlığını iyileştirebileceğini ileri süren güçlü kanıtlara sahiptir. Sarımsak ayrıca antioksidan faydalar sağlar, glutatyon aktivitesini destekler. Diyetinize karanfil sarımsak dahil etmek, yapacağınız en sağlıklı alışkanlıktır.

Koyu meyveler

Koyu meyveler zengin bir antosiyanin kaynağıdır. Antosiyaninler antoksidan özelliklere sahiptirler, oksidasyon ve stresle oluşan DNA hasarını azaltabilirler.

Spirulina

Spirulina %55-70 protein içeriğine sahip mavi-yeşil bir yosundur. Tüketilmesi güvenlidir ve anti-iltihaplanma, antioksidan etkiye sahiptir. Ayrıca total kolesterolü önemli ölçüde azaltmaktadır. Ne yazık ki listemizde bulunan tadı en kötü besin.

Yaprakları yeşil olan sebzeler

Yeni süper besinler neredeyse her zaman gerçek olmayacak kadar sahtedir. Yiyecek ve beslenme konusunda bilgilenmek için medyaya güvenmeyin. Bir kısa yol aramak yerine, bu gıdalardan birkaçını diyetinize eklemeyi ve yaşam tarzınız haline getirin.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.