Takip Et
  • 18 Mart 2020, Çarşamba

Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Sağlığımızı Tehdit Ediyor

Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanı Yeşim Üngör Aktar, mısır şurubu hakkında bilgi verecek.

Yüksek fruktozlu mısır şurubu(YFMŞ), mısır nişastasının bir dizi enzimatik reaksiyon ve kimyasal işlemlerden geçirilmesiyle üretilen bir tatlandırıcıdır.

YÜKSEK FRUKTOZLU MISIR ŞURUBU NEDEN ÜRETİLMEKTEDİR?

-Glikozdan, fruktozdan ve sakarrozdan bile daha tatlı olduğu için tercih edilmektedir.

-Renk ve tat bakımında daha caziptir.

-Daha ucuzdur. Az kullanılsa bile istenilen tadı sağlayabilmektedir ve maliyeti azaltabilmektedir.

-Pek çok ürünle kolayca karışabilmektedir.

-Raf ömrü daha uzundur.

-Glikoz gibi tokluk hissi vermediğinden dolayı tüketimi aşırıya kaçabilmektedir.

-Sıvı olduğu için taşınması ve kullanılması kolaydır.

YFMŞ HANGİ GIDALARDA VARDIR?

YFMŞ; alkollü, gazlı, kolalı içeceklerde, tat verici olarak meyve suyu sanayiinde, tadı artırma ve fermante edilebilen özelliği ile de çikolata, şekerleme, tatlı, bisküvi ,kek ve unlu mamüllerin üretiminde kullanılmaktadır. Ayrıca raf ömrünü uzatma ve nem dengesini koruma amacıyla da kullanılan YFMŞ, süt ürünleri (özellikle yoğurt), ketçap, mayonez, tonik, buzlu çay ve hazır çorba gibi işlenmiş gıdalarda ve meyve sebze ürünlerinin salamurasında da yer almaktadır. Aslında işlenmiş çoğu üründe yer alıyor diyebiliriz.

SAĞLIĞIMIZI NEDEN KÖTÜ ETKİLİYOR?

Fruktozun fazlası, ürik asit düzeyini yükseltir, obeziteye, alkol-dışı karaciğer yağlanmasına, hipertansiyona, kan yağlarının yükselmesine, metabolik sendroma ve tip 2 diyabete yol açar. Hatta pankreas kanseri, siroz, karaciğer kanseri, safra kesesi iltihabı, pankreas iltihabı, koroner kalp hastalığı, diş çürümesi, depresyon, gut, böbrek yetersizliği, migren ve varis gibi hastalıklara zemin hazırlar.Tadını fruktozdan alan yiyecek ve içeceklerin doyma hissini geciktirmek suretiyle o gıdanın daha çok tüketilmesine neden oldukları, ayrıca bir sonraki öğün için acıkma hissinin öne çekilmesine sebep oldukları öne sürülmüştür. Ek olarak fruktozun beyindeki besinlerle ilişkili haz nöronlarını güçlü bir şekilde uyararak bağımlılık yaptığı ve bunun da daha çok fruktoz tüketimi ile sonuçlanan bir “kısır döngü” haline dönüştüğü bilinmektedir. Dolayısıyla fruktoz tüketimi ile obezite ve tip 2 diyabet gelişimi arasında önemli bir ilişki bulunmaktadır.

Sonuç olarak paketli ürün tüketimini azaltmak veya hiç tüketmemek sağlığımızı korumak için çok önemlidir. Olabildiğince mevsim sebzeleri ve mevsim sebzelerini tüketmeliyiz ve şekerden uzak durarak sağlığımızı tehdit eden ticari tatları tercih etmemeliyiz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.