Takip Et
  • 16 Ekim 2019, Çarşamba

Güçlü Kemikler İçin Ne Yapmalıyız?

Banu ile Sağlıklı Yaşam Rehberi köşemizde bugün güçlü kemikler için yapılması gerekenleri Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanlarından Rabia Yoran anlattı.

Kemiklerin sağlıklı ve güçlü oluşu tüm vücut için oldukça önemlidir. İlerleyen yaş ile beraber ne yazık ki kemiklerdeki protein döngüsü ve mineral düzeyleri azalmaktadır. Bu da ortalama 50 yaşından sonra kemik kütlesinde azalmaları meydana getirir. Kemikler, zamanla daha da hassaslaşır ve kırılganlıkları artar. Ancak erken yaşlarda alacağınız ufak önlemler ile ilerleyen zamanlarda bu durumun oluşma riskini azaltabilirsiniz. Değiştireceğiniz beslenme düzeniniz ve hayat tarzınız ile de bu oldukça kolay olacaktır.

Nasıl mı?

D vitaminine dikkat edin.

Kemiklerin güçlenmesi ve sağlığı denildiğinde en önemli vitaminlerin başında D vitamini gelmektedir. Eksikliğinde kemiklerde kırılganlığın artması, bükülmeler ve eğrilmeler meydana gelmektedir. Bu nedenle; en iyi D vitamini elde etme yolu olan güneşten her gün en az 10 dakika faydalanın. Balık ve balık yağını diyetinize ekleyin. Gerekli durumlarda takviye olarak alın.

Kalsiyumu ihmal etmeyin.

Çocukluk döneminde kemik gelişimi için en önemli unsur olan kalsiyuma yetişkinlik döneminde de oldukça dikkat etmelisiniz. Eksik alınması halinde kemiklerdeki oranı azalırken bu durum da kırılganlığın artmasına neden olur. Kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünlerini diyetinize eklemeyi unutmayın.

Fiziksel aktivitenizi arttırın.

Yapacağınız hafif ve orta aktiviteli egzersizler kemiklerinizin güçlenmesine yardımcı olur. Yürüyüşlerinize ek ufak egzersizleri de muhakkak hayatınıza dahil edin.

İdeal kilonuzu koruyun.

Fazladan sahip olduğunuz her kilonun kemiklerinize yük olduğunu ve bir süre sonra kemik yapınıza zarar vereceğini unutmayın. İdeal kilonuzu korumaya çalışın.

Aşırı tuz tüketiminden kaçının.

Aşırı tuz tüketimi idrarla atılan kalsiyum miktarını arttırdığı için kayıplara neden olmaktadır. Diyetinizde tuzu sınırlandırın.

Şok diyetlerden uzak durun.

Bu diyetler vücuttan ciddi kayıplara neden olmaktadır. İşin uzmanından destek alarak size uygun diyet örüntülerini uygulayın.

Protein tüketimine dikkat edin.

Gereksinmenizin üzerinde alacağınız protein kalsiyum kayıplarına neden olur. Aşırı protein alımından kaçının. Hayvansal kaynaklı proteini abartmadan bitkisel kaynaklı proteinlerden de tüketmeye özen gösterin.

Kolajenden zengin beslenin.

Kemik yapısının korunması ve gelişmesi için kolajene diyetinizde yer verin. Kemikli et tüketimi ve kemik suyundan yapacağınız yemekler tüketin. Gerekirse kolajen desteği kullanın.

Sigara ve alkol tüketiminden uzak durun.

Kemik yoğunluğunu azalttıkları gibi meydana gelen zararların iyileşme sürecini yavaşlattıkları için mümkün olduğunca hayatınızdan çıkartın.

Kafein tüketiminizi sınırlandırın.

Kemik yapımında rol alan hücre etkinliğini azaltmaktadır. Aynı zamanda böbreklerden kalsiyum atımını da arttırır. Diyetinizde kafeinsiz grupları tercih edin ve/veya kahve tüketimini maksimum 3 fincan ile sınırlandırın. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.