Takip Et
  • 27 Kasım 2019, Çarşamba

Seçtiğimiz Tabak Neyi Değiştirir?

Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin beslenme uzmanlarından Rabia Yoran, besin tüketimimize dair bilgilendirmede bulunacak.

Besin tüketimimizi etkileyen oldukça farklı etmen bulunmaktadır. Ruh hali, yaş, hatta cinsiyet gibi çok da üzerinde durmadığımız durumlar hayatımıza yön veren şeyler arasında yerini alır.

Birçok araştırma, besinlerin sunulduğu çevrenin (örneğin fincan, tabak, masa örtüsü ve hatta ortam aydınlatması) tüketicilerin besini algılamasında etkisinin olduğunu göstermektedir.

Peki, belki de hiç dikkat etmediğiniz, her seferinde elinize geçeni aldığınız tabakların bile besin tüketiminiz etkilediğini biliyor muydunuz?

Nasıl mı? Gelin beraber bakalım.

Tabak boyutu

Tabak büyüklükleri son 30 yılda yaklaşık %30 oranında artış göstermiştir ve araştırmalar bu artışın, bireylerin obezite derecesini de olumsuz yönde etkilediğini belirtmektedir. Çünkü, tabak boyutu artıkça içerisindeki besin bireylere daha az görünür. Küçük tabaklar, büyük porsiyon algısı yaratarak doygunluk hissini arttırmaktadır.

Boyuttan bağımsız olarak, yiyeceğin koyulduğu tabağın kenarlıklarının olması yiyecek porsiyonunun daha fazla olarak algılanmasını sağlar ve bireylerin fazla tüketimini engeller.

Yapılan bir çalışma; büyük tabak ve kaşık ile dondurma sunulan bireylerin küçük tabak ve kaşık verilen bireylere göre daha yüksek miktarda tüketimde bulunduğunu göstermiştir.

Tabak rengi

Yapılan çalışmalar, tabak renginin tat ve lezzet algılamasını etkilediğini göstermektedir.

Çoğu araştırma sonucuna göre en az tüketim hep kırmızı tabaklarda olmaktadır. Bunun sebebi, muhtemelen kırmızının kültürel açıdan öğrenilmiş ya da bilinçaltında gömülü olan tehlike kodlaması yüzündendir. Bu düşünce sebebiyle de kırmızı hep uzak durulması gereken noktadır ve besin tüketimini olumsuz etkilemektedir.

Tabağın renginin yanı sıra yiyecek ile arasındaki uyumdan dolayı da besin tüketimi etkilenmektedir. Yiyecek ile tabak renginin yakın olması, bireylerin daha fazla tüketmesine neden olmaktadır. Aradaki renk farkı arttığında ise bireyler daha az besin tüketiminde bulunmuşlardır.

Yapılan bir çalışmada; bireylere beyaz ve siyah olmak üzere iki farklı tabakta tatlılar sunulmuştur. Sonuçlar, besin ile besinin sunulduğu tabağın uyumlu renklerde olmasının tercih üzerinde pozitif etki yarattığı ve tüketimi arttırdığını göstermektedir.

Tabak ve yiyecek arasındaki renk farkı arttığında tabak boyutu büyük bile olsa tüketim daha az olmaktadır. Ancak renkler uyumlu olduğunda tabak boyutu önemli hale gelmektedir.

Kısacası sunulan tabakların rengi, algılanan lezzeti ve tat yoğunluğunun belirleyici ögelerinden birisidir.

Peki, hiç düşündünüz mü?

Sizce sizin tüketimini arttıran/azaltan renkler nelerdir? 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.